Bálint György 1982-ben indult legendás cikksorozata a Nők Lapja archívumából.

Kedves Húgom!

Amikor e soraimat olvasod, már bezárta kapuit Pécsett az a kiállítás, amelyet a kertészkedő emberek tízezrei tekintettek meg. De hasonló terménybemutatót sok városban, sőt községekben is rendeztek.

Az országos kiállítás nemcsak méreteiben, de tartalmában is — jellegéből fakadóan — átfogóbb volt a helyi rendezvényeknél. Az ország 19 megyéjéből és Budapestről is ott voltak la Hazafias Népfront keretében tevékenykedő legjobb kertbarát körök azzal a céllal, hogy bemutassák miként kell és lehet több, minőségileg jobb és olcsóbb gyümölcsöt, zöldségfélét. virágot, szőlőt és bort termelni. Nagy súlyt helyezett a kiállítás a termények tárolásának és tartósításának elterjesztésére, az új növények megismertetésére, továbbá ‘környezetünk szépítésére és megvédésére. Ezekben a hetekben

takarítjuk be a terményeinket.

Nagyon fontos, hogy zöldségből és gyümölcsből csak a jól kifejlett, egészséges növényeket tegyük el télire. A rovarrágott, törött, penészes sárgarépa, petrezselyemgyökér, cékla, retek, pasztinák nem alkalmas tárolásra és még a közelében levő egészséges terményeket is megfertőzi. Nem kevésbé lényeges, hogy a tárolóhelyet is kitakarítsuk, mielőtt a hosszú hónapokra betárolandó terményeket berakjuk. Ezzel kapcsolatban érdemes megszívlelni Nagyváthy Jánosnak, tekintetes nemes Szala vár megye táblabírójának 1820-ban kelt intelmeit (Magyar házi gazdasszony; megjelent a Mezőgazdasági Kiadó gondozásában, reprint kiadásban, 1987-ben), amelyek eképpen szólnak:

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .