Stop abuzus

Mihalik Enikő

„A negatív kommentet író azt hiszi, megkönnyebbül. De nem, kicsit sem lesz jobb tőle az élete.”

Majka

„Egy közszereplőről bárki bármit mondhat, a nap minden percében, a nagy nyilvánosság előtt, arctalanul. Nekem nincs mit takargatnom, egy kommentet sem törlök.”

Rúzsa Magdolna

„Nem tudhatod, hogy az a másik milyen lelkiállapotban van, amikor még egy lapáttal ráteszel a hangulatára egy negatív kommenttel.”

Grecsó Krisztián

„Olyan helyzetben is kaptam gyűlölködő kommenteket, amikor úgy gondoltam, hogy erre nem lehet negatívan reagálni. Nehéz ép lelkűnek maradni ilyenkor.”

Szabó T. Anna

„Egyre durvább a hangnem, kezdik élvezni az emberek a gonoszságot, ez engem elszomorít. A magunk méltósága is elvész, ha a másikat bántjuk.”

Borbély Alexandra

„A legfájdalmasabb, ha a külsőmről vagy a magánéletemről írnak. Nagyon mélyre tudnak menni ezek a szavak nálam.”

Almási Kitti

„Az emberek rettegve térnek be az online térbe, ugyanakkor nem merik kihagyni azt.”

Trokán Nóra

„Egy jó tanácsot kaptam: meg kell nézni, ki írja. Nyugi, azonnal lecsökken a komment jelentősége.”

Geszti Péter

„Kifejezetten gyávának tartom azokat, akik üzengetésben élik ki a beteg lelkivilágukat.”

Pataki Ági

„Vigyázok a privát életemre, nem szerepelek a közösségi médiában. Tudatosan kell kezelni, mit osztunk meg másokkal.”

Gyurkó Szilvia

„Fontos tudni, hogy egy bántó komment elolvasásakor ugyanaz az agyterület aktivizálódik, mint amikor valaki pofont kap.”

LEGYEN BIZTONSÁGOS AZ ONLINE TÉR!  
GONDOLKODJ, MIELŐTT KOMMENTELSZ!   A ZAKLATÓK NEM ERŐSEK. ÉN VISZONT AZ VAGYOK.

Kampányról

KÜLDETÉSE

A cyberbullying globális méretű problémává nőtte ki magát: a statisztikák szerint minden harmadik fiatalt ért már ilyen típusú zaklatás, de a közszereplők, az újságírók is napi szinten céltáblái a névtelen, arctalan kommentelőktől érkező sértő megjegyzéseknek, kritikáknak.

A független újságírók fenyegetettsége világszerte növekszik, a női újságírók helyzete ezen a téren pedig a szakmán belül is sokszor különösen megterhelő. Konfliktuszónákban az ellehetetlenítésük, fizikai bántalmazásuk és megerőszakolásuk a háborús nemi erőszakéhoz hasonló: célja a leigázás és mindannak a szimbolikus és fizikai megsemmisítése, amit egy női újságíró képviselhet – esélyegyenlőség, demokratikus érték, szolidaritás.

CÉLJA

Az áldozatok közül sokan nem mernek beszélni lelki traumájukról, pedig a kibeszélés, a „nem vagyok egyedül”-érzése az első lépés a gyógyulás felé vezető úton. Fontos, hogy felhívjuk a figyelmet a jelenségre és hogy minél szélesebb körben beszéljünk a témáról.

2020 szeptemberében a Central Médiacsoport a Hintalovon Alapítvány szakmai segítségével érzékenyítő kampányt indít az internetes zaklatás ellen. A kampányban olyan közszereplőket is meg szeretnénk szólaltatni, akik akár a saját történetükön keresztül segítik a traumán átesett fiatalokat és családtagjaikat.

Töltsd le oktatóanyagunkat és tudj meg többet a cyberbullyingról!

LETÖLTÖM

Töltsd le oktatóanyagunkat és tudj meg többet a cyberbullyingról!

LETÖLTÖM

Kódex

DE MI IS AZ A CYBERBULLYING?

