„Anya, utállak!” 5 mondat, amit ilyen helyzetben a gyereknek mondhatunk

A hirtelen felindultság néha olyan dolgokat mondat a gyerekekkel, amiket nem gondolnak komolyan – nekünk, szülőknek viszont muszáj ezekre reagálni. Gyakorlati jó tanácsaink következnek arra az esetre, ha felbukkanna az utálat a kapcsolatotokban.

„Látom, hogy mérges vagy. Mondd el mi bánt!”

A gyerekek talán nem tudják olyan választékosan megfogalmazni az érzéseiket, mint a felnőttek, de ez nem jelenti azt, hogy nem képesek elmondani, mi bántja őket. Ha figyelmet mutattok a problémájuk iránt – akkor is, ha tisztában vagytok vele, hogy a hisztit egy meg nem vásárolt csokoládé okozza –, akkor anélkül tudjátok a nehézséget orvosolni, hogy bármelyikőtök magára venné a személyes sértést. Ráadásul ez a kicsiknek is egyértelművé teszi, hogy nem titeket utálnak, hanem csalódottak a helyzet miatt.

„Ha dühös vagy, akkor kérlek, mondd azt, és segítek neked. Az utálat nagyon erős kifejezés.”

Egyértelműsítsétek, hogy a gyűlölet olyan szó, amivel megbánthatják mások érzéseit. Nem szabad lelkiismeret-furdalást kelteni bennük, de az elmismásolás sem hatékony ebben az esetben. Határozottan, de kedvesen értésükre kell adni, hogy ez a viselkedés nem megengedett, ugyanakkor érdemes a segítségetekről biztosítani őket.

„Sajnálom, hogy utálsz, mert én nagyon szeretlek téged.”

Nem hibáztatható egyetlen szülő sem, aki szíve szerint, megbántottságában hasonló módon szólna vissza a gyerekének, viszont az is tény, hogy ez nem vezetne sehová. A szeretet erejét azonban nem szabad lebecsülni, ezzel a mondattal kifoghatjátok a szelet a vitorlából és máris megbeszélhetitek csemetétekkel, miért érez úgy, ahogy. Nem mellesleg ez elgondolkodtató példa a gyerek számára, hogy egy támadást így is lehet kezelni.

„Elmagyaráznád, mit jelent az utálat?”

Talán maga a gyerek nincs is tisztában azzal, mit jelent az utálat. Ez a mondat azonban rávilágít arra, honnan ered a megbántottság érzése, illetve az is, mit akar mondani, amikor ez hagyja el a száját.

„Ez a mondat nagyon fájt.”

Nagyobb gyerekek esetében nyugodtan adjatok hangot a fájdalmatoknak. Sőt, kérdezzetek vissza, hogy ők hogyan éreznék magukat, ha a helyetekben lennének. Az empátiára nevelés egyik kulcsa, hogy beleképzeltetitek a gyerekeket egy bizonyos szituációba, majd kikérdezitek őket, hogyan élték meg. Ha érzik, ez nekik is rosszul esne, nem fogják másokkal szemben megengedni maguknak ezt a magatartást.

Még több gyerekekkel kapcsolatos témáról olvashattok a Nők Lapja Gyerek 2017/1. számában. Keressétek a magazint az újságárusoknál!

Szöveg: D.A.

Forrás: psychologytoday.com, parenting.com, imperfectfamilies.com

Fotó: Thinkstock