A húsételeket általában savanyú dolgokkal, zöldségekkel szoktunk kombinálni, pedig érdemes kísérletezni gyümölcsökkel is, a végeredmény igencsak izgalmas lesz – akárcsak Bereznay Tamás gyümölcs-csatnis, húsos fogása.
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg sertésszűz | só, bors | olaj
A csatnihoz: 2 fej lila hagyma | 50 dkg alma | 1 darab mangó | 2 narancs leve vagy 2 dl 100%-os narancslé | 5 dkg aranymazsola | 15 dkg nádcukor | 1,5 dl almaecet | 2 rúd fahéj | 1 teáskanál koriandermag | 3 cm-es friss gyömbérdarab, reszelve
A lepényhez: 25 dkg főtt rizs | 3 tojás | 1 dl főzőtejszín | só | 20 dkg főtt kukorica (konzerv), lecsepegtetve | 1 csokor petrezselyem, finomra vágva | csipet sáfrányos szeklice
- A húst lehártyázzuk, sózzuk, borsozzuk, majd forró serpenyőben, kevés olajon körbepirítjuk. Csökkentjük a hőmérsékletet, majd lefedve, időnként megforgatva elkészítjük 15 perc alatt. Tálalásig meleg helyen pihentetjük.
- A csatnihoz a tisztított lila hagymát, a kicsumázott almát és a meghámozott mangót apró kockákra vágjuk, majd a többi hozzávalóval és 2 dl vízzel kis lángon, fedő alatt készre főzzük 25 perc alatt. Közben, ha szükséges, pótoljuk a vizet.
- A lepény hozzávalóit összekeverjük, majd kevés olajon kisebb, 5-6 cm átmérőjű lepényeket sütünk belőle (oldalanként 2-2 perc).
- A felszeletelt sertésszüzet a lepénnyel és a csatnival tálaljuk.
ELKÉSZÍTÉS: 45 PERC
Fotó: Körmendi Imre
Styling: Kapolka Ágnes