Már javában tombol a hőség, aki csak tud, felkapja magára a fürdőruháját és rohan a strandra. Van, aki a bikinire esküszik – ami ma 71 éves – és van, aki egyrészesben érzi magát kényelmesen. Ahány nő, annyi viselet, de vajon hogyan változott ennek a meglehetősen kedvelt ruhadarabnak a története az évtizedek során?

1910-es évek

Száz évvel ezelőtt még hosszú ruhákba burkolózva lehetett strandolni. A lényeg, hogy semmit se engedjenek a kíváncsi szemeknek.

1920-as évek

Egyre kevesebb textil és egyre több szabadon lévő bőrfelület – ez lehetne az 1920-as évek eleji fürdőruhadivatnak a jelmondata. Az erkölcstelenség határát elkerülendő erre szakosodott felügyelők mérték meg, hogy a strandoló nők ruhájának mérete eléri-e a törvényileg megszabott minimumot.

1930-as évek

Egy évtizeddel később már sokkal nagyobb szabadság uralkodott, az elasztikus anyagban kényelmesen lehetett úszni és egyáltalán mozogni. A kiegészítők is egyre nagyobb szerepet kaptak, a fürdőruhák pedig a gyapjú mellett új szintetikus anyagokból készültek.

1940-es évek

A negyvenes évek elején a magas derekú alsók és a topok számítottak nagyon divatosnak, ezekből jött létre 1946-ban a bikini, amit 71 évvel ezelőtt éppen a mai napon mutattak be először egy párizsi divatbemutatón. Aki viszont nem rajongott a kétrészes darabokért, az egy feneket teljes egészében eltakaró egyrészest választhatott. Az évtized vége felé pedig a szoknyaszerű alsó rész is népszerűvé vált.

1950-es évek

Melltartószerű, belső merevítővel ellátott felső részek, szoknyás alsók, övek, fodrok, flitterek – ezek mind megfigyelhetőek voltak az ötvenes évek divatos darabjain.

1960-as évek

A virágminta térhódítása és a különböző, kreatív megoldások, illetve a formák és a színek tobzódása jellemezte a hatvanas évek fürdőruhadivatját.

1970-es évek

A bikinik mérete egyre kisebb, az anyaguk pedig egyre légiesebb lett. A hippi korszak nagy kedvencei még ma is megállják a helyüket a strandon. Ami pedig az egyrészeseket illeti, az aszimmetrikus nyakkivágások és a nonfiguratív minták domináltak.

1980-as évek

A drámai, különleges hátkivágások minden egyrészest feldobtak. A fürdőruhák élénk színűek voltak, dívott a color blocking (színre színt) trend, a bikiniket illetően pedig a sportos fazonok hódítottak.

1990-es évek

Az igen magasra, szinte a derékig felfutó alsó rész egyik kultikus eleme a kilencvenes évek fürdőruhadivatjának. Emellett a különböző kivágások is mind többször szerepeltek a darabokon. Ekkor jött divatba a tankini, vagyis a hosszabb felsőrészt magában foglaló kétrészes strandviselet, amihez sortokat is szívesen hordtak a nők.

2000-es évek

A millenium elején is rajongtak a tankiniért, illetve a sportos darabokért.

2010-es évek

Még mindig nagy kedvencünk a bikini és az egyrészes darabok is újra virágkorukat élik. Már nem vagy kevésbé stresszelünk az alakunk miatt, hiszen ez az évtized a pozitív testkép és az önbizalom kora. Mi pedig nagyon élvezzük!

Szöveg: F.R.

Fotó: Pinterest, goodhousekeeping.com

(goodhousekeeping.com)