„Sokat hibáztam, de ez vagyok én” – Asztrobeszélgetés Szirtes Ágival

Izing Klára interjúja a Nők Lapja Ezotéria 2022/05. lapszámából.

Szirtes Ági születésekor olyan konstellációk jöttek létre az égbolton, amelyek magyarázatot adnak arra, miért nem kell nagyobb erőfeszítéseket kifejtenie ahhoz, hogy a figyelem középpontjában álljon. Karizmatikus kisugárzásával lenyűgözi a közvetlen környezetében élőket és a közönséget egyaránt. Születési képletében a Hold és a Nap jó fényszöggel kapcsolódnak egymáshoz. Ebből arra következtethetünk, hogy a szülei boldog házasságban éltek.

– A szüleim jól éltek, mély összetartozás volt közöttük. De biztosan voltak konfliktusaik is, hiszen minden házasságban vannak hullámvölgyek.

– Hogyan ismerkedtek meg egymással?
– Apám (Szirtes Ádám színész – a szerk.) Szigligeten filmet forgatott. Amikor a vonaton utazott, elámult a táj szépségén. Amikor megérkezett, elvarázsolta őt a falu. Éppen az Alkotóház kertjében, a patak partján forgattak, amikor észrevette anyámat, aki felhúzta a szoknyáját, hogy átkeljen a vízen. Meg akarta lesni, hogyan történik a filmezés. Apám meglátta őt, és odaszólt neki: „Kislány, belelóg a szoknyád a vízbe!” Anyám visszaszólt: „Ott ér, ahun van!” Aztán később apám sétálgatott a faluban, észrevett egy csodálatos barokk parasztházat, amelyet Esterházy grófné terveztetett az alkalmazottjának, a nagyapámnak. A nagyanyám pedig itt volt szobalány. Apám ezt a házat látva arra gondolt, milyen jó lenne, ha a falubeli szép lány itt lakna. Anyám akkor lépett ki a kertkapun, vízért ment a kútra. Apám megkérdezte: „Te itt laksz?” A válasz igen volt. Így kezdődött a kapcsolatuk, amiből házasság lett.

– A Nap és a Hold helyzetéből arra lehet következtetni, hogy apukád volt a megengedőbb, anyukád a határozottabb.
– Anyuval ellentmondásosnak mondható a kapcsolatom. Apám rengeteget volt távol, így aztán ő lett az én áhított szülőm. Anyámra hárultak a hétköznapok gondjai. Soha nem felejtem el, hogy anyám azt mondta: „Addig nem állhatsz fel az asztaltól, amíg a főzeléket meg nem eszed.” Ránéztem az órára, 13 óra volt, apám 14 óráig próbál, fél óra múlva itthon lesz. Elüldögélek én addig itt. Megjött apám, és azt mondta: „Margit, ne csináld ezt a gyerekkel!” Majd elővett egy tábla csokoládét. Ez egy példa arra, hogy gyerekként így nem volt nehéz apát jobban szeretni, anyát pedig kevésbé.

– A Skorpióban lévő Holddal elmondható, hogy az anyukád ellenőrzött téged?
– Anyám szigorúsága ellenére a gyermekkorom boldogan telt, mert összességében békén hagyott. Német nyelvű óvodába írattak, ahol nem éreztem jól magam. Egyszer csak a nap közepén úgy döntöttem, egyedül hazamegyek. Nem volt belőle cirkusz. Anyu megértette, és elfogadta, hogy nem akartam oda járni. Így voltam később az iskolai nyári táborokkal is. Helyette Szigligetre mentem, a nagyszüleimhez.

– Még a Hold helyzeténél maradva elmondható, ha anyukád mérges lett, akkor esetleg „kiporolhatta a nadrágodat”.
– Ez igaz. Például előfordult, hogy nem tudta hol vagyok, miközben én a szomszédban játszottam. Annyira felidegesítette magát azon, hogy eltűntem, amikor megtalált, nagyon kedvesen beszélt velem a szomszédok előtt. Ám amíg hazaértünk, addig kaptam tőle. Nemcsak szóban szidott össze, hanem akár pofon is elcsattant. Ez még az a kor volt, amikor lehetett a gyerekeket csépelni.

– Talán közrejátszhatott ebben az is, hogy anyukádnak nem lehetett könnyű gyermekkora.
– Ez így van. A nagyapám nem volt könnyű eset. Az egész falu – ahol élt – rettegett tőle. Ez még az én felnőtt koromban is így állt. Rendkívül gőgös és rátarti ember volt, ennek hatására például nem tudott kapcsolatokat kiépíteni, és magára maradt. Ez anyukám életére is kihatott.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .