8 takarékos módszer, amivel a leghidegebb napokon is meleg marad az ágyunk

Viszlát, takaró alatti vacogás!

Télen az ágyunkra sokan egyfajta meleg menedékként tekintünk, amely már a munkából hazaérve csalogat, reggelente pedig alig enged el: kevés jólesőbb érzés van, mint egy fárasztó nap után ropogós, frissen mosott, illatozó ágyneműbe bújni. 

Az viszont már nem ennyire kellemes, hogy hideg estéken általában keményre hűl az ágyneműnk, és mikor frissen mosakodva a takaró alá bújunk, néhány perc erejéig bizony nagy erőkkel kell meleget lehelnünk a paplan alá… Borzongató érzés, de mindennek ára van – gondoljuk ilyenkor, pedig nem törvényszerű, hogy így legyen. Az ágyfagyás elkerülésére van, aki egy bögre meleg teával a kezében bújik ágyba, más csak hosszú pizsamát és vastag zoknit húz, mi pedig most mutatunk 8 még ennél is hatékonyabb módszert arra, hogy az ágyunk a nap bármely szakában pihe-puha meleg kuckó legyen.

1, Flanel ágynemű

Bár a pamut- és selyemlepedők és huzatok valóban gyönyörűek tudnak lenni, a fogcsikorgató hidegben a funkcionalitás előnyt élvez a szépséggel szemben. A hidegebb hónapokra érdemes inkább puha, bársonyos flanelre cserélni az ágyneműt, ez az anyag ugyanis nemcsak kényelmesebb, hanem sokkal melegebben is tart a fagyos éjszakákon.

Jó tudni, hogy a flanel melegségét alapvetően a súlyának, nem pedig a szálszámának köszönheti, ezért mindenképpen érdemes kifejezetten keresni a nehezebb, vastagabb darabokat beszerezni az ebből az anyagból készült ágyneműből.

Bár a flanelről elsőre a négyzetminta jut eszünkbe, manapság már elegáns egyszínű és izgalmasan díszített darabok is kaphatók – végeredményben tehát még a szépségről sem kell lemondanunk, ha a vastagabb huzat és lepedő mellett döntünk. 

2, Többrétegű ágyneműhuzat

Ahogyan érdemes az öltözködésben is a rétegesség elvét követni, úgy az ágyneműket illetően is hasznos gondolat ez. A minél melegebb ágyikó érdekében rétegezzünk bátran egymásra lepedőket és a huzatokat – mindennek tetejére pedig terítsünk egy vastag plédet is!

Amennyiben lehetőségünk van rá, ruházzunk be tollal vagy gyapjúval töltött paplanra, dunyhára, mert extra melegséget ad majd a fekhelyünknek anélkül, hogy nagyon fel kellene tekernünk a fűtést. 

3, Melegvizes palack

A gumiból vagy hőtűrő műanyagból készült melegvizes palackok csodát tehetnek velünk ebben az időszakban. Érdemes ezeket még ágyba bújás előtt a takaró alá dugni, hogy előmelegítsék a fekvőhelyünket.

A palackok nagyon sokáig melegek maradnak, éjszaka pedig különösen kellemes érzés hozzájuk nyomni a talpunkat,

hogy alulról felfelé melegítsenek át bennünket. A melegvizes palackokat gyakran polár anyaggal borítják, ennek köszönhetően pedig még kényelmesebbé válik a használatuk.

4, Elektromos takaró

Az itthon még kevésbé elterjedt, úgynevezett elektromos takaró a konnektorba dugva nyolc-tíz órán át melegíthet bennünket az általunk kiválasztott hőfokon – és amennyiben jó minőségűt választunk belőle, azt akár évtizedeken át használhatjuk minden télen.

Némelyik változatot időzítővel és az automatikus kikapcsolási funkcióval is ellátják annak érdekében, hogy ha esetleg elfelejtenénk kikapcsolni, ne melegedjen túl (és még véletlenül se okozzon tüzet).

5, Elektromos matracbetét

A fentebb említett technológia matracváltozata – azaz ilyenkor nem felülről (takaró) melegszik a használója, hanem alulról.

A legtöbb elektromos matracban vékony, észrevehetetlen vezetékek futnak, amelyek egyáltalán nem zavarják meg az alvó nyugalmát.

A takarókhoz hasonlóan ezek is rendelkeznek automatikus kikapcsolási és előmelegítési beállításokkal, valamint több hőfokozattal, sőt, egyes változataik még terápiás funkciókkal is bírnak.

6, Hősugárzó

Az egész hálószobát pillanatok alatt melegebbé tehetjük egy hordozható, (nem ritkán kandallóhoz, radiátorhoz hasonló kinézetű)  hősugárzóval, ventilátorral vagy olajkályhával. Nem számít, hogy milyen hőmérsékletű a ház többi része, nem szükséges az egész épületet felfűteni, ha van egy szerkezetünk, ami lehetővé teszi, hogy kizárólag az egyik helyiséget fűtsük.

Ezek az elektromos szerkezetek általában többféle hőfokozattal és távirányítóval is rendelkeznek, így a szoba hőmérsékletét akár az ágyunk kényelméből is szabályozhatjuk.

Arra persze mindig ügyeljünk, hogy a fűtőtestet legalább három méteres távolságban tartsuk mindenféle textiltől és gyúlékony tárgytól, nehogy tűzesetet okozzunk!

7, Ágysátor

Elsőre furcsának tűnhet, de manapság egyre népszerűbbé válik, és itthon is többféle kivitelben fellelhető ez a különös találmány. Az ágysátor azoknak lehet igazán hasznos, akiknek az ágya történetesen az ablak alatt, vagy nagyon huzatos helyen található, ez az okos kis szerkezet ugyanis egy plusz szigetelést biztosít a nyugodalmas pihenésünkhöz. 

Ezek a sátrak nemcsak a tetejükön elhelyezett szellőző résen keresztül szellőznek, hanem oldalról sem zárhatók teljesen – de azért klausztrofóbiásoknak nem feltétlenül ajánljuk használatukat.

8, Alvótársak

Végül pedig következzen a nyilvánvaló jolly joker! Legyenek akár négy- vagy kétlábúak, egyértelműen a leghatásosabb módjai az ágyunk (és lelkünk) melegen tartásának, ha élő, lélegző (néha horkoló) alvótársakkal térünk nyugovóra.

A viccet félre téve, a fenti módszerek valamelyikével rengeteget tehetünk annak érdekében, hogy fekvőhelyünk komfortosabb legyen az előttünk álló zord hetekben is.

Kiemelt kép: different_nata/Getty Images