Bálint György 1982-ben indult legendás cikksorozata a Nők Lapja archívumából.

Kedves Húgom!

Örömmel értesültem leveledből, hogy befejezted az őszi munkákat a kertben. Biztosan emlékszel a beszélgetésünkre, amelyben kicseréltük tapasztalatainkat, hogy ha csak tavasszal ássuk fel a talajt, o magvak és a palánták lassan, vontatottan fejlődnek. Ezzel szemben az ősszel felásott talaj (az egészen laza, homoktalajok kivételével) a téli fagy és a csapadék hatására apró morzsás szerkezetűvé porhanyul; az ilyen szerkezetű földben a növények meglelik optimális életfeltételeiket.

Még ültethetünk

gyümölcsfa csemetéket, szőlőoltványokat, díszfákat és díszcserjéket. Az idén különösen sokáig tartották a növények a lombjukat, ami a rövid vegetációs időnek tudható be. A faiskolák azonban csak lombtalan állapotban tudják a csemetéket kitermelni és forgalomba hozni úgy, hogy a telepítési idény ősszel igen rövid lett.

A későn, decemberben ültetett csemeték már csak tavasszal fognak gyökeret fejlesztem, mégis erőteljesebben növekednek, mind a tavasszal ültetettek. Szükséges azonban, hogy a csemetéket alaposan öntözzük meg, hogy a talaj részecskéi szorosan körülvegyék a gyökereket. Az elültetett csemetéket kupacoljátok fel és az érzékenyebbeket takarjátok be náddal, napraforgószárral vagy évelő növények levágott szárával, hogy a talaj felső rétegének az átfagyását megakadályozzátok.

Sajnos, a gyümölcsoltványok választéka most se kielégítő és nem követi a kistermelők igényeinek alakulását. Évek óta kevés az őszibarack-csemete, a mandula, az oltott dió és a naspolya.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .