Nagy kincs, ha az ember olyan barátot talál, akiben megbízhat, akitől tanácsot kérhet, akire bármikor számíthat, és aki a legnehezebb pillanatokban is mellette áll. Egy jó barát nemcsak a fizikai, de a mentális egészségünk megőrzésében is fontos szerepet játszik. Az alábbi öt tanács megfogadásával jó esetben egy életen át fenntartható ez a különleges kapcsolat.

Őszinteség? Igen!

Bármilyen kapcsolatról is beszéljünk, az őszinteség alapvető. Ha ez nincs meg, esetleg hamis alapokra épül, akkor bizony ne várjátok, hogy a barátságotok tartós legyen. A felületes viszonyok kevésbé mélyek és szilárdak, napjainkban viszont sajnos egyre gyakoribbak. Ahhoz, hogy valódi és erős szálakat hozzatok létre, tisztességre, becsületességre és kitartásra van szükség.

Helyrehozott hibák

Ha valakit jól ismerünk, annak ismerjük az erősségeit, de a gyengeségeit is. Pont ezért tudjuk, mikor mit kell tennünk, ha konfliktusba kerülünk és ebből kifolyólag megbántjuk a másikat. Senki sem tökéletes, ilyen helyzetek előfordulnak, a legfontosabb az, hogy ne „maradjon így” a kapcsolat. Időnként elrontunk dolgokat, de ez még nem jelenti azt, hogy ne hozhatnánk helyre, főleg egy olyan emberrel, aki az életünk fontos része. Ilyenkor bizony félre kell tenni a bennetek dúló büszkeséget, és egyszerűen csak bocsánatot kell kérni. Fontos, hogy meg tudjátok beszélni a konfliktust, és az is, hogy mindketten megértések a másik gondolatait, indíttatásait. Ne kövessétek el azt a hibát, hogy egy apróbb nézeteltérés miatt hónapokig nem beszéltek egymással! Butaság lenne erre pazarolni az értékes időt, főleg, ha a másik ember boldoggá tesz titeket.

A közösen töltött idő fontossága

Ahhoz, hogy igazi és mély barátságainkat fenntartsuk – akárcsak egy párkapcsolat vagy a család esetén – fontos, hogy minőségi időt töltsünk együtt. Figyeljetek arra, hogy ne váljon rutinossá a szokásos találkozás, és időnként szervezzetek magatoknak valami új programot, próbáljatok ki közösen a megszokottól eltérő dolgokat! Mindezek mellett fontos, hogy meghallgassátok a másikat, ha szüksége van rá, akkor pedig segítsétek, támogassátok, tanácsokkal lássátok el. Sose váljon egyoldalúvá a barátság, hiszen az akár a kapcsolat végét is jelentheti. Legyetek érdeklődőek, és ne csak a saját gondjaitokról beszéljetek!

Feltétel nélküli szeretet

Minden kapcsolatban veszélyes lehet, ha elvárásokat támasztunk a másik irányába, és ha azt éreztetjük, hogy csak bizonyos feltételek teljesülése mellett lehet közöttünk minden rendben. Ne alkalmazzátok ezt a viselkedést, inkább fogadjátok el a barátotokat olyannak amilyen! Senki sem tökéletes, és az sem biztos, hogy a véleményetek majd minden területen egyezik. Ez nem baj, hiszen mindketten saját és önálló személyiségek vagytok, és jogotok van ahhoz, hogy másképpen gondolkozzatok. Az is kulcsfontosságú, hogy ismerjétek egymás szeretetnyelvét. Lehet, hogy ti az apró ajándékokban és meglepetésekben méritek a kötődést és az érzelmeket, de a barátotok talán más módon mutatja ki ugyanezt. Tanuljátok meg egymást, és az apró sértődések helyett ilyen módon figyeljetek a másikra!

Cinikus viselkedés? Nem!

Az igazi jó barátainkat általában nagyon jól ismerjük, talán túl jól is. Sose essetek abba a hibába, hogy negatív vagy kevésbé tetsző vonásaikat cinikus és gúnyolódó stílusban emelitek ki, amikor egy rosszabb periódust éltek meg, mert ezzel sok maradandó sérülést okozhattok a kapcsolatban. Legyetek ehelyett empatikusak, megértőek, és nézzétek el a másik egy-egy kevésbé előnyös tulajdonságát is! Gondoljatok inkább arra, hogy biztosan nektek is vannak olyan sajátosságaitok, amikkel a másik fél nem tud azonosulni.

Még több pszichológiai témájú cikket olvashattok a Nők Lapja Psziché magazinokban.

Szöveg: Légrádi Júlia

Nyitókép: Thinkstock

(psychologytoday.com)