7 dolog, amit a bőrgyógyászok szerint soha nem szabadna a bőrünkre kenni

Nap mint nap versenyzünk az idővel. Rohanunk a munkába, aztán szaladunk a gyerekért az oviba vagy az iskolába, és közben mindent megteszünk azért, hogy az idő ne hagyhasson nyomot a külsőnkön. A HuffPost nemrég megkérdezett négy dermatológust, szerintük hogyan őrizhetjük meg bőrünk fiatalságát és egészségét a leghatékonyabban, és milyen hatóanyagokat érdemes messze kerülni.

Fényvédő spray

Könnyű és instant megoldás lehet a fényvédő spray azok számára, akik gyorsan szeretnék megóvni a bőrüket a káros napsugaraktól. De a legtöbb bőrgyógyász szerint ezek a kozmetikumok nem nyújtanak eléggé hatékony védelmet. A szórófejes megoldásnak köszönhetően használat közben a termék fele a levegőbe kerül, és csak a másik felét nyeli el a bőrünk. Ha mégis emellett döntünk, alkalmazzuk kizárólag a testünkön, az arcunk megóvásához pedig szerezzünk be sűrű fényvédő krémet és masszírozzuk alaposan a bőrbe napozás előtt!

Barnító olaj

Azok számára, akik eddig a különféle napozó olajokra esküdtek, van egy rossz hírünk: sok dermatológus úgy véli, nem szabadna barnító olajokat használni, mert ezek nagyon alacsony fokú napvédelmet nyújtanak, ráadásul az olaj eltömítheti a pórusainkat is.

Kémiai fényvédők

Mivel a kémiai fényvédők általában beszívódnak a bőrbe, esetleg a véráramba is, és elnyelik az UV sugarakat, inkább használjunk fizikai fényvédőket, amelyek hatékonyan visszaverik a káros napsugarakat. A bőrünk biztonsága érdekében ugyan többször kell krémezni magunkat, de cserébe a fizikai fényvédők hatóanyagainak egy része nem bomlik le az UV sugarak hatására.

Arctonik

Tisztítás, tonizálás, hidratálás – az alapvető háromlépéses arcápolási rutin, amit szinte mindannyian, álmunkból felkeltve is kívülről fújunk. Ezzel szemben több bőrgyógyász is azt hangoztatja, hogy a második lépés (az arctonik használata) nyugodtan kihagyható, mivel nagyon sok ilyen készítmény tartalmaz alkoholt, ami szárítja a bőrt. Azt javasolják, hogy a tonik helyett inkább használjunk reggelente rózsavizet, vagy olyan arcápoló készítményt, amiben C-vitamin és fényvédő is van. A rózsavíz nemcsak megnyugtatja a bőrt, hanem hidratál is, és különböző vitaminokat és antioxidánsokat is tartalmaz.

Parabénes kozmetikumok

A parabének olyan kozmetikai termékekben használt tartósítószerek, amelyek segítik megelőzni azokban a baktériumok és gombák elszaporodását. A leggyakrabban használt parabének a metil-, etil-, propil- és butil-parabének, amelyek gyakran előfordulnak hidratáló, alapozó és öregedésgátló krémekben. Az utóbbi években a parabének egészségre gyakorolt hatása nagy vihart kavart a kozmetikai iparban. Bár még nincs elég erős bizonyíték arra, hogy rendkívül káros lenne az egészségünkre, a dermatológusok mégis azt javasolják, hogy tartsuk magunkat távol a parabéneket tartalmazó készítményektől.

Hotelszappanok

A legközelebbi nyaralás alkalmával gondoljuk meg kétszer, mielőtt használjuk a hotelszoba fürdőjébe bekészített szappanokat! Különösen, ami az arcápolásunkat illeti! Ezek az apróságok ugyanis rendkívül irritálhatják és kiszáríthatják a bőrt.

Hámlasztó arcradír

A bőrgyógyászok szerint nem tehetünk az arcbőrünknek rosszabbat annál, mint ha fizikai hámlasztókkal próbáljuk megtisztítani az elhalt hámsejtektől. Ehelyett azt javasolják, hogy használjunk glikolsavas készítményeket. A glikolsav nemcsak hámlasztó hatással rendelkezik, de simítja a bőrt, felgyorsítja a sejtek életciklusát és serkenti a kollagéntermelést is. A glikolsavas kozmetikumokat kiválthatjuk retinolt tartalmazó krémekkel is – ezeket érdemes lefekvés előtt alkalmazni. A bőr regenerálásának első lépéseként az A-vitamin vitamerjeként ismert retinol fejti ki hámlasztó hatását. Hosszú távon fiatalosabbá, feszesebbé és simábbá varázsolja a fáradt bőrt. Ha mindenképpen radíroznánk, saját készítésű kozmetikumokat is érdemes bevetni.

A Nők Lapja Szépség különszámában még több hasonló témáról olvashattok. A magazint 2018. április 19-től keressétek az újságosoknál!

Szöveg: D. E.

Nyitókép: Thinkstock

(huffingtonpost.com)