A szaunázás az utóbbi években lett egyre népszerűbb hazánkban, ám ennek megvan az a hátránya, hogy nem mindenki tartja be az alapvető higiéniai és illemszabályokat. Ezért és azért is, mert nem sok jobb időtöltést tudunk elképzelni a hidegben a szaunázásnál, összegyűjtöttük a legfontosabbakat.

Szaunázás előtt

Mielőtt bemennénk a szaunába, tusoljunk! Ilyenkor langyos víz használata ajánlott, illetve célszerű felmelegíteni a lábfejeket, hogy ezzel is segítsük a vérkeringést. A tusolás során távolítsuk el a sminket, dezodort és minden más kemikáliát, egyrészt, hogy a ne kerülhessen a szauna levegőjébe, másrészt, hogy a saját bőrünket is megóvjuk. Ezután törülközzünk meg alaposan! Vizes testtel nem érdemes a szaunába menni, mert lassítja az izzadást.

Kellékek, avagy amit szabad és amit nem

Győződjünk meg róla, hogy fürdőruhás vagy meztelen szaunára fizettünk be, és tartsuk be az előírásokat! A papucsot hagyjuk a szauna előtt, ugyanis bent a meleg hatására a papucsban lévő káros anyagok könnyedén bejuthatnak a szauna levegőjébe. Ne viseljünk ékszert, mert rettenetesen átforrósodik. Használhatunk szaunasapkát, hogy védjük a hajunkat és a szivacsot, amellyel ledörzsölhetjük bőrünkről az elhalt hámsejteket. Szaunalepedő vagy törülköző nélkül nem higiénikus a szauna használata, ezért ez a kellék kötelező. Senki sem ül le szívesen egy olyan ember után a padra, aki ott felejtette az izzadt lenyomatát.

Jótékony csend

Embere válogatja, ki, hogyan szeret szaunázni, mégis a csendben maradást javasoljuk. Ha beszélgetnénk, akkor is halkan tegyünk, hiszen sokan pihenés céljából mennek el szaunázni. A barátnőnkkel folytatott rendes heti pletykához nem a szauna a legjobb helyszín.

Szaunázás után

8–15 perc elteltével mindenképp hagyjuk el a szaunát! Ezután tusoljunk le hideg vízzel, majd – ha van – próbáljuk ki a merülőmedencét! Fontos, hogy ne ugorjunk a medencébe, hanem szép lassan, egyenletesen adjuk át magunkat a felszabadító hűs hullámoknak. A merülőmedence használata előtt azért kell letusolni, hogy az izzadságunkkal ne szennyezzük a vizet. Ha a testünk lehűlt, pihenjünk, minimum annyit, ahány percet a szaunában töltöttünk, és csak utána menjünk vissza!

A Nők Lapja 2018/2. lapszámának Szépség rovatában is olvashattok néhány okos „szaunatippről”. A magazin január 10-étől kapható az újságosoknál.

Szöveg: M. M.

Nyitókép: Thinkstock