10 kérdés, ami segít eldönteni, hogy mit dobjunk ki és mit ne lomtalanításkor

A tavasz remek alkalom arra, hogy egy ráérős hétvégén kiszortírozzunk mindent, amire igazából nincs is szükségünk. Hogy megkönnyítsük a lomtalanítást, hoztunk 10 kérdést, ami segít a döntésben.

Pótolható?

Ha a kezünk ügyébe kerülő tárgyat egy másikkal ki tudjuk váltani, és éppen ezért sosem használjuk, akkor szabaduljunk meg tőle! Ugyanarra a célra több tárgyat fenntartani abszolút pocsékolás. Érdemes elgondolkodni azon, hány serpenyőnk van tojássütésre?

Valóban pótolhatatlan?

Azokon a tárgyakon nem kell sokat gondolkoznunk, amik igazán fontosak nekünk. A gyerekkori fotók, kedves emlékek jó, ha elkísérnek minket, és elővehetjük őket a nehéz napokon. De ne essünk túlzásokba, egy megfakult koncert- vagy repülőjegyet nem biztos, hogy el kell tennünk a titkos emlékdobozunkba.

Fontos információkat tartalmaz?

A papírok többségétől érdemes megválni: számlák (ha 5 évnél régebbiek), kivonatok, igazolások, iskolai jegyzetek és még sorolhatnánk. Azonban vannak papírok, amiket mindenképpen érdemes eltenni, és megőrizni. Bizonyítványok, születési anyakönyvi kivonat, régi útlevelek és még sorolhatnánk.

Milyen tárgyak között érezzük jól magunkat?

Figyeljük meg, hogy mikor vagyunk különösen boldogok. Ha tiszta a lakás, minden rendben van, nincsenek felesleges reklámújságok, és egy csokor virág illata lengi be a szobát? Ha ez a kép jelenik meg a lelki szemeink előtt, akkor törekedjünk arra, hogy a lakásunk valóban olyan arcát mutassa, mint a képzeletünkben.

Ki fogja ezeket elpakolni?

Életünk során rengeteg tárgyat halmozunk fel, és bármennyire is kellemetlen belegondolni, ezeket egyszer valakinek ki kell szortíroznia, méghozzá magunknak. Minden évben üljünk fel a tavasz keltette nagytakarítási hullámra, és szabaduljunk meg azoktól a dolgoktól, amiket régóta tologatunk a lakás egyik pontjából a másikba!

Mindennapi öltözékünk: mit hordunk és mit nem?

Ha őszinték akarunk lenni magunkkal, akkor be kell ismernünk, hogy a ruhatárunknak legfeljebb az egyharmadát használjuk a mindennapokban. Amit nem használunk egyáltalán – mert nincs alkalom, hogy felvegyük -, attól vegyünk könnyes búcsút. Az időszaki gönceinket pedig tároljuk egy külön dobozban, hogy ne foglalják a helyet a szekrényben. Emellett vásároljunk kevesebb ruhát – ez jó út a fenntarthatóbb élet felé.

Ma is megvennénk?

Ez a legkegyetlenebb kérdés, amire sokszor bizony az a válaszunk, hogy nem. A jópofa, de használhatatlan pohárszett, a szilveszteri (!) terítő, vagy a húsvéti dísznyúlcsalád minden bizonnyal nem fog hiányozni.

Eltört, tönkrement, használhatatlan?

El kell keserítsünk mindenkit, de a javításra szoruló tárgyaink nagy eséllyel örökre ilyenek is maradnak. Egyszerűen nincs időnk arra, hogy helyrehozzuk. Szép dolog őrizgetni, pláne valamit, ami különösen kedves nekünk, de annál nagyobb megkönnyebbülés túladni rajta. Ha már használni nem tudjuk, ne nézegessük! Vagy javíttassuk meg!

Könyvek az örökkévalóságnak?

Saját „könyvtárral” rendelkezni szuper dolog, de, ha ez a gyűjtemény csupa olyan könyvvel van tele, amit hátralévő életünkben nem tervezünk többé kinyitni, akkor nem biztos, hogy érdemes megtartani őket.

Kompromisszum?

Sokunknak van valamiféle gyűjtőszenvedélye, a férfiak közül többen például szívesen halmozzák fel a különféle sörök üvegeit, és büszkén mutogatják őket a vendégeknek. Célszerű lenne, csupán a gyűjtemény egy-egy darabját megtartani, amihez valami kedves emléket társítunk, a többinek inkább mondjunk búcsút.

Szöveg: M. M.

Fotó: Thinkstock

(housebeautiful.com)