Nincs szükség hazugságvizsgáló gépre ahhoz, hogy kiderítsük, ha valaki nem mond igazat. Elég a gesztusait figyelni, azok néhány pillanat alatt elárulják, hányadán áll velünk az illető.

Kaparó torok?

A torokköszörülés teljesen hétköznapi stresszreakciónak számít, a hazugság miatt érzett idegesség ugyanis kiszárítja a nyálkahártyát. Azok, akik nem mondanak igazat egyébként gyakran nyitják ki a szájukat és csúsztatják el az állkapcsukat, aminek szintén az az oka, hogy az állkapocs mozgása serkenti a torok nyálmirigyeit.

Nagyokat nyelve

A görcsös nyeléssel a gyomorban repkedő pillangókat próbáljuk nyugtatgatni. Füllentés esetén sincs ez másképp, aki hazudik, igyekszik minél nagyobbat nyelni, hogy a gombócot a torkából – ami az idegesség tünete –, minél hamarabb megszüntesse.

Szemkontaktus kerülése

Bizonyított tény, hogy a hazugok nem tudnak szemkontaktust teremteni, elkapják a pillantásukat a másiké elől. Ugyanakkor az is igaz, hogy gyakran a legközelebbi kijáratra irányítják a figyelmüket, tudattalanul kifejezve a vágyukat arra, hogy szívesebben lennének máshol.

Lábak állása

A láb is árulkodik az igazmondásról. Aki hazudik, annak a lába gyakran az ajtó felé áll, szintén a kellemetlen helyzetből való menekülésre utalva. Lopva ez sem árt megnézni olykor-olykor.

Testhelyzetbe merevedve

Tévhit, hogy aki lódít, az nagyzoló mozdulatokkal adja elő a mondandóját. Mivel a füllentő beszéd közben próbálja kontrollálni magát, pont az ellenkezője igaz: mereven, megfeszülten, mindenféle kézmozdulat nélkül kommunikál – ezzel árulja el magát.

Hátrahúzott fejtartás

Ha valaki nagyot mond, hátrahúzza a fejét és a testét, finom kísérletet téve arra, hogy távol tartsa magát a szorongása forrásától. Ez ösztönös reakció, az ember mindig hátrafelé hajol, ha szeretne távol maradni valamitől.

A nyak védelme

A nyak alján található mélyedés a test egyik legkiszolgáltatottabb része, amelyet védeni próbálunk, ha fenyegetve érezzük magunkat. Nem véletlen, hogy a hölgyek gyakran a nyakláncukat, az urak a nyakkendőjüket babrálják, ha idegesek, ez is árulkodó jele lehet a hazugságnak.

Szöveg: D.A.

(psychologytoday.com)