Olykor bosszúság, de leginkább öröm – A kisállattartás hatásai a gazdikra

Kedves Olvasók! A következő sorok megtörtént eseteket dolgoznak fel. Saját tapasztalataim alapján, csipetnyi iróniával fűszerezve avatok be mindenkit abba, hogy a kisállattartásnak milyen pozitív hatásai vannak a testre és a lélekre. Debreceni Andrea írása.

Vérnyomásrendezés

Számos kutatás bizonyította már, hogy a háziállat-tulajdonosok egészsége sokkal jobb, mint azoké, akik nem tartanak kedvencet – különösen a vérnyomásra van jótékony hatással a szőrös és tollas barátaink dédelgetése. Összességében ez igaz, jól esik, mikor egy stresszes nap után hazaérve a macska elégedett dorombolását hallgathatom, ez mindig megnyugtat és a vérnyomásomat is rendezi. (Egészen addig, amíg észre nem veszem a tapétán a friss karmolás nyomát, ugyanis a felfedezés után a nyugalmam hamar tovaszáll a vérnyomásom pedig az egekbe szökik.)

Testmozgás a javából

Ha négylábú barátunk van, a testmozgás a napi rutin részévé válik. A kutyával tett séták mindig érdekesek – különösen a csintalan kölykökkel, akik még a száraz brióst is képesek a kuka mellől ellopni –, de macskatartóként sem unatkozik az ember. Vagy azért kergetem az állatot, mert a lépcsőházba kiszökve felfedezőkörútra indult, vagy azért, mert kilopott valamit a táskámból, ami nem az övé. Mondjuk a müzliszelet papírját, amit hazafelé rágcsáltam el. A rendszeres kardió edzések csökkentik a szív- és érrendszeri problémák kialakulását – amikor már sokadjára szaladok fel a negyedikre utána, és úgy érzem, mindjárt kiköpöm a tüdőm, mindig erre gondolok.

Felelős gondozás

A kisállatok felelősségvállalásra tanítanak, ez nem kétséges. Ha ugyanis elfelejtek macskaeledelt venni, netán almot cserélni, a bosszú nem várat magára. A felelősségteljes gazdi tehát nem követi el kétszer ugyanazt a hibát.

Zsákmányolás

Az állatok olyan hangokat, rezgéseket, feromonokat és szagokat is észlelnek, amiket az emberek nem, így sokkal könnyebben reagálnak a környezet veszélyeire, mint mi. Pont ezért mindig megdicsérem a macskát, ha a lábam elé ejti a zsákmányát: legyen az egy légy vagy valamilyen bogár. Tudja, hogy nem különösebben kedvelem a rovarokat, ő pedig szívesen megvéd engem tőlük. És még fizetséget sem vár cserébe. :)

Állatok = új barátok

Az állattartás szociálisabbá teszi az embert. A kutyatartók új barátokra tesznek szert Fifi, Nyufi és Cézár gazdájának személyében, de mi, macskatartók sem panaszkodunk. Mindenkinek van egy olyan története a kedvencéről, ami miatt úgy érezi, rokonlélekre lelt a másik macskás személyében. (Ráadásul én ilyenkor mindig megnyugszom, hogy még az én cicusomnál is akad furcsább négylábú.)

Ide a sonkával!

Az állatok nem ítélkeznek. Bármilyen hibát is követünk el, a kedvencünk nem fog összeszűkült szemmel méregetni minket, azt sugallva, hogy rosszul döntöttünk. Vagy mégis? Ha beleesek abba a hibába, hogy pulykasonka helyett véletlenül sertést veszek le a polcról, felköthetem a gatyámat.

Szórakoztató pillanatok

Több millió videó árulkodik arról, hogy kedvenceink a szórakozás kimeríthetetlen forrását jelentik. Ezt én is tanúsítom: végy egy macskát, dobj neki egy fültisztító pálcikát és nézd meg a végeredményt! Szem nem marad szárazon a nevetéstől.

Szöveg: Debreceni Andrea

Fotó: Thinkstock