Lehet közös feladat, de egyedül is sok időt és energiát spórolhatunk.

Míg a papírtányérok és az eldobható evőeszközök nagyon jól tudnak jönni egy sima buliban, kerti partiban, karácsonykor mégis csak illendő – és jól is esik – elővenni a legszebb tányérokat, tálalókat, és ízlésesen megteríteni.

Ez azt is jelenti, hogy ha a régi, nagymamától örökölt porcelánok, ezüst evőeszközök kerülnek asztalra, azokat bizony nem tehetjük mosogatógépbe, így fel kell készülnünk egy maratoni mosogatásra is.

Ez aztán már előre stresszel minket, hiszen inkább foglalkoznánk a vendégekkel, vagy szívesebben dőlnénk hátra a vendégsereg levonulta után, mint hogy a mosogató előtt görnyednénk még órákig. A hatékony és nyugodt mosogatás érdekében Shelleylyn Brandler, a TaDa! Catering alapítója ad tippeket, aki igazi profi a nagyobb rendezvények utáni takarításban. 

Dallamosan jó 

Brandler elsőként a közös mosogatást javasolja, ha olyan vendégek jönnek, akiket be lehet vonni a feladatba. „Szeretek együtt énekelni és mosogatni a barátaimmal olyan dallamokra, amelyeket mindenki ismer és szeret.” Azt is csinálhatjuk, hogy egy valaki mosogat, egy pedig törölget, így nem csak gyorsabb a folyamat, de közben ki is lehet tárgyalni azokat a témákat, amelyek nem feltétlenül tartoznak az egész társaságra. Az is jópofa, ha a nagyobb gyerekeket kérjük meg a segítségre, és velük tárgyaljuk ki a legújabb Marvel-filmeket, tini sztárokat – így nekik sem kell feltétlenül bekapcsolódniuk a felnőtt (számukra unalmas) beszélgetésekbe.

Sorakozó! 

Olyan vendégeket hívtunk, akiket nem szívesen kérünk meg egy közös mosogatásra? Brandler azt javasolja, hogy ebben az esetben kaparjuk le a maradékot a tányérokról, és az evőeszközökkel együtt áztassuk be.

„Ahogyan elmennek a többiek, csapjunk bele a mosogatásba, mert később sokkal nehezebb lesz nekilátni” – javasolja, majd elárulja a jól bevált mosogatási sorrendjét is.

„A mosogató egyik részébe forró vizet engedek, belenyomok némi mosogatószert, majd először elmosom benne a poharakat, azután az evőeszközöket, tányérokat, edényeket és végül serpenyőket, amit a másik részben tiszta, folyó vízzel öblítek le, de mindig ügyelek arra, hogy ne túl sok vizet folyassak el.”

Egy kis melegítés

Ha valami nagyon odaragadt az edény aljára, ne próbáljunk meg azonnal megszabadulni tőle. Öntsünk bele némi meleg vizet és egy kis szódabikarbónát, tegyük a tűzhelyre, és takaréklángon addig melegítsük, amíg a szennyeződés fel nem oldódik, majd utána rögtön dörzsöljük át szivaccsal – persze csak azután, hogy óvatosan kiöntöttük a forró vizet, és meggyőződtünk arról, hogy az edény nem égeti meg a kezünket. Egy fél citrom egy kis sóval kombinálva is csodákra képes: a fából készült vágódeszkából tökéletesen eltünteti a foltokat, sőt még ápolja is.

Átrázva, nem keverve

Azokat a dobozokat, amelyek tetővel rendelkeznek, töltsük meg mosogatószeres vízzel, majd erősen rázzuk össze. A tisztítófolyadék minden sarkába eljut az edénynek, így kevesebb vízre és erőfeszítésre lesz szükség a szivacsos átmosásnál.

Ízléses kombináció

Brandler úgy gondolja, érdemes pohárjelölőt használni, hogy ne keletkezzen több mosogatnivaló pohár, mint amire valóban szükség van. Sőt, gyerekeknek nyugodtan kikészíthetünk eldobható poharakat is, de fontos, hogy jó minőségű, esztétikus és újrahasznosítható verziókat válasszunk. A kicsik például imádják ezeket a poharakat kidekorálni, és az is vicces lehet, hogy mindenkinek az óvodai jele kerül a papírpohárra, máris találtunk egy jó, nosztalgikus témát, amibe minden korosztály könnyedén bevonható.

Kiemelt kép: Getty Images