- Méltán népszerű a sárgadinnye, hiszen különleges íze mellett sok mindennel kombinálható.
- Egészségügyi előnyei szintén a rendszeres fogyasztása mellett szólnak.
- De honnan tudjuk, hogy érett példányt vettünk? Adunk néhány tippet.
A nyár egyik legkedveltebb gyümölcse
Egy forró nyári napon kevés frissítőbb dolog van egy szelet hűtött sárgadinnyénél. Lédús, édes, enyhén fűszeres illata nemcsak a hőség elől menekülő testet hűti, de az ízlelőbimbóknak is igazi csemege. A tökfélék családjába tartozó gyümölcs könnyű és tápláló, iható turmixként, kombinálható érett sonkával, készülhet belőle fagylalt, de a legjobb önmagában, kissé lehűtve.
Kapcsolódó: Meglepő, de a görögdinnye kiválasztásánál nem a kopogás a legmegbízhatóbb módszer
Habár cukortartalma miatt inkább a nap első felében javasolt elfogyasztani, ne menjünk el az egészségügyi előnyei mellett.
Többféle módon is támogatja a szervezetet, először is magas víztartalmával, ami segít a nyári folyadékpótlásban.
A sárgadinnye gazdag A- és C-vitaminban, ami támogatja az immunrendszert és a bőr egészségét, antioxidánsai (mint például a béta-karotin) pedig csökkentik az oxidatív stresszt.
Káliumtartalma segíti a szív és a vérnyomás egyensúlyának fenntartását, alacsony szénhidrát- és zsírtartalma pedig tökéletesen alkalmas egy könnyű reggelinek vagy tízórainak.

Egy forró nyári napon kevés frissítőbb dolog van egy szelet hűtött sárgadinnyénél (Fotó: Canva)
Tippek, hogy jól válassz sárgadinnyét
A sárgadinnye kiválasztása nem művészet, csupán néhány dolgot kell megfigyelni. Íme a legfontosabb trükkök:
1. Illat
Az első árulkodó jel, az érett sárgadinnye erős, édeskés, kicsit fűszeres illatot áraszt – főleg a kocsány, vagyis a szár környékén. Ha nem érzel semmit, az gyakran azt jelenti, hogy még éretlen.
2. Tapintás
Fogd meg a gyümölcsöt, és nyomd meg óvatosan a két végét. Az érett dinnye enyhén rugalmas, de nem túl puha. Ha kőkemény, akkor nyilván még éretlen. Ha viszont belesüpped az ujjad, már túlérett, kásás lehet belül.
3. Bibe
A sárgadinnye érettségének egyik biztos jele, hogy a bibe körüli részen kissé puhulni kezd, emellett pedig a szárát a növényről könnyen le is lehet választani.
Ha hazavitted, de még nem vagy biztos az érettségében, hagyd pár napig a konyhapulton szobahőmérsékleten. A görögdinnyével ellentétben ugyanis a sárgadinnye még utóérhet, ha persze nem túl éretlenül szedték le. Hűtőbe csak akkor tedd, ha már érett, vagy felvágtad.
Kapcsolódó: És mi a helyzet a dinnyemaggal? Ez történik a szervezetedben, miután megeszed őket
Kiemelt kép: Canva