A szőlő sokféle színben és változatban kapható a boltokban, piacokon, és van magvas, kevésbé magvas vagy mag nélküli gyümölcs is. Amiben viszont minden egyes szőlőfajta megegyezik, az a magas antioxidáns- és vitamintartalom.
Nem számít, milyet választunk, nincs olyan fajta, ami ne bővelkedne értékes tápanyagokban. Nem véletlenül érdemelte ki a szőlő a manapság igen népszerű szuperélelmiszer jelzőt:
- Egy benne található polifenol, a rezveratrol erős antioxidáns, amely gyulladáscsökkentő és vércukorszint-szabályozó hatásáról is ismert.
- A szőlő sav- és rosttartalma serkenti a bélműködést.
- A gyümölcsben lévő kálium és más ásványi anyagok a szív- és érrendszer egészségét támogatják.
- Alacsony kalóriatartalmú, mégis kellő energiát ad.
- Antioxidánsai óvják a látást, csökkentve a szürke hályog és más szembetegségek kockázatát.
- Rendszeres fogyasztása serkenti az agyműködést.
- Egyes kutatások szerint a szőlőben található proantocianidinek a káros plakkok kialakulását is gátolhatják az agyban – azaz: rendszeres szőlőfogyasztással az Alzheimer-kór kockázatát is csökkenthetjük.
- A szőlő bőrvédelemben betöltött szerepe pedig szintén szót érdemel: a benne lévő polifenolok támogatják a sejtek megújulását, miközben lassítják az öregedést és feszesebbé teszik a bőrt – a szőlőmagból kinyert olaj nem véletlenül népszerű alapanyaga a kozmetikumoknak.
Így szépít a szőlő
Apropó szépség! Ha nemcsak kívülről, de belülről is fontos számunka a szépségápolás, a szőlővel nagyon jó úton járunk. Jól sejtette ezt XIV. Lajos francia király is. Tudniillik, udvarában a bort nemcsak itták, hanem kenték is a 17. században. Ekkortájt ugyanis a hófehér bőr dukált, és úgy tartották, hogy a borban lévő savak és enzimek segíthetnek kivilágosítani az arcbőr árnyalatát.
Kapcsolódó: Melyik az egészségesebb? A magvas vagy a mag nélküli szőlő?
Bár az egykori királyi előkelőségek példáját ma már nem ajánlott követni – és a borral is akkor járunk igazán jól, ha megtartjuk annak, ami –, maga a szőlő ugyanakkor kiváló társunk lehet, ha következetes bőrápolási rutint szeretnénk kialakítani.
Ahhoz, hogy bőrünk egészséges és ragyogó legyen, évszaktól függetlenül gondoskodnunk kell az ápoltságáról, melyben nemcsak a krémeknek és szérumoknak, de a szezonális táplálkozásnak is hatalmas szerepe van. A nyárból őszbe történő átmenet során bőrünk érzékenyen reagálhat a környezeti változásokra, a hűvös, szeles időre és a száraz levegőre.
Változó bőrápolási igényeinkre pedig már most, a nyári időszak végén is megéri gondolni, hogy ne csak az immunrendszerünket, de a bőrünket is legyen időnk felkészíteni.
A kertek, a boltok és a piacok dúskálnak a szőlőben – ne sajnáljunk magunktól ezt az igazán sokoldalú gyümölcsöt!
De mégis hogyan szépít, fiatalít és véd a szőlő? A hasznos tudnivalókért lapozd fel a galériát!




Kapcsolódó: Ne sajnáljuk ki a szőlőt a desszertekből sem – a pezsgős, szőlős tortácskánál nincs is jobb hétvégi kényeztetés!
Kiemelt kép: Maja Petric/Unsplash