Javában tombol a nyár, és sokan még a szabadságunk előtt állunk, ami még élvezetesebb, ha a gyerekekkel vízpartra megyünk. Ehhez azonban nem árt, ha megtanítjuk őket úszni – a következő, játékos trükkökkel ez nagyon egyszerűen megy majd.

Beszélgessünk a halakkal

Ösztönözzük a gyerekünket arra, hogy beszélgessen a halakkal úgy, hogy buborékokat fúj a szájával a vízbe. Ezután kérjük meg, hogy tegye a fülét a vízfelszínhez, hogy meghallgassa a választ.

Ezt a készséget fejleszti: Segít a légzésszabályozásban, ami az első lépés ahhoz, hogy a gyerekünket megtanítsuk úszni. Meg kell neki mutatni, hogy nem szabad megijednie, ha véletlenül félrenyel. Ilyenkor bátorítsuk, hogy fújja tovább a levegőt.

Tipp: Győződjünk meg róla, hogy amikor megmutatjuk neki, hogyan fújhat buborékokat a víz alatt, mosolygósan bukkanjunk elő a vízből, hogy lássa, biztonságban lesz, nem történik semmi félelmetes.

Kapjuk el a halakat

Keressünk egy viszonylag sekély partszakaszt, ahol a víz a gyerek mellkasáig ér. Álljunk vele szembe, és mutassuk meg neki, hogyan kaphat el minél több halat: fogjuk össze az ujjainkat és suhintsunk a vízbe, majd emeljük ki a halakat. Gyorsan végezzük el a másik karunkkal is a mozdulatot, majd gyakoroljuk addig, amíg felváltva nem megy neki – minél tempósabban, annál jobb.

Ezt a készséget fejleszti: Gyors, erőteljes mozgás fejlesztése.

Tipp: Figyeljük, hogy végig jól tartsa a kezét, hogy egy hal se csússzon ki belőle. :)

A motorcsónak propellere

Fogjuk meg a gyerekünket a hóna alatt úgy, hogy arccal felénk legyen. Induljunk el hátrafelé és húzzuk őt a vízen. Amint felvesszük a sebességet, a gyerek testét a víz kissé le fogja nyomni. Mondjuk neki, hogy úgy kerülheti el, hogy vizet nyeljen, ha buborékokat fúj, mint amikor a halakkal beszélgetett. De arra is ösztönözhetjük, hogy használja a lábát és tempósan le-föl mozgassa a víz alatt.

Ezt a készséget fejleszti: Hogy biztonságban érezze magát a vízen lebegve.

Tipp: Ahhoz, hogy a gyerek megszokja az úszási pozíciót, mondjuk neki, hogy a karjait nyújtsa hátra a teste mellé.

Zöld, sárga, piros lámpajelzés

Üljünk a gyerekünk mellé a sekély medence lépcsőjére. A kicsi kapaszkodjon meg a medence szélébe, hogy testtel annak fala felé legyen. Ha azt mondjuk, zöld a lámpa, a lábával kell csapkodnia, amilyen gyorsan tud. Amennyiben piros, akkor meg kell állnia, ha sárga, akkor a lassú lábtempót kell felvennie.

Ezt a készséget fejleszti: Lábmunka és tempózás.

Tipp: Ezt a tevékenységet úgy is gyakorolhatjuk vele, hogy a vízben tarjuk a hóna alatt.

Vadásszunk

Álljunk két lépés távolságra a medence falától, hogy szemben legyünk vele. Fogjuk meg a gyerek derekát, mondjuk neki, hogy hajlítsa be a térdeit, majd nagyobb lendülettel eresszük le a vízbe. A feladat az, hogy lendülettől vezérelve elérje a falat és megkapaszkodjon benne.

Ezt a készséget fejleszti: Önálló úszás

Tipp: Amennyiben már sikerül neki, álljunk távolabb és kombináltassuk vele a már megtanult készségeket: a feladata, hogy elkapja a halakat és közben a lábát is használja. Egy idő után már magától fog neki menni.

Szöveg: F.R.

Fotó: Thinkstock

(todaysparent.com)