Nincs szebb a valódi karácsonyfánál! Az ikonikus forma és a fenyőtűk összetéveszthetetlen illata már önmagukban is különleges hangulatot varázsolnak a lakásba. De a sokféle fa közül vajon melyik számodra az ideális választás? Segítünk a döntésben.

A megkérdezett szakértőnk szerint a megfelelő fa kiválasztásakor először két fő szempontot kell figyelembe venni: hová kerül a fa, és mikor fogjuk felállítani. Először is fel kell mérni a rendelkezésre álló helyet. De legyünk pontosak, ne bízzunk a szemünkben, a fák ugyanis sokkal kisebbnek tűnnek a terepen vagy az árusnál, mint amikor a végleges helyükre kerülnek.

A választott fa típusa azt is megszabja, hogy mennyi ideig őrzi meg majd a frissességét. A legtöbb ma kapható fenyő nagyon jól tartja a tűleveleit, kivétel talán a lucfenyő, amit a lehető legkésőbb kell bevinni a lakásba. Népszerűbb fajta nálunk a Nordmann-fenyő (kaukázusi jegenyefenyő), az ezüstfenyő és a luc. Nyugat-Európa számos országában kedveltnek számít még a fraser-jegenyefenyő, a duglaszfenyő és a lodgepole fenyő is.

Ha nincs elég hely…

Ha kisebb otthonban élsz, olyan fát válassz, ami nem foglal túl sok helyet. De ez esetben nem csak a magasságot kell figyelembe venni, fontos a fa szélessége is! Sokak számára az utóbbi lesz a lényegesebb, amikor az elhelyezésén gondolkodnak. Ha igazán kicsiben gondolkozol, a virágárusoknál már megjelentek a bájos, cserepes miniatűr fácskák is, amelyek minden lakásban jól mutatnak. Ha ilyen mellett döntesz, az ünnepek után célszerű minél előbb kiültetni a természetbe, ahol néhány év alatt látványos növénnyé fejlődnek.

Gyermekkorunk karácsonya

Ha nagyobb térrel rendelkezel, jöhetnek a nagyobb darabok is! Ilyenkor azonban át kell gondolni a logisztikát, a későbbi faragással és díszítéssel járó macerákat is, de ha mindezek ellenére nagyobb fát választasz, a luc- vagy az ezüstfenyő lehet a befutó. Kis szerencsével találhatunk nyúlánkabb Nordmann-fenyőket is, de rájuk inkább az jellemző, hogy oldalirányban is terebélyesek. Vagyis a hely kiválasztása során ezzel is számolni kell, nem csak a magassággal.

Karácsonyi hangulat.

Tűhullás nélkül

Semmi nem hasonlítható a karácsonyfa illatához, a lehullott fenyőtűk eltakarításával azonban még a porszívónknak is meggyűlhet a baja. Néhány apró trükk betartásával azonban hosszabb ideig élvezhetjük a varázslatos hangulatot a tűlevelek erőteljes hullása nélkül is. Lényeges lehet a fajtaválasztás, a melegebb lakásokban egyértelműen a Nordmann-fenyő lesz a befutó, vastag, viaszos, fényes tűlevelei vannak, amelyek jól tartják magukat. A nálunk ritkábban elérhető Fraser-fenyők is a tartósabbak közé tartoznak.

Hűvösebb helyiségekben a luc és az ezüst is kiváló választás lehet, különösen, hogy az utóbbiak idézik fel igazán a régi karácsonyok hangulatát.

Értelemszerűen nem a fűtőtest mellé a legjobb beállítani. A fa meghálálja, ha a vásárlás után néhány centit lefűrészelsz a szárából (később legalább kevesebbet kell faragnod), és egy hűvös helyiségben vízbe állítod. Ha pedig eljön az ideje, és a fa bekerül a lakásba, célszerű olyan talpba állítani, amelyen keresztül vizet juttathatunk a tövéhez, amit naponta érdemes pótolni. Nem igazán természetes útja a konzerválásnak, de ha némi műhóval, (a nagyitól tanult régi trükk szerint) esetleg hajlakkal átfújod a fa ágait, kisebb mértékű levélhullással számolhatsz.

Ökológiai szempont is van

De talán a legfontosabb tipp mind közül az, hogy próbálj meg minél frissebb fát vásárolni! Keress olyan termelőt, aki csak néhány nappal a szezonnyitás előtt kezdte csak meg a fák kitermelését. Nem tárolta hosszan és szállította országokon át, vagyis törekedj arra, hogy friss növényhez juss! Szerencsére ma már a hazai termelők is megjelentek az online térben, így akár az otthonodból ki tudod választani a megfelelő karácsonyfát, amit kérésre házhoz is szállítanak, ügyelve a környezetre, bicajjal húzott utánfutóval.

Gondoltad volna, hogy egy karácsonyfa többet mond sok szónál? Legalábbis arról, hogy milyen típusú ember díszítette. Ezt árulja tehát el rólad, hogy milyen karácsonyfát állítasz!

Kiemelt kép: Canva