Vekerdy Tamás örök érvényű tanácsai a Nők Lapja archívumából.

Annyiféle iskola van – mondják a szülők – nem ismerem ki magamat köztük.

Igen, sokféle iskola van, hála Istennek, és reméljük, hogy még többféle lesz. Persze egyes településeken – elsősorban a nagyobbakon – lehet válogatni, másokon nem.

Van önkormányzati iskola, egyházi iskola, vannak alternatív pedagógiai irányzatokat képviselő iskolák, melyek szerződnek az önkormányzattal és vannak olyan magániskolák, amelyek esetleg nagy pénzért kínálnak valami rendkívülit; a lovaglástól a külföldi utazással egybekötött idegennyelv-tanulásig.

Sokféle iskola van, de még mindig nagyon kicsi a számarányuk, a legtöbb iskola mégiscsak önkormányzati – „állami” – elemi fokú, általános vagy középiskola.

Így a legtöbb szülői kérdés arra irányul, hogy hol is tanuljon a gyerek tovább és mikortól?

– Ágoston most harmadikos. Én meg vagyok elégedve az iskolával, pláne ahhoz képest, hogy máshonnan miket hallok! A fiam is jól érzi magát. Ez egy kedves iskola. Mindig is jó híre volt a környéken. Egyszer- kétszer már lábra kapott a hír, hogy meg fogják szüntetni, mert túl kicsi. De a szülők eddig még mindig kiharcolták a megmaradását. Most mégis azt hallom, sok szülő azon töpreng, hogy negyedik után nem hagyja itt a gyerekét nyolcadikig, „mert itt nincs tovább”. El akarják majd vinni őket a most szerveződő nyolcosztályos gimnáziumba. Két és fél kilométerre van innen, eddig négyosztályos gimnázium volt. Hát én nem is tudom… Rosszat teszek a gyereknek, ha itt hagyom, lemarad a versenyben, vagy pedig… Szívem szerint itt hagynám!

Hallgassunk meg egy másik anyát is, aki egyelőre nem érintett a dologban. Legnagyobb gyereke is csak jövőre lesz elsős. Két kisfia, egy kislánya van.

– Tudja, én csak ámulok. Elég jól ismerem itt az utcánkban a gyerekeket, a játszótérről, meg bejárnak egymáshoz. Itt nálunk két éve szerveződött a nyolcosztályos gimnázium. A negyedikes gyerekek számára kemény felvételi vizsga van, tesztlapokat is töltenek ki. És rendre azt látom, hogy a legértelmesebb gyerekek sorra kimaradnak, és akikről álmomban nem jutott volna eszembe, azok mind bekerülnek. Én egyébként úgy látom: a lányok könnyebben, mint a fiúk.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .