A szegfűszegtől a fahéjig – karácsonyi illóolajok

Télen, az ünnepi időszakban sok helyen égnek az illóolajmécsesek, párolognak az illatok. Ezeknek a hangulatra mindenképp van hatása, néhány pedig más módon is szolgálja az egészséget.

A karácsonyi illatok, a fenyő, a narancs, a szegfűszeg és a fahéj pozitív asszociációkat hoznak elő, kellemes érzetet adnak. Viszont meglepő módon nincs központi idegrendszeri hatásuk, ilyesmit csak közvetetten, az illatukhoz kapcsolódó gondolatok miatt érezhetünk. Kifejezetten kedélyjavító, nyugtató és szorongásoldó hatása egyedül a levendulának van, a többi illóolajnál az ilyesmi csak pszichoszomatikus. A fertőtlenítő hatással kicsit más a helyzet. – Az illóolajok antimikrobiális hatásuknál fogva a levegőben csökkentik a kórokozók számát, és így a megbetegedések kockázatát. Ilyen tulajdonsága elsősorban a kakukkfűnek és a teafának van, a klasszikusan karácsonyi illóolajok közül pedig az erdei fenyőnek. Viszont a már kialakult fertőzést ezek sem gyógyítják, mert olyankor a kórokozó már a szervezetben van, arra pedig nincs hatásuk – mondta a Nők Lapja Adventnek dr. Csupor Dezső szakgyógyszerész, a Szegedi Tudományegyetem docense.

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának elnöke kiemeli, hogy

a fenyőnek a levegőt tisztító hatása mellett antiszeptikus, nyákoldó, köptető és vérbőséget fokozó hatása is van. Utóbbi miatt a tűlevélből készült fürdővíz jót tesz az ízületi fájdalmaknak, de persze egyszerűbb és hatásosabb, ha a problémás testrészt az illóolajat tartalmazó olajjal masszírozzuk.

A helyi vérbőséget okozó és enyhe fájdalomcsillapító hatása miatt készítenek belőle kenőcsöket és bedörzsölőket is, azokkal szintén a reumatikus panaszokat és neuralgiás fájdalmakat lehet enyhíteni. Ha az illóolajat inhalálják, az felső légúti megbetegedések kezelésére is használható. Arra viszont figyelni kell, hogy ne alkalmazzák asztma és szamárköhögés esetén, mert olyankor fokozhatja a hörgők görcsét. Ugyanígy kerülni kell a bőrön keresztüli alkalmazást bőrsérülések esetén. Allergiától viszont nem kell tartani.

Allergia vagy érzékenység

– Kevés olyan illóolaj van, ami önmagában allergizál, ilyen reakció általában akkor jelentkezik, ha az olajok minősége nem jó. Ha ugyanis oxidálódnak, magyarul avasodnak, a bennük előforduló vegyületek átalakulnak. Ilyenkor kis molekuláik összekapcsolódnak fehérjékkel, és úgy már képesek az immunrendszerre hatni. Eredeti állapotukban viszont nem – hangsúlyozza Csupor Dezső.

Allergiát tehát csak az avasodott illóolajok válthatnak ki, ezért kell a szavatossági időre mindig figyelni. Ez különösen a levendula és a kamilla esetében van így. A többi illóolaj csak helyi bőrgyulladást okozhat. Ilyesmit főleg a citrusfélék illóolajai válthatnak kis, azok ugyanis ilyen hatású limonént tartalmaznak.

Ez a vegyület sok kozmetikumba is bekerül, az érzékeny bőrűek pedig eleve nézik, hogy a választott készítményben van-e ilyen összetevő. Náluk a fokozott figyelemre azért van szükség, mert már az illatanyagként minimális mennyiségben hozzáadott limonén is okozhat kellemetlen tüneteket. Ettől nem kell megijedni, magától is elmúlik, de enyhíthető bármilyen egyszerű gyulladáscsökkentővel is. Ezt követően elég kerülni a citrusfélék illóolaját, és az azt tartalmazó kozmetikumokat. A citrusfélék illóolaja fényérzékenységet is okozhat, de csak akkor, ha valaki közvetlenül a bőrére kenegeti. Pusztán a narancsolaj karácsonyi párologtatása nem okoz ilyesmit, ettől senkinek nem kell félnie.

