Oscar-gála 2003: Csillogás a háború árnyékában 2. rész

Haloványabb csillogás – Bus István emlékezetes írása a 75. Oscar-gáláról.

Idén – ahogy számítottunk rá – halványabbra sikeredett az Oscar-gála. A díjátadó ünnepségen biztonsági okokból kurtább lett a vörös szőnyeg, a hölgyek visszafogottabb ruhakölteményekben jelentek meg, és a házigazda, Steve Martin is otthon felejtette a humorérzékét.

Steve Martinnak mindössze egyetlen poénja ült: amikor elmondta, hogy tudomása szerint Nicole Kidman, aki hazavihette a legjobb női alakításért járó aranyszobrocskát, az összes filmjében műorrot használ, kivéve Az órákat. (Ebben a filmben Kidman Virginia Woolf írónőt játszotta, és a jelmeztervezők igazából ebben a filmben ragasztottak neki egy előnytelen, szörnyű műorrot.) Az Oscar-gála ezt leszámítva kevésbé szellemes volt – bár rögtön az első díjat, a legjobb animációs filmnek járó Oscart a Chihiro Szellemországban nyerte, megelőzve a nagy vetélytársat, a Jégkorszakot.

Az idei Oscarra bejutni sem volt egyszerű. A Kodak Theater köré szinte ostromgyűrűt húztak fel a kommandósok, de rajtuk kívül ugrásra készen várakozott hétszáz biztonsági őr, a nemzeti gárda egységei, valamint egy vegyi és biológiai támadás ellen szolgáló mozgó laboratórium is.

A háborús feszültség rányomta a bélyegét a gála hangulatára: a köszönőbeszédek is gyakran a béke mellett tüntettek. Így a magyar származású Adrien Brodyé is, aki A zongorista című holokausztdráma főszereplője, s a legjobb férfi alakítás Oscarját nyerte el. Erős felindulásában szájon csókolta a díj átadóját, a meglepett Halle Berryt, majd imát mondott a békéért, amit a közönség felállva ünnepelt. A legjobb rendezés díját – szintén A zongorista kapcsán – nagy meglepetésre Roman Polanski nyerte, aki nem léphet Amerika földjére, mivel egy 1977-es pedofilügy miatt elfogatóparancs van érvényben ellene.

Mindezt leszámítva érvényesült a papírforma. Tarolt a Chicago, tizenhárom jelöléséből hatot váltott be aranyszoborra, és a mindenórás Catherine Zeta-Jones is megkapta várva várt Oscarját a musical legjobb női mellékszereplőjeként.

B. I.

Nők Lapja 2003/14. (Forrás: Nők Lapja archívum)
Kiemelt kép: Nicole Kidman A legjobb színésznőnek járó díjjal (Az Órák) és Adrien Brody A legjobb színésznek járó díjjal (A zongorista) a 75. Oscar-díjátadón – Jeff Vespa/WireImage/Getty Images