Sertésszűz szőlős, fokhagymás, fehérboros raguval

Ebből mindenki repetázni fog: sertésszűz szőlős, fokhagymás, fehérboros raguval

A szüreti időszaknak különleges varázsa van a konyhában, hiszen a főzés ilyenkor egy kicsit mindig ünnep is: egyrészt elbúcsúztatjuk a nyarat, másrészt a bor és a frissen szedett szőlő olyan jellegzetes aromákat adnak az ételeknek, mint soha máskor az évben.

Egy kis borral tehát sosem lőhetünk mellé: remek ízt és karaktert kölcsönöz a húsoknak – Tobai Róbert most olyan fogást mutat, amelyben a száraz fehérbor az egyik főszereplő. 

Hozzávalók 4 személyre:

  • 80 dkg sertésszűz
  • só, bors
  • olaj
  • 2 fej fokhagyma
  • 1 kg mag nélküli fehér szőlő
  • 4 dl száraz fehérbor
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál keményítő
  1. A sertésszüzet lehártyázzuk, 4 egyforma darabra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, és serpenyőben, kevés olajon körbesütjük minden oldalát, majd magas falú tepsibe tesszük.
  2. A fokhagymát gerezdekre szedjük, megtisztítjuk. A visszamaradt olajon a fokhagymagerezdeket pár perc alatt megpirítjuk, hogy színt kapjanak, majd a hús mellé szórjuk.
  3. A szőlőt megmossuk, leszemezzük, a szemeket félbevágjuk. A felét a hús mellé tesszük, majd felöntjük a borral, és 200 °C-ra előmelegített, légkeveréses sütőben 20 percet sütjük.
  4. Kivesszük a húst, a visszamaradt szőlős- fokhagymás ragut serpenyőbe tesszük, hozzáadunk 1 dl vizet, a maradék szőlőt, a cukrot és a kevés vízzel elkevert keményítőt. Összeforraljuk, a hús mellé tálaljuk. Hagymás tört krumplit adhatunk mellé.

ELKÉSZÍTÉS 35 PERC + SÜTÉS
KALÓRIA 653 KCAL/ADAG

Fotó: Gyugyi Péter
Styling: Kapolka Ágnes

Ez is érdekelhet: Szeretsz borral főzni? – Ezt a 6 hibát soha ne kövesd el!

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2025/09. lapszámában jelent meg.
Aktuális előfizetői ajánlatunkat a Magazin Centrum oldalán találod meg.

NLKO címlap szeptember

Ajánlott videó