Nehéz megérteni, milyen komoly problémával állunk szemben egy olyan helyzet kapcsán, amelyre még magyar szavunk sincs. Azt az összetett jelenséget, amit a bullying takar (zaklatás, kirekesztés, bántalmazás, megalázás, kiközösítés, csúfolódás, megfélemlítés stb.), nem tudjuk egyetlen magyar szóval visszaadni. A cyberbullying a bullyingnak az a formája, amely az online térben, az interneten valósul meg.

ÁRTALMATLAN CSIPKELŐDÉS VAGY ZAKLATÁS?

A bullying rombolja az önértékelést, torzítja az énképet, és elmagányosítja az áldozatot, emiatt nagyon súlyos következményekkel járhat. Miközben a felnőttek a szexuális jellegű visszaélésektől féltik a gyerekeiket a neten, kutatások szerint annak esélye, hogy a gyereket szavakkal, kirekesztéssel vagy megalázó módon bántják a digitális térben, sokkal nagyobb.

MIÉRT VESZÉLYES EZ A GYEREKEKRE?

Gyerek- és fiatalkorban bizonyos mértékig természetes lehet egymás ugratása, cikizése. Ez ilyenkor szólhat különböző szerepek kipróbálásáról, versengésről, a saját hang kereséséről is. Ehhez azonban szükséges, hogy egy kiegyensúlyozott helyzet alakuljon ki. Még ha ma esetleg az én káromra viccelődnek is a többiek, fontos, hogy visszaszólhassak, megvédhessem magam, és holnap más kerüljön sorra. Ha viszont valaki rendre az áldozat szerepében találja magát, ha becsontosodnak ezek a szerepek, az már nem egészséges.

AZ INTERNETES ZAKLATÁS 8 NAGYOBB CSOPORTJA

  1. Flaming
  2. Zaklatás
  3. Befeketítés
  4. Kiközösítés
  5. Identitáslopás
  6. Kibeszélés
  7. Trükközés/becsapás
  8. Szexting

NE HIBÁZTASD AZ ÁLDOZATOT!

Amikor valaki egyedül áll egy csoporttal szemben, a többség könnyen el tudja érni, hogy bármi történjék is, mindenben a kiszemelt áldozatot lehessen hibáztatni – aki csak további bántalmazásnak tenné kimagát, ha felfedné az eseményeket, ezért ahogy áldozatként
minden nappal csökken a reménye, hogy megoldódnak a dolgok.

HOGYAN ELŐZHETJÜK MEG?

A Digitális Intelligencia, a DQ azon képességek összefoglaló neve, amelyek segítenek boldogulni a digitális világ kihívásaival. A cyberbullying kapcsán két kiemelt terület van: a
digitális (ön)védelem a problémás tartalmak (pl. erőszak, trágárság) kezelésének képességét jelenti, a digitális biztonság alatt pedig a számítógépes fenyegetések felismerésének képességét értjük.

Így gondoljuk…

Cikkek

Együttműködő partnerünk:

Copyright 2020 Central Médiacsoport Zrt. minden jog fenntartva

IMPRESSZUM

stopabuzus.hu

A Central Médiacsoport érzékenyítő kampánya az internetes zaklatás ellen (2020)

 

Kiadó: Central Médiacsoport Zrt.

1037 Budapest, Montevideo u. 9.
Levélcím: Central Médiacsoport Zrt. Budapest 1872

Tel.: +36-1-437-1100
Fax: +36-1-437-3737

www.centralmediacsoport.hu

Adószám: 25087910-2-41
Cégjegyzék. szám:01-10-048280, bejegyző bíróság: Fővárosi Bíróság mint cégbíróság

Felelős kiadó: Varga Zoltán vezérigazgató

Magazinüzletág-igazgató: Lipták Tímea

Digitálisüzletág-igazgató: Bognár Bálint

Főszerkesztő: Libor Anita

 

A weboldal a Central Médiacsoport Zrt. saját szerverein, belső üzemeltetésben működik.

Panaszbejelentés: abuse@centralmediacsoport.hu

Szervereink működését a  Drávanet Zrt. adatközpontja biztosítja.
A Drávanet Zrt. elérhetősége:  +36 80811-118, info@dravanet.hu