6 technika, amivel könnyedén fejleszthetjük az alkalmazkodóképességünket

Az, hogy mennyire tudunk alkalmazkodni, az életünk minőségét, sőt a boldogságszintünket is meghatározza. Ezt a képességet általában pozitív tulajdonságként szokták emlegetni, amely feltételezi a nyitottságot és rugalmasságot. De vajon hogyan lehet fejleszteni?

A folyamatos tanulás segít 

A tanulás végigkíséri az életünket, minden egyes nap alkalmas arra, hogy magunkról és a világról tanuljunk. Ne zárkózzunk el, inkább legyünk nyitottak az új ismeretekre, módszerekre, feladatokra! Tanuljunk új nyelvet, próbáljunk ki egy új sportot vagy foglalkozzunk olyan dolgokkal, amikkel korábban nem. Rengeteget haladhatunk önismereti szinten, az új információk és azok befogadása pedig sokkal rugalmasabbá tehet minket.

Rögtönözni ér!

Ne aggódjuk túl a dolgokat, főleg, hogy néha vannak olyan helyzetek, ahol a megérzéseink többet érnek, mint az előre megtervezett lépések. Időnként hasznos lehet, ha egyszerűen csak improvizálunk, gyorsan döntünk, vagy például elfogadunk egy utolsó pillanatban érkezett meghívást, netán megváltoztatjuk a hétvégi terveket. Engedjünk néha, hiszen ez is a hasznunkra válhat!

Eddzük az elménket, akárcsak a testünket!

Az edzőteremben dolgozunk a testünkön, miért ne dolgozhatnánk a szellemi rugalmasságunkon és az alkalmazkodóképességünkön is? Keressük minél több olyan lehetőséget, amiben fejlődhet ez a készségünk! Olvassunk könyveket, életrajzokat és beszélgessünk sokat más emberekkel. Azzal, hogy megismerünk különböző sorsokat és személyiségeket szélesedhet a látókörünk.

A „meg tudom csinálni” szemlélet

Természetes, hogy félünk a változásoktól, de tudatosan sokat fejleszthetünk azon, hogy hogyan reagálunk egyes helyzetekre. Kis lépésekkel érdemes kezdeni, de az is fontos, hogy optimistán tekintsünk saját magunkra. Azt sem árt szem előtt tartani, hogy egy-egy kudarc még nem fogja meghatározni az éltünket, csupán fontos tapasztalatokkal lát majd el minket. Bízzunk magunkban!

Megoldások keresése kreatívan

Az, hogy milyen módon vagyunk képesek megoldani a problémáinkat, nagyon sokat elárul rólunk. Ha új kihívással kell megbirkóznunk – ahelyett, hogy megijednénk -, először analizáljuk a problémát és gondoljuk végig az összes lehetséges megoldási módot. Ne féljünk, inkább kísérletezzünk, próbáljunk ki több stratégiát is, hiszen ezekkel nemcsak a saját alkalmazkodóképességünket fejleszthetjük, de számos stratégiát is elsajátíthatunk, amik a jövőben akár még a segítségünkre is lehetnek.

Túlélési üzemmód bekapcsolva

Bármikor szembesülhetünk problémákkal és váratlan helyzetekkel az életünkben, ilyenkor viszont nem szabad magunkra áldozatként tekintenünk. Mindenkivel történhetnek kellemetlen dolgok és állhatnak elő krízishelyzetek, a legjobb, amit ilyenkor tehetünk, ha a megoldáson dolgozunk. Ahelyett, hogy a külső körülményeket és más embereket hibáztatnánk, fókuszáljunk a saját viselkedésünkre és reakcióinkra. Ha nem pazarolunk energiát feleslegesen, hamarabb és jobban jöhetünk ki a nehéz szituációkból.

 

Hasonló témákról olvashattok a Nők Lapja Psziché magazinokban.

Szöveg: L. J.

Nyitókép: Pixabay

(redonline.co.uk)