Blue Monday-en innen és túl. Hogyan éljük túl az év leglehangolóbb időszakát?

Blue Monday-nek nevezik január harmadik hétfőjét, azaz a mai napot, ami egyes kutatók szerint az év leglehangolóbb napja. A magyarázat egyszerű: már messze vannak az örömteli és felvillanyozó ünnepek, viszont távol még a tavasz, ráadásul belesüppedtünk a hideg és szürke egyhangúságba, aminek következtében rosszkedvűek és motiválatlanok vagyunk. Még jó, hogy van néhány módszer, amivel küzdhetünk ez ellen.

Nem érdemes erőltetni…

Január nem más, mint az első néhány lap a naptárunkban, mindössze egy szimbolikus hónap, ami az év kezdetét, valamint az idő múlását jelzi. Habár ez egy nagyszerű időpont lehet arra, hogy összegezzünk, elhagyjunk egy-egy rossz szokást, új célokat jelöljünk ki magunknak és elinduljunk a megvalósításuk útján, ha úgy érezzük, a változás még nem érett meg bennünk, ne erőltessük az életmódváltást! Hagyjuk bátran figyelmen kívül a külvilág által ránk nehezedő nyomást, és kövessük a saját ritmusunkat!

A kevesebb néha több

Ha úgy érezzük, szeretnénk valami újjal előrukkolni az év első hónapjában, mert jólesne a lelkünknek, ha felmutatnánk némi eredményt, akkor kezdjük egy aprósággal! Válasszuk ki a képzeletbeli listánkról a legkisebb, és a többihez képest legegyszerűbben megvalósítható – esetleg régóta tervezett – dolgot (például kiszanálni pár holmit a szerkényből, beszélni a főnökünkkel a bérünkről, beiratkozni egy nyelvtanfolyamra stb.), ha pedig sikerült az adott célt elérni, lehet ünnepelni.

Valami, amit várhatunk

Senkit sem motiválnak az unalmas, történés nélküli hónapok, és az is igaz, hogy szükségünk van olyan eseményekre az életünkben, amiknek a bekövetkeztét várhatjuk. Éppen ezért írjunk be néhány tervet a naptárunkba, olyanokat, amikre készülhetünk: egy tavaszi kirándulás vagy teljesítménytúra, egy koncert, futóverseny, amire edzeni kell, vagy bármilyen új szokás, aminek a bevezetését tavaszra időzítjük. Legyenek ezek a meghatározott és feljegyzett célok a megvalósítás első lépcsőfokai.

Engedjük be a csendet!

Mikor máskor vonulhatnánk el egy kicsit a világ elől, és merülhetnénk a lelkünk mélyére, ha nem ebben az időszakban? Noha a mindennapi életünk szünet nélkül zajlik, mégis kicsit olyan ez az időszak, mintha megállt volna az idő. Használjuk ki, gondolkodjunk, figyeljünk befelé, és egy kicsit csendesüljünk el: olvassunk, meditáljunk, jógázzunk, alkossunk, egyszóval válasszunk olyan tevékenységeket, amelyek közelebb visznek önmagunkhoz.

Kedveskednek lenni magunkkal? Igen!

Kint hideg és zord az idő, de bent a lakásban teremthetünk pozitív hangulatot. Helyezzünk el virágokat az otthonunkban, merüljünk el egy kád forró vízben, gyújtsunk gyertyákat és füstölőket, vagy éppen vegyük elő a legszínesebb ágyneműt, díszpárnahuzatot, dekorációs elemeket. Mindegy, hogy milyen módszert választunk, a lényeg, hogy pozitívan hasson a hangulatunkra.

Itt az idő megismerni a határainkat

Ne felejtsük el, hogy emberek vagyunk, nem pedig robotok. Az év eleje tele van kihívásokkal (munkahelyi feladatok, betegségek, legyengült immunrendszer, egyéb nehézségek), melyeken valahogyan túl kell lendülnünk. Ne ítéljük el önmagunkat, ha egyik-másik helyzetben nem tudunk tökéletesen helytállni, inkább tisztázzuk magunkban, hogy mi az, amire jelenleg képesek vagyunk, és mi az, amire nem.

 

Szöveg: L. J.

Nyitókép: Getty Images

(psychologytoday.com)