2008: A megfoghatatlan női szépség – Grecsó Krisztián szerint

Grecsó Krisztián emlékezetes írása a Nők Lapja archívumából.

Kedvenc csángó népmesémnek az Ördögöcske a főhőse. Az Ördögöcske, aki a nőkben lakik. A csángó Ördögöcske nem rossz, és a mese szerint (amivel majdnem teljesen egyetértünk) a nők sem rosszak, de bizony ellenállhatatlanok. Nem lehet nekik nemet mondani. Visszautasítani őket. Az Ördögöcske a nők szívében, de nem a lelkükben lakik, ezért lehet, hogy szendék, anyák, gömbölyűk, vékonyak, alázatosak és kegyetlenek, finomak és érzékiek, vadócok és sírósak, de egyaránt gyönyörűek, ezért lehet, hogy a női szépség megfoghatatlan, és sohasem egyforma, mert a nők érzékisége a teremtéstől való dolog, és lányoknak, asszonyoknak nincs más dolguk vele, mint hogy pazarolják.

Man Ray Violon’d Ingres című fotóján a nő a vágyakozás csupasz tárgya, a kép címe komisz szójáték, a „violon” magyarul a hegedű, a „Violon d’Ingres” pedig a forró imádat, a kedvtelés… amire büszkék vagyunk. Ellen Von Unwerth lányai a bibliai Éva almáját eszik, és ahogy a padkán ülnek, kívánatosán és taszítóan, úgy látom, nem is az első falat ez a tudás megkeseredő gyümölcséből. Ellen maga is fotómodell volt, éles és kérdő tekintetű német nő, aki meg tudja mutatni, hogy a szépség és kreativitás egy tőről fakad. Verebics Kati nője már a szívével (is) gondolkodó asszony, és legalább olyan szabad és öntörvényű, mint Dali felesége és múzsája (Gala korábban Paul Éluard francia költő felesége és Max Ernst szeretője). Az érett asszony szépségének dicsérete ez, a szférák magasába feljutó nő himnusza… Mikor Picasso 1907-ben bemutatta az Avignoni kisasszonyokat, elszörnyedve fogadta a közönség. Apollinaire, a régi barát próbálta mentegetni az összetört művészt. A „szörnyűséges magány áldozata lett”, mondta róla. Hát, igen, így vagyunk, mi férfiak, nők nélkül. Szörnyűséges magányban.

Salvador Dalí: Feleségem alakja, amint nézi, hogy saját húsa átváltozik lépcsővé, oszlop, ég és építészet három csigolyájával (1945)

Nők Lapja 2008/10. (Forrás: Nők Lapja archívum)
Kiemelt kép: Fortepan / Lovas Rita