zöldségek

Megvan a világ legegészségesebb zöldsége – és nem a brokkoli az

Egy kevésbé ismert zöldség került a világ legegészségesebb ételeinek ranglistája élére. A kutatók 100 pontos értékeléssel jelölték ki a táplálkozástudomány új sztárját. Meglepődnél, melyik lett a nyertes!
  • Egy friss kutatás, amely 17 élelmiszert vizsgált, kihirdette a világ legegészségesebb zöldségét.
  • A vizsgálat a vitamin-, ásványi anyag- és rosttartalom alapján állította fel a rangsort.
  • A nyertes zöldség megkapta mind a 100 pontot.

Ha eddig biztos voltál benne, hogy a brokkoli a zöldségek koronázatlan királya, valószínűleg te is meg fogsz lepődni. Gazdag összetételének köszönhetően a szervezet szinte minden ásványianyag-, vitamin- és rostszükségletét fedezi. Nézzük, a szakértők melyik zöldséget tették a lista élére, amely 100-ból 100 pontot kapott!

Milyen szempontok alapján született a lista?

Az egészségünk szempontjából a zöldségek és gyümölcsök valódi védőpajzsként működnek. A kutatásban azt vizsgálták, mennyi kálium, rost, fehérje, kalcium, vas, folát és cink található bennük. Figyelembe vették továbbá a tiamin-, riboflavin-, niacin- és vitamintartalmukat is. A gyümölcsök közül a grapefruit zárt a lista végén, 10,47 ponttal.

A burgonya csak 10,51 pontot kapott, így a lista aljára szorult.

Így néz ki a legegészségesebb zöldségek és gyümölcsök toplistája

A vizsgálat pontszámai alapján így alakult a sorrend:

  • kelkáposzta 62,49 ponttal a 10. helyre került,
  • fejes saláta 63,48 ponttal a 9. helyre,
  • petrezselyem 65,59 ponttal a 8. helyre,
  • leveles saláta 70,73 ponttal a 7. helyre,
  • cikória 73,36 ponttal a 6. helyre,
  • spenót 86,43 ponttal az 5. helyre,
  • céklalé 87,08 ponttal a 4. helyre,
  • mángold 89,27 ponttal a 3. helyre,
  • kínai kel 91,99 ponttal a 2. helyet szerezte meg.

Melyik a tökéletes zöldség?

A kutatás szerint a legegészségesebb zöldség a vízitorma. Ez az apró, de rendkívül tápanyagdús növény szinte mindent tartalmaz, amire a szervezetnek szüksége van.

A vízitorma a káposzta, a brokkoli és a kelbimbó rokona, a keresztesvirágúak családjába tartozik. Kiemelkedően magas a K-vitamin-tartalma, értékes C- és A-vitaminforrás, valamint fontos ásványi anyagokban és antioxidánsokban is bővelkedik. 

vízitorma

Alacsony glikémiás indexszel rendelkezik, így nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet. Cukorbetegek és inzulinrezisztensek számára is jó választás. (Fotó: Getty Images)

Így csempészd az étrendedbe

A vízitorma meglepően sokoldalú. Enyhén borsos, friss íze miatt kiváló salátákba, szendvicsekbe, tojásételek mellé vagy smoothie-ba turmixolva. Készülhet belőle krémleves, pesztó vagy akár zöld köret is, így könnyen beépíthető a mindennapi étrendbe.

Ráadásul segíthet csökkenteni a szív- és érrendszeri, illetve egyes neurodegeneratív betegségek kockázatát, és bizonyos daganattípusok kialakulásának esélyét is mérsékelheti.

Kapcsolódó: 6 zöldség, amit soha ne vegyél frissen – dietetikusok elárulják, miért jobb fagyasztva

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó