7 trükk, hogy könnyebben induljanak az iskolai reggelek a gyerekekkel

Hamarosan újra itt az iskolaidő, ami a legtöbb családban egyet jelent a totális felfordulással, főleg a kapkodós és sietős reggeleken. Ahhoz, hogy ne kerüljünk minden nap kezdetén az őrület határára, érdemes áttekinteni az alábbi tippeket és egy pontos menetrendet is célszerű kialakítani.

Bepakolás este

A legtöbb gyerek egyenesen utálja az esti bepakolás, sok családban ez az egyik legnagyobb torúra a lefekvés előtt. Holott sokkal könnyebb a reggel és az indulás, ha készen a napi csomag. Beszéljük meg az apróságokkal, miért fontos ez, és ha másképp nem megy, oldjuk meg közösen, játékosan a feladatot.

Ruhák kikészítve

Az esti bepakolás részeként készítsük ki a gyerekekkel közösen a másnapi ruhát is! Ha nagyon precízek szeretnénk lenni, akkor alakítsunk ki egy öt rekeszből álló tárolót, címkézzük fel őket a hét napjaival és minden hétvégén válasszuk ki közösen a következő heti öltözékeket. Így minden reggel könnyebben indul majd: a kicsi csak kiveszi az aznapi ruhákat, és önállóan készülődhet.

Reggeli teendők a hűtőn

Készítsünk egy „reggeli teendők” táblázatot, amit a például hűtőre helyezhetünk, és amin a gyerekek az egyes pontokat mágnesekkel jelölhetik. A táblán többek között olyanok szerepelhetnek, mint fogmosás, ágy bevetése, felöltözés, reggelizés, hátizsák kikészítése. Ezekhez rajzoljunk két oszlopot „feladatlista” és „kész” feliratokkal. Ha valamivel elkészült a lurkó, akkor áthúzhatja a mágnest a kész oszlophoz. Játékos megoldás, és jól követhető, ráadásul önállóságot is tanulnak általa a gyerekek.

Játékdoboz a korai órákra

Sok gyerkőc korán reggel fent van már, ezért mesenézésre és egy kis játékra is van idő az iskola előtt. Ahhoz, hogy ne pakolják szét az egész gyerekszobát félórányi játék kedvéért, nevezzünk ki egy tároló dobozt, amibe beleteszünk pár kelléket, ceruzát, füzetet, kedvenc kisautót és babát. Legyen ez a doboz a reggeli játéké, és tanítsuk meg a gyerekeknek, hogy minden használat után pakolják össze, és tegyék vissza a helyére a dobozt.

Mosakodás, készülődés egyedül

Ahhoz, hogy a reggeli készülődés gördülékenyen menjen, nem árt, ha egy kicsit önállósítjuk a gyerekeket. Különítsünk el nekik egy kis polcrészt – vagy nevezzünk ki egy műanyag tárolót – és helyezzük oda a fogkefét és fogkrémet, a fésűt, kislányok esetében hajgumit és csatokat is. Ezzel egyrészt a függetlenségüket is megalapozhatjuk, másrészt a készülést is meggyorsíthatjuk.

Reggelizés önállóan

Jelöljünk ki egy alacsonyabban fekvő polcrészt vagy fiókot, ahová azokat az ételeket (müzli, kukoricapehely, kalács, stb.) tesszük, amiket általában a kicsik reggelire fogyasztanak. Vezessük rá őket, hogy ők maguk is el tudják készíteni az ételt, így nem csak a bizalmat növeljük bennük, de a reggelikészítés hosszadalmas folyamatát is elkerülhetjük. Egyet viszont sose felejtsünk el: dicsérjük meg őket minden önálló törekvésért!

Játék az idővel

A gyerekek imádják a játékokat, ezért legyen a reggeli készülődés is része a szórakozásnak. Tudjuk, milyen nehéz a cipőt, a kabátot ráimádkozni a kicsikre, éppen ezért határozzunk meg pár percet, húzzunk fel egy stopperórát, és indulhat a verseny az idővel. Ha az apróság nem lenne eléggé motivált, akkor szálljunk be mi is a reggeli játékba. Vajon ki készül el hamarabb? :)

Még több gyerekneveléssel kapcsolatos témáról olvashattok a Nők Lapja Gyerek különszámaiban.

Szöveg: L. J.

Nyitókép: Thinkstock

(todaysparent.com)