sárgadinnye szeletek tányéron

Innen tudhatod, hogy érett sárgadinnyét viszel haza

Szinte mindannyian jártunk már úgy, hogy hazavittük az illatosnak tűnő sárgadinnyét, aztán jött a csalódás: éretlen, íztelen, vagy épp kásás volt. De vajon honnan lehet biztosan tudni, hogy mikor pont jó a dinnye?
  • Méltán népszerű a sárgadinnye, hiszen különleges íze mellett sok mindennel kombinálható.
  • Egészségügyi előnyei szintén a rendszeres fogyasztása mellett szólnak.
  • De honnan tudjuk, hogy érett példányt vettünk? Adunk néhány tippet. 

A nyár egyik legkedveltebb gyümölcse

Egy forró nyári napon kevés frissítőbb dolog van egy szelet hűtött sárgadinnyénél. Lédús, édes, enyhén fűszeres illata nemcsak a hőség elől menekülő testet hűti, de az ízlelőbimbóknak is igazi csemege. A tökfélék családjába tartozó gyümölcs könnyű és tápláló, iható turmixként, kombinálható érett sonkával, készülhet belőle fagylalt, de a legjobb önmagában, kissé lehűtve.

Kapcsolódó: Meglepő, de a görögdinnye kiválasztásánál nem a kopogás a legmegbízhatóbb módszer

Habár cukortartalma miatt inkább a nap első felében javasolt elfogyasztani, ne menjünk el az egészségügyi előnyei mellett.

Többféle módon is támogatja a szervezetet, először is magas víztartalmával, ami segít a nyári folyadékpótlásban.

A sárgadinnye gazdag A- és C-vitaminban, ami támogatja az immunrendszert és a bőr egészségét, antioxidánsai (mint például a béta-karotin) pedig csökkentik az oxidatív stresszt.

Káliumtartalma segíti a szív és a vérnyomás egyensúlyának fenntartását, alacsony szénhidrát- és zsírtartalma pedig tökéletesen alkalmas egy könnyű reggelinek vagy tízórainak.

sárgadinnyék

Egy forró nyári napon kevés frissítőbb dolog van egy szelet hűtött sárgadinnyénél (Fotó: Canva)

Tippek, hogy jól válassz sárgadinnyét

A sárgadinnye kiválasztása nem művészet, csupán néhány dolgot kell megfigyelni. Íme a legfontosabb trükkök:

1. Illat

Az első árulkodó jel, az érett sárgadinnye erős, édeskés, kicsit fűszeres illatot áraszt – főleg a kocsány, vagyis a szár környékén. Ha nem érzel semmit, az gyakran azt jelenti, hogy még éretlen.

2. Tapintás

Fogd meg a gyümölcsöt, és nyomd meg óvatosan a két végét. Az érett dinnye enyhén rugalmas, de nem túl puha. Ha kőkemény, akkor nyilván még éretlen. Ha viszont belesüpped az ujjad, már túlérett, kásás lehet belül.

3. Bibe

A sárgadinnye érettségének egyik biztos jele, hogy a bibe körüli részen kissé puhulni kezd, emellett pedig a szárát a növényről könnyen le is lehet választani.

Ha hazavitted, de még nem vagy biztos az érettségében, hagyd pár napig a konyhapulton szobahőmérsékleten. A görögdinnyével ellentétben ugyanis a sárgadinnye még utóérhet, ha persze nem túl éretlenül szedték le. Hűtőbe csak akkor tedd, ha már érett, vagy felvágtad.

Kapcsolódó: És mi a helyzet a dinnyemaggal? Ez történik a szervezetedben, miután megeszed őket

Kiemelt kép: Canva

Ajánlott videó