szőlő

Egészség és szépség egyetlen gyümölcsben: így hat a szőlő a bőrünkre

Az ősz várva várt kincse, a szőlő nemcsak finom, de kifejezetten egészséges is – akár frissen, egészben, akár must formájában fogyasztjuk. Telis-tele van rostokkal, tápanyagokkal, antioxidánsokkal és vitaminokkal, amelyek mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy szervezetünk ellenállóbb legyen a közelgő hideg idővel szemben. De vajon mennyi minden rejlik még a szőlőszemekben?

A szőlő sokféle színben és változatban kapható a boltokban, piacokon, és van magvas, kevésbé magvas vagy mag nélküli gyümölcs is. Amiben viszont minden egyes szőlőfajta megegyezik, az a magas antioxidáns- és vitamintartalom.

Nem számít, milyet választunk, nincs olyan fajta, ami ne bővelkedne értékes tápanyagokban. Nem véletlenül érdemelte ki a szőlő a manapság igen népszerű szuperélelmiszer jelzőt:

  • Egy benne található polifenol, a rezveratrol erős antioxidáns, amely gyulladáscsökkentő és vércukorszint-szabályozó hatásáról is ismert.
  • A szőlő sav- és rosttartalma serkenti a bélműködést.
  • A gyümölcsben lévő kálium és más ásványi anyagok a szív- és érrendszer egészségét támogatják.
  • Alacsony kalóriatartalmú, mégis kellő energiát ad.
  • Antioxidánsai óvják a látást, csökkentve a szürke hályog és más szembetegségek kockázatát.
  • Rendszeres fogyasztása serkenti az agyműködést.
  • Egyes kutatások szerint a szőlőben található proantocianidinek a káros plakkok kialakulását is gátolhatják az agyban – azaz: rendszeres szőlőfogyasztással az Alzheimer-kór kockázatát is csökkenthetjük.
  • A szőlő bőrvédelemben betöltött szerepe pedig szintén szót érdemel: a benne lévő polifenolok támogatják a sejtek megújulását, miközben lassítják az öregedést és feszesebbé teszik a bőrt – a szőlőmagból kinyert olaj nem véletlenül népszerű alapanyaga a kozmetikumoknak. 

Így szépít a szőlő

Apropó szépség! Ha nemcsak kívülről, de belülről is fontos számunka a szépségápolás, a szőlővel nagyon jó úton járunk. Jól sejtette ezt XIV. Lajos francia király is. Tudniillik, udvarában a bort nemcsak itták, hanem kenték is a 17. században. Ekkortájt ugyanis a hófehér bőr dukált, és úgy tartották, hogy a borban lévő savak és enzimek segíthetnek kivilágosítani az arcbőr árnyalatát.

Kapcsolódó: Melyik az egészségesebb? A magvas vagy a mag nélküli szőlő?

Bár az egykori királyi előkelőségek példáját ma már nem ajánlott követni – és a borral is akkor járunk igazán jól, ha megtartjuk annak, ami –, maga a szőlő ugyanakkor kiváló társunk lehet, ha következetes bőrápolási rutint szeretnénk kialakítani.

Ahhoz, hogy bőrünk egészséges és ragyogó legyen, évszaktól függetlenül gondoskodnunk kell az ápoltságáról, melyben nemcsak a krémeknek és szérumoknak, de a szezonális táplálkozásnak is hatalmas szerepe van. A nyárból őszbe történő átmenet során bőrünk érzékenyen reagálhat a környezeti változásokra, a hűvös, szeles időre és a száraz levegőre.

Változó bőrápolási igényeinkre pedig már most, a nyári időszak végén is megéri gondolni, hogy ne csak az immunrendszerünket, de a bőrünket is legyen időnk felkészíteni.

A kertek, a boltok és a piacok dúskálnak a szőlőben – ne sajnáljunk magunktól ezt az igazán sokoldalú gyümölcsöt!

De mégis hogyan szépít, fiatalít és véd a szőlő? A hasznos tudnivalókért lapozd fel a galériát!

gyümölcsök, szőlő
szőlő
szőlő
szőlő
szőlő
6 fotó

Kapcsolódó: Ne sajnáljuk ki a szőlőt a desszertekből sem – a pezsgős, szőlős tortácskánál nincs is jobb hétvégi kényeztetés!

Kiemelt kép: Maja Petric/Unsplash

Ajánlott videó