Így határozza meg a születési sorrendünk a személyiségünket

Senkinek se legyenek illúziói, a személyiségünk nem attól a biológiai ténytől függ, hogy elsőként vagy negyedik gyermekként születtünk-e. Sokkal inkább befolyásolják a családban felvett és az általuk leosztott szerepek, valamint a szülők velünk való viselkedése, nevelése.

Elsőszülött

Az elsőszülött modellezi le leginkább a szülők viselkedését, így élen jár a gondoskodásban és a magabiztosság terén is. Ő az, aki mindig is követte az utasításokat és emiatt a fiatalabb testvérei előtt nagy a tekintélye. Az, hogy jó ideig egyedüli figyelmet élvezett, nagyban hozzájárult az önbizalma növekedéséhez. Az elsőszülöttből nagyon könnyen válhat maximalista, aki nehezen ismeri be, ha hibázik. Emellett viszont könnyen türelmetlenné válhat, hiszen megszokta, hogy a figyelem csak rá összpontosul, így általában mindent nagyon hamar, egy szóra megkap. Nem nehéz viszont rájönni arra, hogy honnan ered a sebezhetősége: a tapasztalatlan, kezdő szülők sokszor túlóvják őt, a féltésük pedig gyakran szigorral is társul.

Középső gyerek

Nagyon gyakran tapasztalni, hogy a második gyerek teljes ellentettje lesz az elsőnek. Ha egy bizonyos szerepet ugyanis az elsőszülött tölt be a családban, a középső gyerek biztosan azzal ellentéteset fog keresni és magára venni, hogy így hívja fel a figyelmet. Személyiségét és a viselkedését nagyban befolyásolja, hogy milyen az idősebb testvér: ha az szabálykövető és minduntalan a szülők kedvében szeret járni, akkor a fiatalabból nagy eséllyel lesz lázadó. A középső gyerek szemében az idősebb testvér kiváltságosnak tűnik, akinek a legjobb játékok járnak. Szüksége van rá, hogy megtanulja, hogyan kaphatja meg, amit szeretne, ezért általában jó diplomáciai és rábeszélőképességgel vértezi fel magát. Kedves, kompromisszumkész és a csalódásokat is jól kezeli. Reális elképzelései vannak a világról, ami onnan is eredeztethető, hogy kevésbé kényeztették el. A függetlensége pedig irigylésre méltó.

A legfiatalabb testvér

Minél több a gyerek, annál kevesebb a görcs a szülőkben a nevelést illetően. Hiszen, ha a nagyobb testvérekkel is elboldogultak, akkor harmadjára – vagy sokadjára – sem lehet gond. A legkisebbet szabadabban fogják, aminek következményeként ő kevesebb felelősséget lesz képes a későbbiekben felvállalni, viszont könnyed, szórakoztató, a társaság középpontja lehet belőle. A legfiatalabbnak lenni azonban nem mindig csupa móka és kacagás.  Mivel – jó esetben – kitűnő példák vannak előtte, könnyen nyomaszthatja a bizonyítási vágy, hogy ő is megmutassa, igenis ér annyit, mint az idősebb testvérei. A „csak azért is” attitűd pedig gyakran szorongással is társulhat.

Egyke

A kreativitásuk határtalan tud lenni, ami onnan ered, hogy gyerekként önmagukat kellett elszórakoztatniuk. Emellett magabiztosak, jó kommunikációs készséggel rendelkeznek és óriási figyelmet fordítanak a részletekre. Ráadásul annyi időt töltenek a felnőttek körében, hogy ők is hajlamosak lehetnek rá, hogy kis felnőttként viselkedjenek. Mivel sosem kellett fiatalabb testvérekkel versengenie a szülők figyelméért, vagy megosztania velük a játékait, ezért előfordulhat, hogy önközpontú felnőtt lesz belőle. Emellett gyakran érzi magát túl fontosnak, és nagyon nehezen viseli, ha a dolgok nem úgy történnek, ahogy szeretné. Mivel a példaképei a felnőttek, hajlamos a maximalizmusra, sokkal erőteljesebben, mint az elsőszülöttek.

Ikertestvér

Az ikrek is követik azokat a klasszikus szerepeket, amiket a születési sorrend által vesznek fel a gyerekek. Ez különösen akkor igaz, ha természetes úton jönnek a világra, ezekben az esetekben ugyanis az elsőszülött általában a nagyobb, az erősebb, a második gyereknél pedig nagyobb kockázattal jelentkezhetnek egészségügyi problémák – ő az, akit félteni, óvni kell. Ezekben az esetekben a szülők gyakran kezelhetik úgy az elsőként világra jött ikret, mint az elsőszülöttet. Az idősebb testvér pedig egy óvó, gondoskodó szerepet vehet fel.

A Nők Lapja Gyerek különszámában még több érdekességet olvashattok a gyereknevelésről. A legújabb lapszám hamarosan megjelenik – figyeljétek miatta a Facebook-oldalunkat!

Szöveg: F.R.

Fotó: Thinkstock

Forrás: parents.com