Kiderült, miért érezzük úgy, hogy évről évre egyre gyorsabban jön el a karácsony

Te is észrevetted már, hogy mennyire repül az idő?

Nemrég értünk haza a nyaralásból, és máris a karácsonyi ajándékokon törjük a fejünket – legalábbis sokunk számára tűnhet úgy, mintha csak egy pislogásnyi idő telt volna el a vakáció és a fékevesztett bejglisütés között. Gyermekként egészen más élmény az ünnepekre történő készülődés, ami telis-tele van várakozással (hiszen először a Mikulás, majd a Jézuska érkezik), kellemes izgalmakkal, és persze rengeteg finomsággal. Felnőttként mindez már egészen más élményt jelent; az egyik percben még a nyaralást, a másikban pedig már azt tervezgetjük, hogy mi legyen az ünnepi menü szenteste, két sütés-főzés között hogyan kerítsünk időt a takarításra is, vegyünk, vagy inkább ne vegyünk egymásnak idén ajándékot, hova menjünk bulizni szilveszterkor, és egyáltalán: hogyan fogjuk túlélni az ünnepi időszakot, aminek állítólag a pihenésről és a lecsendesedésről kellene szólnia. 

Ha te így érzed magad, nem vagy egyedül

Egy új tudományos kutatás megállapította, hogy 918 megkérdezett brit felnőttből összesen 77%-uk nyilatkozott arról, hogy érezhetően egyre gyorsabbnak érzékeli az idő múlását az őszi-téli időszakban. A kutatók szerint ennek az az oka, hogy az időről alkotott felfogásunk párhuzamosan változik az életkor előrehaladtával: például egy hétéves gyerek számára a karácsonyok közötti 12 hónap hatalmas részét teszi ki a tapasztalatszerzésnek, míg egy felnőtt ember számára ugyanez a 12 hónap kevésbé telik emlékezetesen – természetesen a gyerekekhez képest. (Korábban már adtunk arra tippeket, hogy hogyan tudjuk a rohanó időt lelassítani.) És ez az aránykülönbség az, ami minden évben lerövidíti a karácsonyok közötti időérzékelést. Emellett 

az idővel kapcsolatos észrevételeink azért is változnak, mert sok esetben támaszkodunk az emlékezetünkre, amikor egy adott időtartamot próbálunk megsaccolni.

Amikor megítéljük, hogy mennyi ideig tartott valami, a becslésünket arra alapozzuk, hogy milyen emlékeink származnak abból az időszakról (például ekkor vásároltunk új autót, ekkor és ekkor jöttünk össze a párunkkal, és ahhoz képest mennyi idő telt el) – magyarán a kódolt emlékeinket hívjuk tudattalanul segítségül. Azokat az időszakokat, amelyekben kevesebb meghatározó emlék keletkezik, sokkal rövidebbnek értelmezi az emlékezetünk. És hát lássuk be azt is, hogy ahogyan öregszünk, a memóriánk sem hasít már olyan élesen, mint gyerekként, ritkábban történnek velünk új dolgok, és kevesebb inger ér bennünket a hétköznapokon – mindezek pedig hozzájárulhatnak ahhoz a furcsa időérzékeléshez, amit egyre gyakrabban tapasztalunk felnőttként. Magyarán az, hogy mit csinálunk a hétköznapokon, nagy hatással van arra, hogyan éljük meg az időt. Ez globális szinten is megmutatkozott a koronavírus idején: az egyik percben a jól megszokott rutinunk szerint éltünk, a másikban azonban feje tetejére állt a világ, az egyenletesen folyó idő pedig nem a megszokott medrében csordogált tovább. 

Fotó: Getty Images

Egy másik tényező, ami miatt úgy érezhetjük, hogy a karácsony túl gyorsan jön el, az nem más, mint a várakozásba és a készülődésbe fektetett energia. A legtöbb kisgyerek számára tagadhatatlan, hogy a karácsony az év egyik legjobban várt ünnepe, ennek köszönhetően pedig fokozott figyelmet szentelned az idő múlásának – gondoljunk csak az adventi naptárakra, és a Jézuska érkezéséig történő visszaszámlálásra), ami esetükben sokkal lassabbá teszi az idő múlását. Mi, felnőttek más – mondhatjuk úgy is, hogy kevésbé lelkesítő – irányból számoljuk a karácsony előtti napokat, és többször járnak a gondolataink az addig elintézendő feladataink körül, mintsem a jól megérdemelt pihenésen. A kutatásból egyébként az is kiderült, hogy a technológiai változások szintén nagy hatással lehetnek az időérzékelésünkre, hiszen gondoljunk csak arra, hogy mennyi minden felgyorsult körülöttünk, az elmúlt 20 évben történő technológiai változásoknak köszönhetően pedig jóval gyorsabban végezhetjük el a feladatainkat, mint valaha. És persze arról se feledkezzünk meg, hogy a szupermarketek polcain már októberben megjelennek a szaloncukrok, november elejétől pedig aligha telik el úgy hét, hogy ne csendülnének fel valahol Mariah Carey vagy Michael Bublé ismerős dallamai – mindez pedig kétségtelenül hozzájárul ehhez az igencsak csalóka pszichológiai érzethez.  

Hangolódj az ünnepekre, készíts csodaszép adventi gyertyadíszt! Mutatjuk, hogyan:

Kiemelt kép: Getty Images