Válogatós gyerek? A tányér színe és formája segíthet a gondon!

Mindannyian ismerünk válogatós embereket, aki pedig gyerekeket nevelnek, egészen közelről ismerik az ilyesmit: már megint nem eszi meg. Bezzeg a csoki az megy…

A nem eszem meg-spektrum a kicsit finnyástól a csak 1-2 ételtípust fogyasztóig terjed, a szülők pedig kétségbeesve figyelik az ételt csak piszkáló gyereket: úristen, hát így elfogy, beteg lesz. Rossz szülő vagyok?

Jogos aggodalom

A szülői aggodalom akkor is érthető, ha a puszta válogatósság klinikailag nem tekinthető problémának, és komoly rendellenességről is csak akkor beszélünk, ha az érintett gyerek vagy felnőtt kevesebb mint 20-féle ételt hajlandó elfogyasztani. Azok viszont, akik valóban ennyire erőteljesen korlátozzák hogy mit hajlandóak megenni, komoly egészségügyi kockázatoknak teszik ki magukat. A vitamin- és ásványianyag-hiány felnőtt korban is probléma, de különösen aggasztó gyerekek estében, akik nem csak a létfenntartáshoz, de a növekedéshez is (testméretükhöz képest egyébként jelentős) energiát igényelnének: az ő esetükben a rossz evési szokások komoly következményekkel járhatnak. Pláne, ha egyes ételtípusokat (édességek, snackek, nassok) nagy mennyiségben esznek minden más helyett. 

Bár az étvágytalanságnak és a válogatásnak sokféle oka lehet (az étel elutasítása éppúgy lehet a figyelem felkeltésének eszköze, mint valamilyen rossz élmény hatása, esetleg a kortársak követésére tett kísérlet), köztük olyan is, ami orvosi, esetleg pszichológusi segítséget igényel, a gyerekeikért aggódó szülőkön most egy tudományosan igazolt egyszerű trükk is segíthet.

Színek és ízek

Kiderült ugyanis, hogy annak, hogy milyen edényben tálalunk gyerekeink számára, óriási jelentősége lehet abból a szempontból, hogy végül mennyi marad a tányéron. A Portsmouth Egyetem kutatói legutóbbi, a témába vágó vizsgálatukban azt találták, hogy egy a válogatós emberekből verbuvált kísérleti csoport a piros tálban tálalt ételeket sósabbnak és kevésbé vonzónak ítélte meg a fehér tányérban felszolgálthoz képest. Az új kutatás a tányér színének hatását vizsgálta abból a szempontból, hogy azok mennyire teszik kívánatossá a válogatós emberek számára a bennük feltálalt ételt. A kísérlet egy 2011-es korábbi tanulmányon alapult, amely szintén azt vizsgálta, hogy a különböző színű ételtálak hogyan befolyásolják az ember ízérzékelését.

A 2011-es kutatáshoz hasonló metódust alkalmazva a mostani kísérlet során a résztvevők szintén értékelték a különböző színű tálkából elfogyasztott snack édességét, sósságát és általános kívánatosságát. Ebben az esetben a „menü” a sós és ecetes burgonyachips volt, amelyet vörös, fehér és kék tálban szolgálta fel. A mintegy 50 résztvevőt egy standard kérdőív alapján soroltak válogatós vagy nem válogatós kategóriákba, az eredmények pedig azt mutatták, hogy

a résztvevők a nassolnivalót sósabbnak találták, ha piros vagy kék tálból fogyasztották, mint ha a fehér tálból kellett kicsemegézniük azt

Szénhidrát és némi vitamin, fehér tányéron. (Fotó: Getty Images)

Összességében általában kevésbé tartották kívánatosnak, ha piros tálban tették eléjük. Érdekes módon a tanulmány azt is kimutatta, hogy a tálak színének hatása az ételek ízére és kívánatosságára csak a válogatós csoportban volt nyilvánvaló, azaz az ő esetükben nagyobb hatása volt ennek a külső körülménynek.

Azaz?

Ezek a megfigyelések arra engednek következtetni, hogy a tányérok színének az ételek ízére gyakorolt ​​hatása rosszul evő felnőttek és gyerekek esetében kifejezetten kardinális lehet, lehet, annál is inkább, mert egy másik korábbi tanulmány, mely fekete vagy fehér, valamint négyzetes vagy kerek tányérokat vizsgált, azt találta, hogy a fehér kerek tányérok a résztvevők benyomásai alapján kiemelik az ételek jellegzetességeit. Az ünnepek közeledtével sok szülő aggodalma, hogy rosszul evő gyereke menüje végleg elromlik majd ebben az időszakban, mert hegyekben áll majd a sokféle édesség, amit amúgy is, minden más, egészségesebb ennivaló rovására szeret a gyerekek egy része.

Ez a kutatás abban segíthet, hogy azokat az ételcsoportokat, amikkel kapcsolatban nagyobb fogyasztásara szeretnénk ösztönözni a gyerekeinket, másképpen tálaljuk, mint azokat, amikből örülnénk, ha kevesebbet ennének. (Nem a tanulmány része, de idekívánkozik: hasznos módszer egyébként, ha egyáltalán nem tartunk otthon nassokat, még ha az évnek ebben a szakában igazi kihívás is ilyesmihez ragaszkodni.)

Úgy tűnik, hogy nem feltétlenül azok az edények teszik étvágygerjesztővé a falatokat, mint korábban gondoltuk: a fentiek alapján jó eséllyel egy egyszerű, fehér tányéron lesz a legcsábosabb még a nemszeretem étel is. 

Kiemelt kép: Getty Images