Közelegnek a leghűvösebb hónapok, ezzel pedig a megfázásos megbetegedések száma is növekszik. Általában ebben az időszakban veszi le az embert a lábáról a nátha, amelyre a legtöbben instant megoldásokat szeretnek alkalmazni. Tabletták és cukorkák helyett én inkább a természetes és bevált módszerek híve vagyok. Légrádi Júlia tippjei.

Gyömbérrel a torokfájás ellen

Pár évvel ezelőtt kóstoltam meg először a gyömbért, méghozzá tea formájában. Torokfájástól szenvedtem, de mivel a gyógyszertárban kapható torokfertőtlenítő tabletták és egyéb készítmények sosem váltak be igazán, más módszer után néztem. A gyömbér nagyszerű növény, nemcsak vitaminokban gazdag, rendszeres fogyasztásával erősíti az immunrendszert és segít a betegségek megelőzésében, illetve tea formájában kiváló a fájó torokra is. Egyszerűen csak vágjatok vékony szeletekre egy 6-8 centis meghámozott darabot, öntsétek le nagyjából 1 liter felforralt vízzel és áztassátok ki jól! Fogyasszátok melegen naponta többször, és ha szeretitek a mézet, ízesítsétek vele bátran. Tapasztalatból mondom, hogy kivételes gyógyító ereje van.

Tipp: A téli időszakban érdemes gyakrabban elkészítenetek a teát, hiszen ezzel megőrizhetitek az egészségeteket.

Sós vizes öblögetéssel a tiszta légutakért

Amikor nagyon megfázom és annyira bedugul az orrom, hogy alig kapok levegőt, akkor naponta több alkalommal is alkalmazom a sós vizes öblögetést. Egy pohár langyos vízbe egy csapott teáskanál sót teszek, jól elkeverem és indulhat a kúra. Kedvelem ezt a módszer, mert segíti a légutak tisztulását, sőt a megfázás tüneteit is enyhíti. Alkalmazhatjátok például torokfájásra és köhögésre is. Amellett, hogy minden alkalommal tapasztalom az eredményességét, azért is jó megoldás, mert az egyik legegyszerűbb és legolcsóbb gyógymód.

Tipp: Az öblögetés akkor lesz igazán hatásos, ha naponta több alkalommal (akár kétóránként) végzitek.

Kakukkfű köhögésre

Nálam általában minden komolyabb megfázás kellemetlen, sokszor száraz fulladásos köhögéssel „távozik”. Sok készítményt és gyógyszer kipróbáltam már az évek során, de mindegyik csak felerősítette a tüneteimet, a köptetőktől pedig egyenesen fuldokoltam. Hosszas keresgélés után ráakadtam egy nagyon szimpatikus megoldásra. A kakukkfű jótékony hatásairól már korábban is hallottam, de azt nem tudtam, hogy a gyógynövényből készült tea kifejezetten jó száraz köhögésre. A szárított növényt forrázzátok le vízzel, majd hagyjátok állni 5-10 percig. Szűrés után langyosan ajánlott meginni. Akár ízesítés nélkül, akár mézzel, naponta mindenképpen többször is fogyasszátok a gyógyteát!

Tipp: Kakukkfűteát filteres változatban is vásárolhattok, így akár napközben a munkahelyeteken is könnyedén elkészíthetitek.

Levendula = ég veled fejfájás!

Pár hónappal ezelőtt vásároltam egy levendulás szempárnát, amit eredetileg jógagyakorlatokhoz ajánlottak, én viszont már akkor tudtam, hogy az esti pihenés főszereplője lesz. Be is vált, hiszen egy-egy mozgalmas nap után segített megnyugodni és könnyebbé vált az elalvás is. Mivel gyakran küzdök fejfájással, kipróbáltam a tünet megszüntetésére is. Késő este már végképp nem tartom jónak, hogy a szervezetemet gyógyszerrel terheljem, így a párnát választottam. A levendula köztudottan többfunkciós növény, amit nagyon sok betegség esetén érdemes alkalmazni különféle formákban – nem is lepődtem meg, hogy félálomba merülve az én fejfájásomat is enyhítette. Azóta már többször használtam erre, sőt a fájó és égő szemem fáradtságán is segített már. Csak ajánlani tudom.

Tipp: Ugyan nem most van szezonja, de a drogériákban kapható szárított levendulavirágból ti is könnyen készíthettek párnát. Ha nem akartok ezzel bajlódni, akkor használjatok illóolajat vagy levendulás halántékbalzsamot!

Szöveg: Légrádi Júlia

Nyitókép: Thinkstock