Ijesztő betegség, de a gyakorisága miatt fontos foglalkoznunk vele. Mit tudunk róla, és mire érdemes odafigyelni? A héten megtartott epilepszia világnap kapcsán foglalkozunk a témával.

Az epilepsziával kapcsolatban ezer kérdés merülhet fel bennünk, és még mindig nehéz mindegyikre választ adni. Az biztos, hogy egy olyan neurológiai eredetű problémát jelent, amely különféle erősségű rohamokkal jár. Az epilepsziás roham során a beteg agyának bizonyos részén fokozott elektromos aktivitás jön létre, amely egészen eltérő tünetekkel járhat.

Mért alakul ki?

Biztosat nem mondhatunk a kialakulásáról, de sajnos egy igen gyakori betegséggel állunk szemben: a világ lakosságának 1%-át érinti. A legelterjedtebb nézet szerint az agy kémiai egyensúlyának felborulása felelős a rohamokért. A rohamok kiváltó okai között szerepelhet genetikai öröklődés, születés alatti oxigénhiány, gyermekkori lázgörcs, agydaganat, fertőzés, alkohol- és kábítószer-használat. Magyarországon a gyermekek körében 1%-os, a felnőttekében 0,5 %-os gyakorisággal fordul elő, szerencsére a korszerű gyógyszerek és kezelési módok révén a betegek többsége tünetmentes.

Hogyan segíthetünk?

Ha a környezetünkben valaki epilepsziás rohamot kap, akkor a következő lépéseket tehetjük:

  • Akadályozzuk meg, hogy súlyos sérülést szerezzen (például beüsse a fejét)! Biztosítsuk a betegnek a kényelmet, ügyeljünk arra, hogy például ne eshessen le sehonnan!
  • Figyeljük meg, hogy mennyi ideig tart a roham, ez ugyanis fontos adat a betegség kezelése során.
  • A rángatózó személyt tilos lefogni, vagy a szájába nyúlni! Egyrészt izomszakadást okozhatunk ezzel, másrészt a beteg könnyen megharaphatja ellátóját a rángatózás következtében.
  • Helyezzük stabil oldalfekvésbe, hogy biztosítsuk számára a szabad légzést.

Élet az epilepsziával

Az epilepsziás beteg ugyanolyan életet élhet, mint más emberek, a betegség nem hátráltatja a munkában vagy a hétköznapi tevékenységekben. A betegséggel küzdőknek érdemes elkerülni a stresszes munkát/munkakörnyezetet, hogy megőrizzék egészségüket,  ezzel csökkentve a rohamok előfordulását.

Fotó: Thinkstock

(epilepsy.com)