7 tanács arra az esetre, ha magasabb fizetést szeretnénk kialkudni magunknak

Lehetünk bolti eladók, menedzserek vagy színészek, mindannyian ugyanabban a cipőben járunk, amikor egy új pozíció megpályázásakor a fizetési igény kerül szóba. A pénz kényes téma, de nem kell megijedni, elég néhány hasznos tanácsot megfogadni a bértárgyalás során.

fizetési tárgyalás

Szorítkozzunk a tényekre!

Ha úgy érezzük, hogy esélyesek vagyunk egy pozíció kapcsán, akkor mielőtt a bércsomagról szó esne, érdemes kis piackutatást tartanunk. Minél inkább tisztában vagyunk a saját értékeink és tudásunk árával, annál könnyebb dolgunk lesz, ha a jövőbeli fizetésről kezdünk tárgyalni. Kerüljük az olyan vágyakozó kifejezéseket, mint az „Azt hiszem…” vagy „Úgy gondolom, hogy…”! Fejezzük ki világosan, milyen összeg lenne számunkra megfelelő és onnantól bízzuk a leendő munkaadónkra a döntést.

Pozitív tulajdonságok előnyben

Szerencsések vagyunk, ha introvertált a személyiségtípusunk, mivel a zárkózottabb emberek általában magasabb érzelmi intelligenciával rendelkeznek. A tárgyalás alatt próbáljunk meg jó hallgatóság lenni, figyeljünk az apró részletekre, így félig nyert ügyünk van. Kezeljük a megbeszélést egyfajta beszélgetésként és mindenképpen kerüljük a konfrontációt, ne legyünk erőszakosak! Soroljuk fel azokat a korábbi tapasztalatainkat, amelyek úgy gondoljuk, hogy az adott pozícióban hasznunkra válnának és amelyekkel eredményesebb munkát végezhetünk, mint bárki más. Ez a fajta figyelemfelhívás magasabb fizetést eredményezhet.

Hagyjunk nyitott kérdéseket!

Kerüljük a verbális pingpong meccseket, és az eldöntendők helyett tegyünk fel nyílt kérdéseket, amik hosszabb, kifejtős választ várnak el a leendő munkaadótól. Így sokkal több információt megtudhatunk arról, hogy milyen kötelezettségekkel jár a megpályázott pozíció és arról is, mi az az összeg, amiért ezt vállalnánk.

Fő a magabiztosság és az őszinteség

Az egyik és talán a legfontosabb, hogy ne akarjunk olyan valakinek tűnni a megbeszélés alatt, akik nem vagyunk. Mutassunk magunkat magabiztosnak és legyünk őszinték, de arra is ügyeljünk, hogy ez ne csapjon át egyfajta agresszív vagy erőszakos viselkedésbe. Kerüljük az olyan kifejezéseket, mint például a „Legalább ennyit kell keresnem ahhoz, hogy elvállaljam ezt a pozíciót”, inkább legyünk diplomatikusak és természetesek! Emlékeztessük magunkat arra, hogy a leendő munkaadónknak az is az érdeke, hogy jól érezzük magunkat az adott pozícióban. Helyezzük előtérbe a barátságos énünket, úgy, hogy közben hangsúlyozzuk az értékeinket is – így kellőképpen komolyan fognak venni minket.

A legrosszabbra is fel kell készülni

A megbeszélés előtt készítsük fel magunkat arra is, hogy mi történhet a legrosszabb esetben. Esetleg a munkaadó meglepődik a magas bérigényünkön? Lássuk be, erre kicsi az esély. Nem mi leszünk az elsők és az utolsók sem, akik magasabb fizetési igényt mondanak. A legrosszabb, ami történhet, hogy nem tudunk megállapodni.

Gyakoroljuk el a szituációt!

Ha az introvertáltak táborát erősítjük, akkor érdemes a megbeszélés előtt egy főpróbát tartani. Üljünk le valamelyik közeli barátunkkal vagy az egyik családtagunkkal és játsszuk el a tárgyalást. Soroljuk fel a lehetséges forgatókönyveket, így előre tudunk készülni bizonyos helyzetekre.

A határok kijelölése is fontos

Gondoljuk végig, hogy melyik az az ajánlat vagy összeg, ami alá már nem megyünk, mert így magabiztosabban hozhatjuk meg a végső döntést. Ne feledjük el, hogy nem kellenek óriási képességek ahhoz, hogy sikeresek legyünk egy bértárgyaláson. Csupán őszintének, higgadtnak kell maradnunk és mindig a legjobb formánkat kell hozni, úgy, hogy közben hangsúlyozzuk a pozitív tulajdonságainkat.

Hasonló témákról a Nők Lapja Psziché magazinokban is olvashattok.

Szöveg: D. E.

Illusztráció: Thinkstock

(psychologytoday.com)