Semmi kétség, december vége az egyik legkülönlegesebb és legszebb időszaka az évnek, de amikor az új év első napjaiban vagy heteiben a tárcánkba nézünk, nem mindig őszinte a mosolyunk… Ahhoz, hogy idén sokkal jobban alakuljanak a pénzügyeitek, nem árt néhány okos tanácsot megfogadni. Összeírtunk egy jó kis spórolási tervet!

1. Szerezzetek be mindent kedvezményesen (ha lehet) !

A januári időszak azért fantasztikus, mert a boltokban elképesztő kedvezménnyel juthattok hozzá a valóban szükséges dolgokhoz, ami lehet, hogy épp hiányzik a háztartásotokból. Nézzetek szét az üzletekben, vegyétek meg a hiányzó és mindenképpen hasznos lakáskiegészítőket. Nem, ennél a pontnál egyáltalán nem a gardróbotok feltöltésére gondoltunk. Semmi szükség még egy pulóverre vagy csizmára, ha már így is tele van velük a szekrény!

2. Fizessetek készpénzzel!

Jó taktika lehet, ha a hét elején felvesztek annyi készpénzt, amennyi úgy gondoljátok, hogy a heti betervezett kiadásaitokra elég lesz. Így koncentráltabban figyeltek majd arra, hogy mire adtok ki.

3. Reggelizzetek otthon és csomagoljatok ebédet a munkahelyre!

A téli időszakban ti is hajlamosabbak vagytok reggelente lustálkodni? Nem ti vagytok az egyedüliek! A hideg időben az ember sokkal nehezebben veszi rá magát arra, hogy előbújjon a takaró alól, ennek köszönhetően csak néhány percünk marad elkészülni és odaérni a munkahelyre. Ilyenkor inkább kihagyjuk a reggelit és legyintve csak ennyit mondunk: „Majd veszek valamit útközben.” „Majd elugrom a közeli menzába.” Ha azt szeretnétek, hogy több pénz maradjon a tárcátokba, akkor inkább reggelizzetek meg otthon és készítsetek előző este finom és laktató ebédet. Arról nem is beszélve, hogy így sokkal kiegyensúlyozottabb lehet az étrendetek!

4. Ne felejtsétek el visszavinni a használhatatlan dolgokat!

Ne halogassátok, vigyétek vissza azokat a karácsonyra kapott ajándékokat, amelyek méretben nem voltak jók, vagy ami már otthon megvolt nektek. Lehetőleg még mielőtt lejárna a visszacserélési időszak! Ha pedig kifutottak az időből, próbáljatok meg túladni rajtuk. Ez még nem jelenti azt, hogy érzéketlenek vagytok! Viszont lássátok be, semmi szükség arra, hogy feleslegesen foglalják a helyet és ráadásként így legalább némi bevételhez is juthattok!

5. Változtassatok a vásárlási szokásaitokon!

Nem kell drasztikus változásokat bevezetnetek, csupán arról van szó, hogy még mielőtt igent mondanátok egy-egy ruhadarabra, vagy elindulnátok nagybevásárlásra a helyi közértbe – előbb hasonlítsátok össze a boltok aktuális árait. Így sok-sok pénzt takaríthattok meg!

6. Ellenőrizzétek, hogy jó fogyasztók vagytok-e!

Oké, elsőre ez így lehet, hogy unalmasan hangzik, de nem árt például utánanézni annak, hogy a havi internetcsomagból ti mennyit használtok fel! Ha például egy 4 gigabájtos csomagra szerződtetek, de egy hónap alatt fele annyi netet sem használtok el, akkor érdemes lehet egy kisebb, ugyanakkor olcsóbb csomagra váltani!

7. Adjátok tovább!

Egyáltalán nem számít tabunak az újraajándékozás! Nincs abban semmi rossz, ha valamit, amit kaptatok továbbajándékoztok valaki másnak, aki tudjátok, hogy örülne neki.

8. Töröljétek a kártyadataitokat a webshopok fiókjaiból!

Új év, új kezdet! Mivel innentől kezdve manuálisan kell majd megadnotok az adataitokat minden egyes vásárlás alkalmával, lesz időtök közben kétszer is meggondolni, hogy valóban szükség van-e arra az újabb pár cipőre, táskára, vagy kabátra. Hagyjátok a virtuális kosárban a termékeket és gondoljátok át még egyszer, hogy tényleg meg kell azt a bizonyos dolgot vennetek, vagy csak egy kis instant boldogságra vágytatok!

Szöveg: Dakos Edit

Fotó: Thinkstock

(redonline.co.uk)