Mit tehetünk azért, hogy kevesebbszer ítélkezzünk mások felett?

Az ítélkezés soha nem arról szól, akiről ítélkezünk, hanem mindig magunkról, a saját személyiségünkről árulkodik. A maximalisták például gyakran beleesnek az ítélkezés csapdájába, ami adott esetben függőséget okozhat, és meg is keseríthet. Éppen ezért nem mindegy, hogyan tudunk élni nélküle.

Ne hibáztassuk magunkat!

Túlélésre születtünk, és pont ezért természetes reakciónk a védekezés, és esetenként ebből adódóan az ítélkezés is. Ahelyett, hogy ostoroznánk magunkat emiatt, inkább tárjuk fel az ítélkező énünk mögöttes motivációját.

Legyünk körültekintők!

Bár az ítélkezés ösztönösen jön, mégis próbáljuk meg elejét venni. Lépjünk mindig egy lépést hátrébb, mielőtt megosztanánk a másikkal ítélkező gondolatainkat! Ne feledjük, ha már kimondtuk, képtelenség visszaszívni, ezért jobb előre számolni a következményekkel.

Személytelenítsünk!

Abban az esetben, ha valaki barátságtalan, nem ért velünk egyet, vagy a habitusával megnehezíti az életünket, ne felejtsük el, hogy az ő viselkedése nem ellenünk szól! Ha ezt sikerül tudatosítanunk, akkor sokkal könnyebben lépünk túl a problémán.

Keressük egymásban a jóságot!

Ez bizony igényel némi gyakorlást, hiszen sokszor a negatív dolgok feltűnőbbek a másikban. Azonban, ha célzottan figyelünk az illető pozitívumaira, akkor sokkal boldogabb életet élhetünk. Igen, mi, mert a pozitív gondolkodás elsősorban ránk hat.

„Pont olyan, mint én”

Ha eleget ismételjük magunkban a fenti mondatot, közelebb jutunk ahhoz, hogy megértsük a másikat. Végső soron mindannyian egyformák vagyunk, vannak vágyaink, céljaink és álmaink. Ha csak egy közös pont van két ember között, máris könnyebben megértik egymást.

Felejtsük el az előítéleteket!

Ha valaki olyasmit csinál, ami nekünk nem tetszik, egyszerűen csak gondoljunk arra, hogy neki ez a módszere a boldogságkereséshez vagy épp a problémamegoldáshoz. A Dalai láma szerint „Attól, hogy az emberek különböző utakon keresik a boldogságot, még nincsenek elveszve.”

Figyeljük meg a saját viselkedésünket!

Sokszor pont azokat a dolgokat ítéljük el a másikban, amiket mi magunk is rendszeresen elkövetünk. Mielőtt legközelebb kiabálnánk másokkal például a vezetési stílusuk miatt, gondoljuk arra, amikor mi is hibázunk vezetés közben! Így máris megértőbbek leszünk.

Képezzük magunkat!

A zavaró dolgok mögött olykor pszichés problémák is állhatnak. Olvassunk utána a különféle betegségeknek, zavaroknak, ha ismerjük a bajok okozóját, akkor egy fokkal könnyebb megértően viselkedni a másikkal.

Érezzük jól magunkat!

Ha jól érezzük magunkat a munkában, a párkapcsolatban, a gyereknevelésben, akkor kisebb az esélye annak, hogy másokat ostorozzunk, mondván szerintünk nem elég jók a fent említett tevékenységekben. Azok az emberek, akik jól érzik magukat a bőrükben, nem törődnek azzal, hogy mások rossz döntéseket hoznak, vagy furcsa dolgokat művelnek. A boldog ember érdeklődését többek között az optimizmus, a pozitív életszemlélet határozza meg.

Szöveg: M. M.

Fotó: Thinkstock

(psychologytoday.com)