Fotó: Getty Images

Héj helyett illóolaj?

Az átlagembernek a narancsnak inkább a héjával kell csínján bánnia. A citrusfélék héját a hosszú szállítási idő miatt féregirtószerekkel kezelik, ezzel megelőzve azt, hogy a gyümölcsöt kártevők támadják meg. A héj süteményekbe reszelése emiatt nem túl előnyös, ahogyan nem szerencsés az ünnepi időszakban sok helyen kapható kandírozott narancshéj fogyasztása sem.

Aki a narancshéjról nem tud lemondani, annak érdemes bió narancsot vásárolnia, majd annak héjét reszelni, illetve kandírozni. Abban irtószer garantáltan nem lesz.

Más megoldás nem nagyon van, ugyanis a narancshéj a narancs illóolajával nem váltható ki. Ennek oka, hogy a héj tartalmaz olyan intenzív, kesernyés ízt adó anyagokat is, amelyek nem illékonyak, így az olaj nem tartalmazza őket. A narancshéjtól megszokott ízt és illatot ezért nem lehet vele reprodukálni. Persze minden további nélkül meg lehet próbálni süteménybe csöpögtetni, de a végeredmény biztosan más lesz, mint a megszokott módszeré.

Karácsonyi fűszereink

A szegfűszeg szintén kerülhet ünnepi süteményekbe. Annak illóolaja olyan összetevőt tartalmaz, amelynek helyi érzéstelenítő, illetve fertőtlenítő hatása van. Régebben használták a fogászatban is, de ma már erősebb, célzottabb hatású szerekkel csillapítják a fájdalmat. A szerecsendió illóolaja szintén tartalmaz erős hatású összetevőt. Ez a miriszticin, ami főleg gyerekeknél és kamaszoknál okozhat hallucinációt, a felnőtteknél pedig euforikus állapotot. Viszont csak akkor, ha nagyon sok jut belőle a szervezetükbe. –

Ennek az anyagnak valóban pszichoaktív hatása van, de ha csak az íze és az illata miatt használják, akkor lehetetlen belőle olyan mennyiséget fogyasztani, hogy ez érezhető legyen. Íze és illata ugyanis annyira erős, hogy az már önmagában korlátozza, hogy túlzott adagban használjuk

– emeli ki a szakember. A vaníliának abban a dózisban, amiben alkalmazzuk, szintén nincs élettani hatása, de íze és illata ettől függetlenül kellemes érzetet ad. Fő komponense a vanillin, amelynek kristályos formáját a vaníliás cukorba is beleteszik. Ugyanakkor hiába ez a vanília ízének és illatának fő összetevője, pusztán tőle az aroma nem lesz olyan komplex, mint az eredeti. Ahogyan a gyógyszerész fogalmaz: a 12 százalékos alkohol is kiváltja azt a hatást, amit a bor, de élvezeti értékük nem ugyanaz, hiszen a puszta alkohol mellől hiányoznak az ízt gazdagító anyagok.

Fotó: Getty Images

Csak finoman

Nincs olyan illóolaj, amit töményen kellene alkalmazni, főleg akkor nem, ha bőrre kenjük.

Egyedül a körömgomba kezelhető tiszta teafaolajjal, viszont minden más esetben hígítani kell az olajokat.

Például a levendulát is szokták fejfájásnál vagy álmatlanságnál töményen halántékra kenni, pedig szerencsésebb valamilyen semleges olajban elkeverni, és úgy alkalmazni: bőrre ilyesmit csak 10 százalékos koncentrációban tanácsos kenni. Ez igaz a masszázsolajokra is. Ezek komplexebb hatásáról komolyabb vizsgálatokat nem végeztek, az viszont bizonyított, hogy fölszívódnak, helyileg pedig vérbőséget okoznak. Az erdei fenyő mellett ilyen például a rozmaring és az eukaliptusz, amelyek javítják a vérkeringést, enyhítik a gyulladást és a fájdalmat. 

A cikk eredetileg a Nők Lapja Advent 2018-as számában jelent meg.

Kiemelt kép: Getty Images