Tegyük különlegessé az ünnepi hangulatot úgy, hogy minden vendég biztosan jól érezze magát.

Amikor összejövetelt szervezünk, sok időt töltünk a tökéletes menü összeállításával, ami különösen karácsonykor igaz, de persze egy évbúcsúztató összejövetelen is fontos. Nem csak finom ételekkel készülnünk, de a dekorációnak és a hangulatnak is ünnepinek kell lennie. Ha szükségét érezzük, kérjünk segítséget a készülődésben valamelyik családtagtól, baráttól, hiszen nem kell feltétlenül „belepusztulni” a főzésbe, rendrakásba. Az is jó, ha nem egyszerre akarunk mindent megoldani.

Osszuk be a tennivalókat: egyik nap menjünk bevásárolni, egy másikon takarítsunk, a harmadik nap pedig jöhet a főzés, amibe szintén bevonhatunk egy lelkes kuktát – együtt főzni jó móka!

Ám, miközben igyekszünk minden apró részletre odafigyelni, könnyedén figyelmen kívül hagyhatunk olyan apróságnak tűnő dolgokat, melyek nagyon is fontosak lehetnek.

Ételérzékenységek felmérése

Amennyiben a távoli családtagokat vagy barátokat várunk karácsonyi bulira, érdemes előtte mindenkitől megtudni az esetleges ételérzékenységeket –

nincs rosszabb annál, mint amikor egy vendég semmiből sem ehet, mert mindenben van némi liszt vagy tej.

Hogy ez biztosan ne forduljon elő, Myka Meire etikett-szakértő azt javasolja, hogy karácsony előtt minden meghívottnak küldjünk e-mailt vagy hívjuk fel, hogy megtudhassuk az esetleges érzékenységeket, allergiákat, és aszerint állítsuk össze a menüt. Még egy jó pont, ha van húsos és vegetáriánus étel is, hogy mindenki megtalálja a neki való finomságot.

Tilos a konyha!

Bár mindenkinek eltökélt szándéka, hogy ínyenc ételekkel készüljön, a parti alatt már szigorúan tilos bíbelődni az étellel.

Sokkal jobb lesz a hangulat, ha a vendéglátó is részt vesz a beszélgetésekben, körbejárva a bulit, és együtt kóstolja meg a finom borokat, süteményeket.

„Ha a házigazda egész idő alatt a konyhában pepecsel, attól a vendégek is rosszul érezhetik magukat, hiszen azért jöttek, hogy pont vele töltsék az estét” – mondja a szakértő.

A vendégek bemutatása

A tucatnyi feladat mellett könnyen elfelejtkezhetünk egy nagyon fontos dologról, mégpedig a vendégek egymásnak való bemutatásáról. Gondolhatnánk, hogy ezt a vendégek maguk is meg tudják oldani, de úgy illik, ha ezt a házigazda teszi meg. Azonban ne kezdjük rögtön ezzel, erre is megvan a megfelelő pillanat. Hagyjuk a vendégeket szépen megérkezni, körülnézni, belekóstolni a welcome drinkbe, majd csak azután induljon a bemutatás. Ha erre éppen nincs időnk, kérjünk meg egy közeli családtagot, és amikor végre felszabadulunk, mindenkihez menjünk oda beszélgetni, és esetleg vonjuk be egy közös játékba őket. A lényeg úgyis az, hogy mindenki jól és fesztelenül szórakozzon, még ha nem is sikerült minden pontot követni, betartani. 

Kiemelt kép: Getty Images