Megtalálni a másik felünket, és kialakítani egy tartós párkapcsolatot nem egyszerű feladat, pláne nem az Y generációnak – az utánuk jövő nemzedékekről nem is beszélve. A részben már a társkereső alkalmazások világában felnőtt fiataloknál a kapcsolatfelvétel sok esetben a virtuális térben történik, aminek több hátránya is van.

A Huffpost megkérdezett néhány népszerű terapeutát, hogy melyek a leggyakoribb párkapcsolati problémák, amelyekkel a harmincas éveikben járó fiatalok manapság hozzájuk fordulnak. Ezeket gyűjtöttük össze néhány hasznos tanáccsal, hogy a fiatalabbak és szüleik, nagyszüleik is jobban megértsék a téma komolyságát.

Melyiket szeressem?

Az Y generáció tagjai gyakran a döntésképtelenség áldozatai, a végtelen virtuális környezetben ugyanis rengeteg párkereső platform közül szemelgethetnek, ahol nem olyan egyszerű választani. A bőség zavara gyakran vezet szorongás és félelem kialakulásához, mondván mi van akkor, ha ebben a tág online térben nem találják meg a hozzájuk legjobban illő társat.

Tipp: Érdemes ilyenkor cetlit ragadni, és felírni azokat a tulajdonságokat, amelyeket fontosnak tartanak a másikban. Mely külső és belső jellemvonás miatt szimpatikus a másik ember? Ezeknek az „apróságoknak” a meghatározása segítséget nyújhat a döntésben.

Házasság: igen vagy nem?

Föld körüli utazás, karrierépítés, tapasztalatszerzés. A párválasztás a mai harmincasoknál legtöbbször kitolódik, számukra fontosabb a függetlenség és a megfelelő egzisztencia felépítése. Könnyebben bólintanak rá egy élettársi kapcsolatra, mintsem hogy nagy szavakat használjanak, és egy életre elköteleződjenek. Sokan közülük a házasság intézményét is elítélik, de ezek a fiatalok általában elvált szülők gyermekei.

Tipp: Az, hogy a családban valakinek nem sikerült a házassága, még nem jelenti azt, hogy a következő generáció tagjainak sem fog. Megfelelő nyitottsággal, akarattal, és a tudattal, hogy közösen meg lehet oldani a felmerülő problémákat, kialakítható a harmonikus közös élet.

Mit akar ez jelenteni?

Iszonyatos energiát fektetnek abba, hogy megírják a másiknak a tökéletes üzenetet, de így is könnyen félreértések alakulhatnak ki. Az instant üzenetváltásoknál a problémát az okozza, hogy hiányzik a kommunikációból a hanglejtés, az arckifejezés és a testbeszéd, ez pedig jelentősen megnehezíti a megértést a két fél között.

Tipp: Ha nem megoldható a személyes találkozó, célszerű minimalizálni az írásos üzenetek számát. A videóhívás egy fokkal személyesebb.

Örökké egyedül?

Sok fiatal átéli, hogy a barátai férjhez mennek, vagy megnősülnek, miközben ők maguk képtelenek párt találni. Ez egy idő után hatalmas belső frusztrációhoz vezet, egyrészről azért, mert úgy érzik, nem elég jók, másrészről azt is gondolhatják, hogy még nem állnak készen egy komoly kapcsolatra.

Tipp: Ebben az esetben (is) fontos hangsúlyt fektetni az önismeretre, és igenis fel kell fedezni, hogy mi a legjobb saját magunk számára. Ha megvan a válasz, a komoly kapcsolat kialakítása is könnyebben megy majd.

Ami az enyém, az nem a tiéd

A fiatal pároknál kényes kérdés a pénzügyi megosztás is. Nem akarnak anyagilag függeni a másiktól, így sokszor inkább külön kasszán vannak. Határokat állítanak fel, igyekeznek egyenlő arányban beszállni a kiadásokba. Sokan úgy gondolják, az a legjobb, ha mindketten saját bankszámlával rendelkeznek.

Tipp: A legfontosabb az, hogy minden egyes pár megtalálja a számukra és a kapcsolatukra nézve is a legelőnyösebb megoldást. Érdemes megbeszélni, hogy mekkora az az összeg, amit minden hónapban mindkét fél fel tud ajánlani a közösbe.

Itt az ideje felnőni!

Az Y generáció női tagjainak egyik nagy problémája, hogy a kiválasztott fiatal férfi például inkább lógna a haverokkal, vagy videójátékokkal játszana a közösen eltöltött idő helyett. A nőknél nem véletlenül merül fel a kérdés: „Vajon örökre gyerek marad? Mit tegyek azért, hogy ezen változtasson?”

Tipp: Bármilyen könyörtelennek is tűnik elsőre, a legjobbat ilyen esetben azzal tehetik a hölgyek, ha hagyják, hogy a férfiú egyedül boldoguljon. Nem érdemes helyette kifizetni a számlát, vagy levinni a szemetet, ellenben nem árt támogatni és emlékeztetni a pozitív tulajdonságaira, ami jó esetben hozzásegíti, hogy előbb-utóbb felnőjön.

Még több párkapcsolati témáról olvashattok a Nők Lapja Psziché magazinokban és a Nők Lapja Lélek rovatában. 

Összeállította: D. E.

Nyitókép: Thinkstock