7 dolog, amit minden távkapcsolatban élőnek tudnia kéne

Néha az élet úgy alakíthatja a forgatókönyvet, hogy egy ideig a szerelmünktől messze kell éljünk. Egy távkapcsolatot persze nehéz fenntartani, de nem lehetetlen: csupán be kell tartani néhány szabályt, amitől működőképessé válik a viszony.

Close up on a man and a woman holding hands at a wooden table

Kétszer olyan keményen kell dolgozni, mint előtte

Egy kapcsolatnak nehéz szilárd alapot teremteni, hogy mindketten máshol éltek. Ezért kell kétszer olyan keményen beletenni mindent: hihetetlen őszinteséget, nyitottságot és bizalmat kíván a dolog mindkét féltől. Időt kell rá szánni, hogy kitaláljátok, a rengeteg napi munka mellett hogyan tudtok rendszeresen kommunikálni, illetve találkozni. Olyan feltételeket kell megteremteni, amikben mindketten jól érzitek magatokat annak ellenére, hogy a másik nincs veletek. Mindez komoly szervezőmunka és nehéz feladat, amit nem szabad feladni.

Hozzatok létre néhány alapszabályt a látogatásokat illetően

Néha a munka szólítja el az embereket egymástól, néha pedig a továbbtanulás miatt kényszerülnek olyan helyzetbe, hogy egy ideig távkapcsolatban éljenek. A dolog csak úgy maradhat életképes, ha felállítjátok az alapszabályokat arra vonatkozóan, milyen gyakran látogatjátok egymást. Ügyeljetek rá, hogy amennyiben lehetőségetek engedi, ne legyetek távol egymástól hat hétnél tovább, az már ugyanis nagyon megviselhet mindkettőtöket.

Hívjátok egymást és sms-ezzetek a nap folyamán

Nagyon fontos, hogy éreztessétek a másikkal, attól, hogy fizikailag nincs mellettetek, rengeteget gondoltok rá, szeretnétek tudni, milyenek a napjai, mit csinál, amikor éppen távol van. Ne várjatok estig a hosszabb telefonhívásokkal, amikor már mindketten fáradtak vagytok, hanem nyugodtan csörögjetek rá a nap folyamán a párotokra, csak hogy halljátok a hangját. Ez erősíti a köteléket kettőtök között, és kicsit azt érezteti, hogy nem is vagytok olyan messze egymástól.

Ne felejtsétek el a Skype-randevúkat

A pároknak, akik nem távkapcsolatban élnek, minden nap lehetőségük van rá, hogy megbeszéljék a fontos dolgokat, megosszák a problémáikat egymással. Ti ezt nem tehetitek meg személyesen, ezért kell ügyelni rá, hogy beiktassatok olyan alkalmakat is, amikor a telefonhívások és az üzenetek mellett hosszabb beszélgetésekre is sort keríthettek – akár kezdetben, a randevúitokon. A technikai vívmányoknak hála, ezt már úgy is megtehetitek, hogy hasonló érzés legyen, mintha egy szobában ülnétek.

Nézzétek a nagyobb képet

A távolság sokszor nehéz lesz, elbizonytalanító és előfordulnak majd olyan alkalmak, amikor azt gondoljátok, hogy talán a könnyebb utat kellene választani. Ilyenkor mindig jusson eszetekbe, mennyire szeretitek a másikat, és hogy a jelenlegi felállás csak átmeneti állapot, aminek egyszer vége szakad. Próbáljátok meg a nagyobb képet nézni, és emlékeztessétek magatokat, hogy a távolság a közös jövőtök megteremtésének érdekében van.

Ünnepeljetek meg mindent

Ha már nem lehettek minden nap együtt, és a sikereket csak később van lehetőségetek egymással mélyebben megosztani, ünnepeljetek meg mindent, még a legapróbb dolgokat is. Az élet túl rövid ahhoz, hogy csak a problémákra koncentráljatok, egy távkapcsolatban pedig különösen fontos, hogy mindig a jóra igyekezzetek fókuszálni, és bepótoljatok minden lemaradást.

Ne keseredjetek el, ha nem minden találkozó tökéletes

Mivel ritkán látjátok a másikat, mindent azokra az alkalmakra tesztek fel, amikor végre találkoztok. A fejetekben elkészül a forgatókönyv, aminek minden esetben tökéletesnek kell lennie. Az élet azonban nem ilyen, a másik is lehet rossz passzban, és alakulhatnak úgy a dolgok külső körülmények miatt, hogy a tervek felborulnak. Ne legyen rossz kedvetek emiatt, a lényeg az együtt töltött idő, ami alatt még jobban egymásra hangolódtok.

A Nők Lapja Psziché 2017/02. számából mindent megtudhattok a házasságról. Keressétek az újságárusoknál!

Szöveg: F.R.

Fotó: Thinkstock

Forrás: huffingtonpost.com