Minden május utolsó napján dohányzásmentes világnapot tartanak a WHO szervezésében. Ennél kézenfekvőbb alkalom ritkán adódik a cigi lerakására, de ha még ez sem lenne elég, nézzétek meg a következő döbbenetes kampányfotókat is!

Broken cigarettes and tobacco. Quit smoking now

  • A cigarettában arzén, formaldehid, hidrogén-cianid, nitrogén-oxid, szén-monoxid, az ammónia és még 43 ismert rákkeltő anyag található.
  • Összesen körülbelül 4000 ezer különböző alkotóelemből áll egy cigarettaszál, mely meggyújtás után még 200 másik, a tüdőre káros égésterméket hoz létre.
  • A karbamid, ami korábban a cigaretta „ízét” adta, ugyanaz a kémiai vegyület, ami a vizeletben is megtalálható.
  • A dohányfüst belélegzése 10 másodperc alatt éri el az agyat, de ettől kezdve test szerte kimutatható, még az anyatejben is!
  • Bizonyos kutatások szerint a dohányzás 14 évvel rövidíti meg az életet.

Az elrettentő adatok után következzenek a beígért kampányfotók!

Ártatlan áldozatok

2006-ban a Child Health Foundation arra kérte a Serviceplan német reklámügynökséget, hogy a passzív dohányzás legnagyobb áldozatairól, azaz a gyerekekről készítsen figyelemfelkeltő kampányanyagot. A végeredmény olyannyira sikeres lett, hogy a „Azok a gyerekek, akiknek a szülei dohányoznak, hamarabb a mennybe jutnak” szlogennel feliratozott plakát évekig meghatározó volt a dohányzásellenes hirdetések között. És még most is aktuális.

dohányzáselleni-kampány-gyerekek

A dohányzás öl

A dohányzás okozta megbetegedések Indiában is nagyon gyakoriak, ezért a Cancer Patients Aid Association (szabad fordításban a Rákbetegek Segítő Egyesülete) az egyik neves mumbai reklámügynökséget, az Everest Brand Solutionst kérte fel, hogy rukkoljon elő egy figyelemfelkeltő felhívással a dohányzás veszélyeiről. Azt gondoljuk, a kép magáért beszél.

dohányzáselleni-kampány-india

Fulladásveszély

A Chilei Rákellenes Egyesület szintén a passzív dohányzás rizikóira szerette volna felhívni a figyelmet egy olyan fotóval, amin a gyerekek vannak főszerepben. Így született meg az alábbi plakát, remélve, hogy arra motiválja a fiatalokat, kerüljék el messziről a dohányipari termékeket.

dohányzáselleni-kampány-gyerekek2-jó

Öngyilkosság

2008-ban a román Mercury 360 ügynökség sajátos módon, de nagyon találóan tálalta a cigarettaellenes kampányát: eszerint a dohányzás öngyilkosság, hiszen ez mindenki saját döntése.

dohányzáselleni-kampány-öngyilkosság-jó

Tükörkép

A Topmodell leszek! kilencedik évadának egyik elképesztő fotósorozata szintén azt mutatja be, mi mindent tesz a nikotin a szervezettel. Ez nem kifejezetten egy dohányzás elleni kampány, de annyira találóan ábrázolja a cigaretta romboló hatását, hogy úgy éreztük, itt a helye a válogatásban.

dohányzáselleni-kampány-topmodell-leszek

További képeket ide kattintva találhattok.

Szöveg: D. A.

Forrás: listverse.com

Fotó: Pinterest