Fáradt vagy egy hosszú munkanap vagy ünnepi vacsora után, és egyszerűen képtelen vagy nekiállni a ragadós edényeknek, serpenyőknek és lábasoknak? Az esetek többségében ilyenkor egyszerűen csak beáztatjuk a mosatlant, hogy majd reggel, ébredés után kelljen csak foglalkozni velük. De vajon jól tesszük?
Mikrobiológus és közegészségügyi szakértő árulja el, miért veszélyes éjszakára beáztatva hagyni a mosatlan edényeket, és vajon van-e mód arra, hogy elkerüljük a kockázatot.
Mi a baj azzal, ha koszos edényeket hagyunk a mosogatóban?
A hétköznapi konyhai mosogató tele van baktériumokkal, különösen, ha nemrég nyers húst készítettünk elő benne.
„Mikrobiológusként a konyhai mosogatót a mikrobiális aktivitás központi helyének látom” – mondta Jason Tetro szakértő a Reader’s Digest magazinnak. „Tanulmányok kimutatták, hogy a mosogató a különféle nem kívánt baktériumok gyűjtőhelye, beleértve a bélbaktériumokat, ételmérgezést okozó kórokozókat és a bőrön élő baktériumokat.”
A leggyakoribb baktériumok a mosogatókban az ételmérgezést és hasmenést okozó E. coli,
a Staphylococcus aureus és a Szalmonella, főleg akkor, ha a mosogatóedény nyers hússal érintkezett. Jason Tetro szerint a konyhai mosogató „Petri-csésze” jellegének egyik fő oka, hogy az ételeink gyakran hordoznak baktériumokat – ezért is kell alaposan hőkezelni mindent. A másik ok, amiért a mosogató az egyik legkoszosabb pont a házban, az az, hogy a lábasokat, edényeket és tányérokat gyakran áztatjuk benne.
„A baktériumok meleg, nedves környezetben szaporodnak, ami pontosan az, amit egy mosogató kínál” – mondta Brian Labus, a Nevadai Egyetem közegészségügyi docense.
Áztatás vagy száraz edények?
De vajon hogyan betegedhetünk meg? A baktériumokkal a szennyezett víz által érintkezhetünk, vagy úgy, hogy a vízben ázó edények szennyeződése átkerül a szivacsra, a kezünkre, esetleg a kulacsunkra. „Ha egy poharat megtöltesz a csapból, miközben koszos edények áznak a mosogatóban, jóval nagyobb az esélye annak, hogy baktériumokkal érintkezel” – magyarázta Labus. Ráadásul minél tovább állnak az edények a vízben, annál nehezebb lesz a mosogatót teljesen megtisztítani és fertőtleníteni.

A szakértők szerint a legjobb, amit tehetünk, ha minél hamarabb elmossuk az edényeket vagy mosogatógépet használunk (Fotó: Getty Images)
Valóban rosszabb, ha a tányérokat meleg, koszos vízben hagyjuk ázni, mintha csak szárazon egymásra raknánk őket. A meleg, nedves környezet ugyanis ideális táptalaj a baktériumok számára, így gyorsabban szaporodnak. Ez azonban nem jelenti azt, hogy egy száraz mosogató teljesen biztonságos lenne.
Kapcsolódó: Azonnal vagy csak később? Ezt árulja el rólad a mosogatási szokásod
„A száraz környezet talán lassítja a baktériumok növekedését, de ettől még nem pusztulnak el” – mondta Labus. „Ráadásul az ételmaradékok rovarokat is odavonzhatnak, amelyek tovább terjeszthetik a baktériumokat a konyhában.”
Így tisztítsd az edényeket biztonságosan
Ha van mosogatógéped, használd bátran! A szakértők szerint ez a legbiztonságosabb módja az edények tisztításának. A magas hőmérséklet gondoskodik arról, hogy a lábasok, tányérok és evőeszközök teljesen fertőtlenítve legyenek, és ne maradjanak rajtuk káros baktériumok.
A mosogatógépet nem tűrő tárgyakat – például a kényes poharakat vagy a fa vágódeszkákat – forró, szappanos vízzel érdemes elmosni, majd hagyni, hogy teljesen megszáradjanak. A szivacs fertőtlenítéséről se feledkezz meg: beteheted a mosogatógépbe, vagy akár a mikróban is fertőtlenítheted.
Ami pedig az áztatást illeti: sajnos nincs olyan rövid idő, ami még biztonságos lenne. „Nincs biztonságos minimális áztatási idő” –mondta Tetro. Ha azonban mégsem tudsz azonnal nekiállni a mosogatásnak, nem érdemes túlzottan stresszelni.
A lényeg, hogy amint lehet, elmosd az edényeket.
Amennyiben már több időt álltak a mosogatóban, akkor sincs gond, meglepően egyszerű a fertőtlenítés: először mosd át a mosogatót szappanos vízzel, majd fújj rá antibakteriális vagy klórtartalmú fertőtlenítőt. Hagyd hatni az előírt ideig, és öblítsd le. Ezután már bűntudat nélkül nyugovóra térhetsz – a baktériumok miatt legalábbis nem kell aggódnod.
Ez is érdekelhet: Besárgult az ételesdoboz? – Így lesz újra tiszta!
Kiemelt kép: Getty Images