Mindig is akadtak olyanok, akik nehéz körülmények közepette éltek, ám egyszer csak váratlanul rájuk mosolygott a szerencse – és szinte egyik napról a másikra a boldogság, hírnév, anyagi jólét világában találták magukat. De vajon mi a titkuk?

40

Mesékből ismert fordulatok: a szegény parasztember megtalálja az aranytojó tyúkocskát, és a falu leggazdagabb emberévé válik; az erdőbe űzött árva lányka megment egy rókát, aki elárulja neki a kincs hollétét, amelynek segítségével egy kastély úrnője lesz belőle; Hamupipőke elmegy a bálba, ahol a királyfi beleszeret, és a dúsgazdag hercegkisasszonyok helyett őt teszi az ország első asszonyává. A legtöbben erre csak legyintünk: szép mesék, de az életnek nem sok köze van ehhez. A valóságban nem szoktak a szegénysorról a trónra kerülni az emberek, és nem lesz királynő a szolgálólányokból.

Avagy mégis?! Bizony, nem muszáj rögtön ilyen látványos, mesés fordulatokra gondolni ahhoz, hogy elhiggyük: a mélyponton gyakran találja meg az embert a váratlan szerencse. És kimondottan a mélyponton jellemző ez – mintha csak igazolni akarná az ősi mondást, miszerint a hajnal is akkor ragyog fel az égen, amikor az éjszaka a legsötétebb.

„Velem ilyen nem történhet…”?

Számtalan példa szerint tipikusan akkor szokott Fortuna váratlanul bekopogtatni, amikor valakinek a legnagyobb szüksége van rá. Mintha a sors megérezné, hogy oda kell egy jó lapot osztania, ahol épp gyenge a lapjárás – hogy kártyás hasonlattal éljünk. Ez annyira jellemző, hogy az embernek az az érzése: mintha a sors nem vaktában szórná a halandókra a szerencsét és a balszerencsét, hanem lenne mögötte valamilyen tudatosság – sőt akár intelligencia. Jézus a Bibliában ezt így fogalmazta meg: Elsőkből lesznek az utolsók, és utolsókból az elsők. Most főleg a második tagmondatra fókuszáljunk: utolsókból az elsők. Azaz, aki igazán rossz passzban van, és joggal érezheti úgy, hogy mostanában nagyon rájár a rúd, számíthat rá, hogy a negatív időszaknak egy hirtelen pozitív fordulattal lesz vége. A mélypontról nagyon magasra jutott, üstökösszerűen felemelkedő emberekhez a legtöbben szkeptikusan viszonyulnak. Amikor például arról hallanak, hogy egy elvált londoni családanya olyan nyomorban élt, hogy takarítást vállalt, csak hogy az albérletéből ne tegyék ki az utcára kislányával együtt – és ez az asszony, Joanne Kathleen Rowling ma a világ egyik leggazdagabb, legsikeresebb írónője –, a többség lemondóan sóhajt: „Szép, de ilyen velem biztosan nem történik, és nem is történhet soha!”

A cikk a Nők Lapja Ezotéria 2016/4. számának 41. oldalán folytatódik.

Szöveg: Magyar Diána

Fotó: 123RF