Az interneten sajnos sűrűn találkozhatunk a különböző kultúrákat negatív színben feltüntető tartalmakkal vagy kellemetlenebbnél kellemetlenebb kommentekkel. Vajon hogyan lehetne ezek mellett a kicsiket elfogadásra és toleranciára nevelni? Miénk a felelősség, hogy megismertessük velük, hogy minden kultúra más és más értékeket rejt magában.

 

Kezdjük a tájékozódással!

Érdemes a magazinokat, könyveket, vagy különböző internetes oldalakat közösen böngészni a kicsikkel, azért, hogy megismertessük velük a világ kultúráit. Ezekkel nemcsak megtanulhatják a gyerekek a különféle országok és népek sajátosságait – köztük a sajátunkat -, de bővülhet a látókörük is. Szülőként akár kommentekkel („Nézd, ez a kisfiú is ugyanúgy szeret focizni, mint te!”) segíthetjük a megértést, valamint az elfogadás kialakulását.

Közös programokkal az elfogadásért

Iktassunk be olyan szabadidős tevékenységeket a mindennapokba, ahol a csöppségek találkozhatnak a különféle népekkel, kultúrájukkal és szokásrendszerükkel. Kiváló lehet egy színházi előadás, egy mozifilm, egy kulturális fesztivál, netán egy olyan kiállítás, ami a világ különbözőségeit veszi górcső alá. Ezek a tapasztalatok nagyban befolyásolhatják a gyerekek gondolkodását és a tolerancia fejlődését.

Válasszuk néha egy másik nemzet konyháját!

Nagyszerű ötlet időnként ellátogatni egy olyan étterembe, ahol a külföldi konyhák specialitásait kóstolhatjuk meg. Nemcsak kulináris, de kulturális utazás is lehet ez a picik számára, akik egy-egy alkalommal megtanulhatnak idegen szavakat (például az ételekét), sőt egy számukra ismeretlen nemzet tagjával is találkozhatnak a felszolgáló személyében.

Szem előtt a gyerekek kíváncsisága

Ha hazafelé az iskolából, vagy éppen a bevásárlás során a gyermek észrevesz valakit, aki idegen nyelven beszél, esetleg számára szokatlan öltözéket visel és elkezd kérdezősködni, akkor ne csitítsuk el, válaszoljunk neki természetesen. Semmiképpen se legyünk negatívak és elutasítóak a téma kapcsán, hiszen nyíltsággal és pozitív hozzáállással példát mutathatunk, és egyben ösztönözhetjük is a kicsiket az elfogadásra. Ha kell, magyarázzuk el nekik, miért viseli az adott ruhadarabot valaki, vagy milyen vallási vonatkozásai vannak annak a bizonyos öltözetnek. Abban az esetben, ha mi magunk sem vagyunk vele tisztában, hazaérve nézzünk utána együtt a dolognak!

Különbözünk, de ez nem számít

Fontos megértetni a gyerekekkel, hogy attól függetlenül, hogy az egyes nemzetek tagjai rendelkeznek meghatározó külső jegyekkel (bőr- és hajszín, magasság, arcforma, stb.), még ugyanolyan emberek, mint ők. Ugyanez igaz a kultúrákra is: különféle ruhákat hordunk, máshogy viseljük a frizuránkat, más ételeket és zenét szeretünk, és más szokások mentén élünk. Nincs szükség ujjal mutogatásra, egyszerűen csak elfogadásra, hiszen mindannyian különbözünk, és ez pont így jó!

Csak természetesen!

A szülői példamutatás ezen a területen is elsődleges. Ha a gyermek azt tapasztalja, hogy felnőttként könnyedén és mindenekelőtt pozitívan állunk a különféle kultúrákhoz, azt ő is érzékelni fogja. Nyitott gondolkodású közegben felnőve valószínűleg ő maga is toleráns és elfogadó ember lesz.

Használjuk ki a digitális világban előforduló lehetőségeket!

Keressünk olyan műsorokat, internetes játékokat vagy alkalmazásokat, ahol a világ különféle kultúrái állnak a középpontban! Remek szórakozás és egyben tanulás is lehet.

Fejlesszük magunkat is!

Tájékozódjunk mi magunk is, például valós hírek, filmek, könyvek, tematikus előadások formájában! Nem árt, ha tisztában vagyunk az éppen aktuális eseményekkel, és ezek valamilyen mozis, irodalmi vagy egyéb formájú adaptációját is nyomon követjük. Szórakozás és ismeretszerzés gyanánt is hasznos időtöltés lesz.

 

Szöveg: L. J.

Nyitókép: Thinkstock

(huffpost.com)