Bálint György 1982-ben indult legendás cikksorozata a Nők Lapja archívumából.

Kedves Húgom!

Örömmel olvastam leveledben, hogy kerted növényei kezdik kiheverni a tél sanyargatásait. Én is azt tapasztalom, hogy a kemény, zord télre következett hűvös tavasz nagyon visszavetette a fák és cserjék fejlődését, a palánták növekedését, de azután a kedvezőre fordult időjárás sok mindent bepótolt! Persze, a késedelmet nem mindig sikerült behozni. A gabonafélék aratása országszerte két hetet késett, és voltak olyan termények, amelyeknek az érése a nyári melegben sem gyorsult fel; egyik nap a zöldborsót szedtük, a másikon pedig már a zöldbabot, pedig normális években a két termés között két-három hét is eltelik.

Nagyon szépen regenerálódtak az őszibarackfák, amelyek még a vastag ágaikból is fejlesztettek új hajtásokat, hogy az elfagyottakat pótolják. Ilyen szorgalmas növénynek bizonyult a szőlő is: ha csak egy vessző maradt épen, abból olyan dús vegetáció indult meg, hogy győzni kell a zöldmunkákkal. Ezeknek a kerti növényeknek most hosszú őszre van szükségük ahhoz, hogy elegendő vegetatív hajtást fejleszthessenek. Amint Te is tapasztalod,

gyakori a növények sárgulása.

A rózsabokrokon, az őszibarackfákon, a szőlőtőkéken látom a legtöbb sárguló hajtást. Ennek a klorózis néven nyilvántartott élettani rendellenességnek az okát legtöbbször a talaj vashiányában kell keresnünk. (Ez nem jelent abszolút értelemben vashiányt, hanem azt, hogy a talaj nagy mész tartalma megakadályozza a vas felvételét.) Ilyenkor sürgős beavatkozásra van szükség, mert ennek elmulasztása esetén a sárga levelek egy idő után megbarnulnak és lehullanak, a növények megkopaszodnak. Kiváló szer a vashiány pótlására a Sequestren 138 Fe; ezt a vas-kelát tartalmú készítményt a növények igen gyorsan képesek beépíteni a szöveteikbe. A talajra kiöntözve vagy a lombra permetezve egyaránt használható. Régi és jóval olcsóbb szer a vasgálic, ezt azonban a növények lassan veszik fel.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .