Ébresztő! Így ugraszthatjuk ki a gyereket az ágyból az iskolai időszakban

Hamarosan becsöngetnek, a gyerekek mellett pedig a szülőknek sem árt felkészülniük a tanévkezdésre. Cikkünkben megosztunk néhány hasznos tippet, amivel könnyebben indulhatnak majd a hétköznap reggelek kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

iskolakezdés

1. Anya, légy megértő!

Muszáj, hogy alkalmazkodjunk a gyermekünk szokásaihoz és természetéhez. Van olyan lurkó, aki valóságos éjszakai bagoly, de már gyerekkorban is vannak pacsirták. Próbáljuk meg elfogadni és ha tudjuk, hogy a kölyöknek több időre van szüksége az ébredéshez, építsük be azt a család reggeli rutinjába!

2. Eleget alszik?

Egy gyereknek sokkal több alvásra van szüksége, mint egy felnőttnek. Ezért tegyünk meg mindent azért, hogy csemeténk minél korábban ágyba bújjon és aludjon is el! Szervezzünk szabadtéri programokat, mozogjunk velük minél többet, hogy a délutáni órákra kellőképpen kifáradjanak. Az alvászavarok hosszú távon kimerültséget, esetleg súlyos depressziót is okozhatnak.

3. Szeretet a sikerhez (is)

Kezdjünk minden reggelt azzal, hogy elmondjuk neki, mennyire szeretjük és kívánjunk szép napot. Ez hozzájárul ahhoz, hogy a gyermekünk remekeljen az iskolában, és jobban indul a napja is.

4. Hagyjunk időt neki a lustálkodásra!

Ritka az olyan ember, aki szeret egyik pillanatról a másikra kiugrani az ágyból. Ezért hagyjunk időt a gyerkőcnek is a lassú ébredésre, engedjük, hogy átgondolja az előtte álló napot, és erőt gyűjtsön az ágyból való kikászálódáshoz.

5. Kerüljük a drámát!

Nehézkes és frusztráló lehet az ébredés nemcsak nekünk, hanem a gyerek számára is, ha türelmetlenek vagyunk. Ezért ahelyett, hogy hangosan kiabálnánk és kiparancsolnánk a kicsit az ágyból, inkább próbáljuk meg kedvesen és higgadtan ébredésre bírni.

6. Ébresszük énekkel!

Halk dúdolgatással ébredésre bírni a gyermekünket pont olyan édes szokás, mint amikor kicsiként álomba ringattuk őt.

7. Szól a rádió

Ha nincs kedvünk dalra fakadni, készítsünk a gyermek kedvenc slágereiből egy lejátszási listát, és indítsuk el minimális hangerőn minden reggel! A zene remek módja lehet annak, hogy kicsalogassuk a kicsit az ágyból.

8. Heti egy meglepetés

Hetente egyszer kezdjük a reggelt egy kicsit másképp. Például vigyük el a gyermekünket a kedvenc pékségébe és hagyjuk, hogy válasszon magának valami finomságot, vagy készítsünk közösen reggelit.

9. Használjunk automata lámpát a szobájában!

Szereljünk be a gyerkőc szobájába automata LED lámpát vagy hangulatos gömblámpákat. Még mielőtt kihúznánk a függönyt vagy felhúznánk a redőnyt, szoktassuk a kicsi szemeit a fényhez.

10. Növeljük a hőmérsékletet!

Télen még nehezebb kikászálódni a meleg paplan alól, ezért ebben az időszakban jobb, ha ébresztés előtt kicsit feljebb húzzuk a termosztátot.

11. Ébresztőóra ajándékba

Valószínűleg több órát is igénybe vehet, amíg megtanulja beállítani, de a szundi módot amíg lehet, ne is ismertessük meg vele! ;)

12. Előkészületek előző este

A felnőttekhez hasonlóan a gyereknek is könnyebben indul a nap, ha nem azon kell törnie a fejét ébredés után, hogy mit vegyen fel, mit kell magával vinni aznap az iskolába.

13. Mindenki a saját hibájából tanul

Minden döntésünknek következményei vannak. Hosszú távon azzal tesszük a gyerekünknek a legjobbat, ha még kicsi korában megmutatjuk neki, hogy miről marad le, ha elalszik (például a reggeliről). Egy idő után rá fog jönni arra, hogy aki korán kel, az tényleg aranyat lel.

Szöveg: D. E.

Fotó: Thinkstock

(huffingtonpost.com)