Praktikus tippekkel segítünk felkészülni az iskolakezdésre

A szeptember elsejére való felkészülés nem csak a gyerekek, hanem a szülők számára is nagy feladat. Számos elintéznivaló vár ilyenkor: többek közt be kell szerezni a tanszereket, és újra meg kell szervezni a család napirendjét. Praktikus tippjeinknek hála könnyebben vehetitek az akadályokat.

ThinkstockPhotos-471726074

Készítsetek pontos pénzügyi tervet

Az iskolakezdés rengeteg kiadással jár: nemcsak az új tankönyveket kell megvásárolni, hanem az előző évben elhasznált tanszereket sem árt ilyenkor felfrissíteni. Arról nem is beszélve, hogy a gyerekek ruhatárát is meg kell újítani. Csemetéik unszolásának engedve sok szülő költ ilyenkor a tervezettnél jóval többet, ezért nem árt, ha a nagy költekezés előtt pénzügyi tervet készítetek. Kalkuláljátok ki, mennyi pénzre van szükség az iskolakezdéshez, és ebből melyek azok a kiadások, melyek elkerülhetetlenek – nem feltétlenül kell például új tolltartót venni csak azért, mert a gyerek szeretné. Mérlegeljetek, és ha beszereztétek a legszükségesebb dolgokat, döntsétek el, mi az, ami még belefér a keretbe, és mi az, ami nem. Ehhez viszont konzekvensen tartsátok magatokat.

Állítsátok vissza a napirendet

Már egy-két héttel iskolakezdés előtt elkezdhetitek a ráhangolódást, lassacskán visszaállíthatjátok a tanév közbeni napirendet. Ha például a nyári szünet alatt megengedtétek a gyerekeknek, hogy tovább maradjanak fent, akkor fokozatosan kezdjétek őket visszaszoktatni arra, hogy mindig egy adott időben, korábban feküdjenek le és ugyanígy korábban is keljenek. Így nem érzik majd annyira drasztikusnak a változásokat szeptembertől, könnyebben visszaáll majd a biológiai órájuk, és a reggeleik is gördülékenyebben indulnak.

Újítsátok meg a dolgozósarkukat

Ideje rendbe tenni az íróasztalt és a környékét, ami a nyári szünet alatt általában a játékok és a ruhák tárolására szokott szolgálni. Teremtsetek olyan kellemes környezetet a dolgozósarokban, mely tanulásra ösztönöz, valamint motiválóan hat a gyerekre, és ami miatt szívesen vonul majd el oda leckét írni. Helyezzetek színes irattartókat az asztalra, ahová a munkáikat rakhatják, töltsétek fel az asztali tolltartót ceruzákkal, vegyetek nekik egy színes kukát vagy akasszatok képeket az asztaluk fölé, és meglátjátok, a hatás nem marad el.

Beszélgessetek el a lurkókkal

Szeptember előtt nem árt egy nagyobb beszélgetést ejteni a gyerekekkel, melynek során a választott szakkörök mellett arról is érdemes szólni, hogy szülőként milyen eredményeket vártok tőlük a következő tanévben, miért érzitek fontosnak, hogy javítsanak a teljesítményükön. Illetve azt sem árt tisztázni, a gyerek milyen érzésekkel vág neki az iskolakezdésnek – egy ilyen beszélgetés során ugyanis kiderülhet, van-e olyan tantárgy, ami miatt már most szorong, vagy olyan tanár, akivel nem jönnek ki. Szülőként segíthettek eloszlatni a kételyeiket, és megnyugtatni őket arról, hogy bármilyen baj esetén forduljanak hozzátok bizalommal – így a gyerek magabiztosabban vág majd neki a tanévnek.

Ejtsétek útba az orvost

Sokan nem fektetnek rá kellő hangsúlyt, viszont nagyon fontos lenne minden iskolakezdés előtt egy általános állapotfelmérésre orvoshoz vinni a gyereket. Így megtudhatjátok, nem szenved-e valamilyen vitaminhiányban – ami miatt az őszi és a téli hónapokban hajlamosabb lesz a megbetegedésekre –, rendben vannak-e a fogai, a reflexei, illetve a vérnyomása, valamint azt is, hogy a kötelezőkön felül szüksége van-e még valamilyen oltásra. Ez az egészségmegőrzésen kívül azért is fontos, hiszen így már nagyon korán arra nevelitek a gyereket, hogy rendszeresen járjon szűrésekre és hogy foglalkozzon az egészségével.

Még több konkrét tippet olvashattok a Nők Lapja 2016/32. számának 61. oldalán.

Szerző: F.R.

Fotó: Thinkstock