A nyolc éves kisöcsém egész novemberben arról beszélt, hogy szeretne a Jézuskától egy olyan játékkonzolt, ami valójában nem is kifejezetten az ő korosztályának való. Azt már nem is részletezem, mennyibe is kerül ez a bizonyos, manapság menő eszköz. Annak ellenére, hogy nem vagyunk régimódi család, a „hagyományos” ajándékok mellett döntöttünk. Légrádi Júlia írása.

A Psychology Today oldalán egy remek cikkre bukkantam, ami szerencsére megerősített a döntésünk helyességében. Az írás szerint hiába születik bele az új generáció a digitális világba, igenis szükségük van a valódi játékokra, a könyvekre, a klasszikus mesékre, a legóra és még sorolhatnám napestig azokat a dolgokat, amikben nekünk is részünk volt gyerekkorunkban.

Hogy miért is fontos ez ennyire? Mert az igazi, kézzel fogható játékok fejlesztik a csöppségek kreativitását, elősegítik a fejlődésüket (a motoros képességek és logikus gondolkodás terén egyaránt), valamint hozzájárulnak az egészséges kíváncsisághoz, ami aztán segít majd elmélyíteni a tudásukat, továbbá az ok-okozati összefüggések megértését. A valódi játékok emellett pozitívan hatnak a képzelőerőre, de a problémamegoldás területén is a lurkók javára válhatnak. Ha igazi, és ami még fontosabb, az életkoruknak megfelelő játékokkal játszanak, azzal még az elégedettségük és az önbizalmuk is növekedhet. Gondoljunk csak bele például a memóriakártya összepárosítása vagy éppen egy kockajáték kirakása nyomán jelentkező örömre és sikerérzésre! A gyerek ilyenkor nemcsak büszkék magukra, de sokkal jobban értékelik, sőt szeretik is majd magukat, szemben például egy számítógépes játékkal, ahol nem feltétlenül az ő tudásukon és ügyességükön múlik a győzelem. Mindezek fényében érdemes elgondolkozni azon, hogy milyen arányban lepjük meg a jövőben őket valódi játékokkal és okos eszközökkel.

Ajándéktippek életkor szerint:

A babáknak válasszunk egyszerű játékokat!

A legkisebbeknek adjunk egyszerű bébi játékokat, fából készült kockákat, plüssöket, gombokkal teli zenélő, kattogó, interaktív- vagy különféle zörgő és hangutánzó játékokat!

A totyogóknak adjunk fejlesztő és egyben szórakoztató játékokat!

A nagyobbak részére is válasszunk a koruknak megfelelő meglepetéseket: játék babát, esetleg hozzá babakocsit, kézre húzható bábokat, fa vagy műanyag kocka építőjátékot, nagy és csak néhány darabos kirakót, labdát, netán nagyobb gurítható golyókat, színezőt, képes könyvet, gyurmát.

Az iskoláskorúaknak ajándékozzunk kreatív játékokat!

Az iskolás gyerekeknek adhatunk olyan játékokat, amelyekkel kipróbálhatnak egy-egy szerepet, foglalkozást. Ilyen lehet például egy orvosi szett, konyhai kellékek, szereléshez alkalmas eszközök, játékhangszerek és hasonló ajándékok. Ezen kívül jó ötlet lehet egy nagyobb kihívást jelentő puzzle, legó, társas- és logikai játékok, de egy aranyos plüssfigura is például a kedvenc meséjükből.

Választék van bőven, ennek ellenére persze tisztában vagyok azzal, hogy nem feltétlenül jó, ha eltiltjuk a legfiatalabb generációt a digitális eszközöktől és kütyüktől, hiszen ezek nemcsak az életük részei, de valószínűleg a tanulmányaik és a hivatásuk állandó kísérői is lesznek. A titok nyitja szerintem – úgy, mint annyi más területen – a mértékletesség. Ennek fényében érdemes ajándékoznunk is.

 

Szöveg: Légrádi Júlia

Nyitókép: Thinkstock