A felgyorsult világ a legkisebbekre is hatással van. Amellett, hogy a mindennapjaik nagy része az okoskütyük kereszttüzében telik, megannyi különórára és edzésre is járnak, sőt még a szabadidejüket is aktívan töltik. Pedig nekik is szükségük lenne a megállásra, sőt kifejezetten az unatkozásra, többek között az alábbiak miatt.

Az unatkozás…

…jótékonyan hat a kreativitásra

Amikor egy gyerek unatkozik és nem „mondja meg” neki sem a számítógép, sem a televízió, hogy mire figyeljen, előbb vagy utóbb saját projektbe vág bele. Körülnéz a szobájában, talán elkezd rajzolni, vagy éppen bunkert építeni a fotelekből és pokrócokból, de az is lehet, hogy kimegy a garázsba vagy az udvarra és ott talál valami izgalmas dolgot, amivel aztán leköti magát. Érdemes lehet néha kütyümentes napokat tartani otthon, mert ezzel a csöppségek kreativitásának fejlődése szabad utat kap.

…segít az álmodozásban

Amikor éjszaka alszunk, az agyunk feldolgozza az aznapi eseményeket és álmok formájában jeleníti meg azokat, vagy inkább azok kifordított változatát. Az álmodozás ennél egy kicsit szabadabb, sőt irányíthatóbb folyamat. Ennek segítségével a kicsik is megélhetnek különféle szituációkat, elképzelhetnek bizonyos megoldási módokat, de előtérbe kerülhetnek egy konkrét probléma helyreállításának lépései is. Ez aztán újfajta gondolkodási mechanizmusokat adhat nekik. Ami pedig talán még fontosabb: fejlődhet a fantáziaviláguk, elmélkedés közben pedig az iskolai nehézségektől is megszabadulhatnak.

…a feladatok megoldására is hatással van

Semmittevés közben az emberi agy képes arra, hogy az addig befejezetlen vagy meg nem valósított terveket, feladatokat megoldja. Ez a gyerekekre is igaz, így könnyedén előfordulhat, hogy ezekben a percekben és órákban megértenek egy korábban fejtörést okozó leckét, vagy eszükbe jut egy olyan megoldás, amin már régóta gondolkoztak.

…megtanít a jelenben élni

Amikor egy gyerek annyira unatkozik, hogy már elfogytak a gondolatai a múlt eseményeiről és a jövő lehetséges kimeneteliről, akkor hirtelen elkezd a jelenre koncentrálni. Maximálisan arra figyel, ami éppen körülötte történik, ez pedig nagyon jót tesz az elméjének, annak az elmének, ami a hétköznapokban feltehetően túl van terhelve a sok bejövő információtól. Hagyni kell unatkozni az apróságokat, mert ez a tevékenység hatással lesz a viselkedésükre és az élethez való hozzáállásukra is.

…fejleszti a türelmet és segít lelassulni

Mint ahogy nekünk felnőtteknek, a gyerekeknek is jót tesz, ha éppen nincsen semmi dolguk, és minden digitális eszköz messze van tőlük. Ilyenkor egy kicsit rá vannak kényszerülve arra, hogy lelassuljanak, hogy türelmesebbek legyenek, hogy egy nekik szóló újságot vagy könyvet nézegetve átéljék, milyen jó tud lenni a nyugalom, és mennyire fontos is a türelem. Ezekben az órákban a koncentrációjuk is másképp működik, mint az internet és az iskolai órák okozta állandó információáramlás közepette, ezért ilyenkor sem érdemes rájuk szólni. Jobb, ha inkább közösen unatkozunk.

 

Szöveg: L. J.

Nyitókép: Getty Images

(scarymommy.com)