10 inspiráló zöldövezet itthon, ami feltölti a testet és a lelket

Mindenkinek szüksége van arra, hogy néhanapján kivonulva a szabadba egyszerűen csak élvezze a létezést. Hogy hallgassa a természet áldott hangjait, hogy hanyatt fekve figyelje az elvonuló felhőket, hogy megszállja a nyugalom érzése. A következő helyeken ezt akármikor megtehetjük.

A Felsőtárkányi-tó környéke

A Felsőtárkányi-tó környéke festői szépségű hely, ahonnan több tanösvény is indul. Ha szeretnétek eggyé válni a természettel, itt megtehetitek. :)

Királyrét

A Börzsöny medencéjében fekvő Királyrét személyes kedvencünk – több alkalommal is jártunk már itt, pusztán azért, mert jó érzés a természet békéjét élvezni, az erdő csendjét hallgatni és a források tiszta vizét kóstolni.

Gellért-hegy

Ha a fővárosban vagy a környékén laktok és nem mennétek túl messzire, akkor irány a Gellért-hegy! A Budai-hegységnek ezen a részén sokan kirándulnak, de ez nem egyenlő a plázákba beáramló tömeggel: az erdősebb területeken jól megfér egymás mellett mindenki.

A gemenci erdő tanösvénye

A gemenci erdő növényvilága nem mindennapi, de igazán a nagyvadai miatt érdemes a tájat felderíteni. Itt él az ország legnagyobb gímszarvas-állománya, ugyanakkor rengeteg őz és vaddisznó is otthonának mondhatja ezt a csodás területet.

Pilisi Parkerdő

Mi, akik elég sokat ülünk a légkondicionált irodában, jól tudjuk, mennyire fontos, hogy munka után minél több időt töltsünk a szabadban. Pont ezért, ha tehetjük, már vesszük is a hátizsákunkat és a Pilisi Parkerdő felé indulunk, egyrészt, mert a levegő itt köztudottan nagyon jó minőségű, másrészt, mert nemcsak az erdőségben, hanem a túlpartban is gyönyörködhetünk. Igazán felszabadító érzés itt sétálni. :)

Kányavári-sziget

A Kis-Balatonnál elnyúló sziget maga a Paradicsom, békabrekegéssel, vízi madarak csivitelésével és a természet további szépségeivel átitatva, amit csak azok a kivételes emberek élvezhetnek, akik hajlandóak az autóikat hátrahagyva, gyalogosan belépni ide. Mi azt mondjuk, megéri!

Szentgyörgyvölgy

Az Őrség határán álló falu igazi felfedezésre váró vidék, amit dombok és erdők váltakozása tesz izgalmassá. Mivel Szlovénia csak néhány kilométerre található, egy hosszabb túra keretében akár gyalog is átsétálhattok a határon.

Megyer-hegyi tengerszem

Csupán egy egykori bányamélyedés, amit az évek során esővíz töltött meg – mondhatnánk a Megyer-hegyi tengerszemre, de a terület ennél sokkal több: bizonyíték arra, hogy az ember és a természet összecsiszolódásából jó dolgok is születhetnek.

Ilona-völgy

Parádfürdőtől körülbelül 5 kilométerre fekszik az Ilona-völgy, mely a nyugalom természeti megtestesülése – még fotókon is letaglózó erővel bír. Órákig elnéznénk, ahogyan a táj szívében a zuhatag vize leömlik.

Malomvölgyi tanösvény

Nekünk magyaroknak a Balaton az igazi Riviéra, sőt, minden más is, ami a pihenést szimbolizálja. Ha épp itt nyaraltok vagy csak egyszerűen kiszakadnátok a zajos és nyüzsgő hétköznapokból, akkor a Balaton-felvidék tanösvényét ne hagyjátok ki. Ha valahol, hát itt tényleg minden a feltöltődésről szól.

Az ember és a természet viszonyáról a 2017/25. Nők Lapja hasábjain bővebben is olvashattok. 

Szöveg: D.A.

Fotó: országalbum.hu (Felsőtárkányi-tó, Királyrét, Gellért-hegy, Gemenci erdő, Pilisi Parkerdő, Kányavári-sziget, Szentgyörgyvölgy, Megyer-hegyi tengerszem, Ilona-völgy, Malomvölgyi tanösvény)