Karácsony előtt mindenképp ellenőrizd ezt a 6 dolgot a lakásban

Biztos, hogy minden készen áll a gondtalan ünnephez?

Egyre fogynak a hátralévő napok karácsonyig, a nagy sürgés-forgásban pedig hajlamosak vagyunk elveszni a részletekben, és elfeledkezni akár nagyobb dolgokról is. Ennek eredményeképp sokszor már csak akkor szembesülünk néhány hiányzó láncszemmel, amikor azokra a legnagyobb szükségünk volna.

Ugye veled is megesett már, hogy karácsonyfa-díszítés közepette derült ki, az összegubancolódott égősor nem is működik? Elfogyott a csomagolópapír az utolsó ajándék előtt? Vagy alig maradt ép dísz tavalyról? Olvasd el listánkat, és pipálj ki minden szükséges részletet az ünnep kezdetéig, hogy ne utólag kelljen bosszankodnod a fontos apróságokon. 

Vannak-e törött díszek?

Nem tudjuk ti hogy vagytok vele, de mi szeretjük megóvni régi díszeinket, még abban az esetben is, ha már nem ragyognak olyan fényesen a karácsonyfán, ahogy azt egykoron tették. Ám hiába gondoskodunk évről-évre az alapos csomagolásról, még a legféltettebb darabbal is – legyen az akár régi vagy új –, történhetnek nem várt balesetek, melyekkel legtöbbször a doboz kinyitásakor szembesülünk. Hogy ezt elkerüljük, érdemes minden év december elején kiválogatni, mely típusokból van szükség pótlásra, és összeszedni, melyekhez elegendő csak beszerezni egy új akasztót vagy egy kis extra csillámport. 

Csomagolás. De mivel?

Vannak dolgok, melyek háztartástól függetlenül minden otthonban megtalálhatók. Ilyenek például a megbontott, de el nem használt csomagolópapír-tekercsek, melyek azt a látszatot keltik, hogy még az idei ajándékok befedéséhez is elegendőek. Ám ha előrelátóak akarunk lenni, ne higgyünk a kupacba gyűjtött csomagoló kellékeknek, mert könnyen lehet, hogy csupán a meglepetésnek szánt doboz felére tudjuk felhasználni őket. Akár ragasztószalagról, masniról, tűzőkapocsról vagy selyempapírról van szó, szerezzünk be mindenből tartalékmennyiséget még időben, nehogy minket érjen meglepetés csomagoláskor. Ha környezetbarát módon oldanád meg a csomagolást, mindig megteheted régi újságpapír segítségével vagy éppen ezzel az izgalmas japán technikával, amivel csodálatos csomagolást készíthetsz.

teendők karácsony előtt

Fotó: Canva

Frissítsd a sütési kellékeket!

Vannak olyan szezonális konyhai eszközök, melyek jellemzően csak karácsonykor kerülnek elő. Ilyenek például a mézeskalács-kiszúrók, melyek egész évben a fiók mélyén lapulnak, és csak arra várnak, hogy fahéj és szegfűszeg illata lengje be a konyhát. Kivéve akkor, ha már megrepedtek vagy esetleg törötten lettek visszatéve, ez esetben ugyanis cserélnünk kell őket. De ugyanez vonatkozik minden sütési kellékre, melyekről úgy látjuk, az ünnepi menüsor alkalmával még szükségünk lehet.

Úgyhogy ideje ellenőrizni a kuglóf formát, a dekorációs cukorkákat, a dekor tollat és a karácsonyi tortatálat is. 

Szerezz be új égősort, ha kell!

Nincs is bosszantóbb tevékenység, mint a tavalyi évben rosszul elrakott égősort kigubancolni. Ennél már csak az tud lehangolóbb lenni, ha áram alá helyezve derül ki, a nagy nehezen egyenesbe hozott izzósor mégsem teljes. Ha a díszeket átrendeztük és kiszelektáltuk, ne felejtsük el ellenőrizni a karácsonyfa fényeit se, hogy megspóroljunk magunknak egy ünnepi délelőttöt, amikor jobb dolgunk is akadna, mint az égősorral bajlódni. 

Na és a karácsonyfatalp?

Minden évben felmerülő kérdés: hol a karácsonyfatalp és a kis balta? Amint beszereztétek a fát, érdemes előkeresni a talpat is, megnézni, mennyire lesz embert próbáló feladat beleügyeskedni, illetve hogy rendelkezésünkre áll-e minden eszköz, ami a fafaragáshoz kell.

A műfenyő se bírja örökké

Vannak, akik az élő fenyőre, míg mások a műanyag változatára esküsznek. Nekünk ebben a cikkben most nem tisztünk igazságot tenni a két tábor között, mindössze arra szeretnénk felhívni a figyelmed, hogy akkor se dőlj hátra, ha az utóbbi verziót preferálod, mert bizony a műfenyő sem örök életű. Ha egy mód van rá, ne karácsony napján bontsd ki a fát a dobozából, mert bár sok szempontból strapabíróbb, állásában a műanyag is megfakul, ágai veszíthetnek tartásukból, úgyhogy biztos ami biztos, maradjon idő egy új fenyőfa beszerzésére is. 

Ha azokkal értesz egyet, akik szerint nincs is szebb a valódi karácsonyfánál, ebben a cikkben segítünk eldönteni, hogyan válaszd ki a számodra tökéleteset! 

Kiemelt kép: Canva